Uzturlīdzekļus izmaksā arī pēc 18 gadu sasniegšanas

Vai, iestājoties augstskolā, man ir tiesības pieprasīt tēvam vismaz kaut kāda veida uzturlīdzekļus, ja viņš ar mani nav kontaktējies divus gadus un nekādu finansiālu atbalstu no viņa puses neesmu saņēmusi? Man pašlaik ir 20 gadi, un plānoju doties studēt, bet paralēli noteikti arī strādāšu, taču domāju, ka ar saņemto atalgojumu nebūs pietiekami, jo arī māte nav spējīga man palīdzēt.

 

FOTO: Shutterstock.com

Atbild juriste Olga Petrovska, LVportals.lv

Civillikuma 177. panta pirmā daļa nosaka: “Līdz pilngadības sasniegšanai (219. p.) bērns ir vecāku aizgādībā.”

Civillikuma 179. panta pirmā daļa nosaka: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.”

Ja vecāki nesniedz materiālu atbalstu, jums, pamatojoties uz Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 3. pantu, ir tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, ja jūs:

Reklāma
Reklāma

turpināt iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību,
neesat sasniegusi 21 gada vecumu.
Ja jūs gūstat ienākumus vismaz Ministru kabineta noteiktās minimālās mēnešalgas apmērā (pašreiz 430 EUR), saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 13. panta 3.1 daļu par šo periodu uzturlīdzekļi netiek izmaksāti.

Saistītie raksti