Seši izplatītākie iemesli, kāpēc sievietes zaudē slaido viduki un kļūst par "muciņām"

Agrā jaunībā slaidais un plakanais vēders ar gadiem sāk ieņemt mucai līdzīgu formu. Kāpēc? Iemesli ir dažādi - stress, miega bads, nepareizs uzturs, alkohols... Lai izvairītos no netīkamām vēdera pārvērtībām, noskaidro, kurš no uzskaitītajiem cēloņiem varētu būt pie vainas tavā gadījumā. 

FOTO: Shutterstock.com

Fitnesa eksperte Dženija Franciska un dietologs Rianons Lamberts apskata dažādus veidus, kā no nepareizas ēšanas vai pārlieku lielas aizraušanās ar alkoholu veidojas nevēlamas vēdera izmaiņas un iesaka veidus, kā no tā atbrīvoties.
 

1. Alus vēders
Šajā variantā vēders izvirzās pilnībā uz āru, izskatoties līdzīgi agrīnas stadijas grūtniecībai.

Cēlonis: alkohols satur daudz kalorijas - no 180-500 kalorijām vienā dzērienā. Kad tas sajaukts ar cukurotu, gāzētu dzērienu, tas parasti rezultējas ar vēderā uzkrātām gāzēm vai ‘’alus vēderu’’.

Vingrošana: palīdzēs jebkura veida vingrinājumi, taču noteikti regulāri treniņos jāiekļauj arī kardio.

Bokss ir lielisks visa ķermeņa kardio treniņš, kas sadedzina līdz 800 kalorijām stundā - tās ir četras lielas vīna glāzes.

Izmēģini: seko boksa treniņiem tiešsaistē, ja vēlies trenēties mājās vai apmeklē boksa nodarbības!

Samazini alkohola patēriņu: izaicini sevi pieturēties pie, piemēram, sešām alus vai vīna glāzēm nedēļā.

‘’Starp alkoholu un pieņemšanos svarā ir nenoliedzama saistība,’’ saka dietologs. ‘’Tātad, ja jūs patiešām vēlaties zaudēt svaru, tad iemācieties izbaudīt vienu divas glāzes dzēriena un tad vienkārši apstājieties. Dzeršana vēlu vakarā patiešām var ietekmēt miegu un hormonu darbību, un tas savukārt var izraisīt miega apnoju, krākšanu un citus miega traucējumus. Tas viss arī nepalīdzēs jūsu vēdera apkārtmēram.’’

 

2. Vēders kā muca
Tā sauktie ‘’mīlas rokturīši’’ ir liekais svars, kurš veidojas ap gurniem. 

Cēlonis: ķermenis uzkrāj liekos taukus. Visticamāk, jums ir mazkustīgs dzīvesveids, kā arī nesabalansēts uzturs. Īsāk sakot - esat apēdis vairāk kaloriju nekā nodedzinājis.

Vingrošana: jebkuri vingrinājumi palīdzēs, galvenais ir regulāra kustība. Pieaugušajiem ir ieteicama 150 minūšu mērena slodze nedēļā, tāpēc to var uzstādīt kā mērķi.

Drosmīgākiem cilvēkiem derēs HIIT treniņi - augstas intensitātes intervāla treniņi, kas ir ļoti efektīvi tauku samazināšanai.

20 minūšu HIIT treniņš trīs reizes nedēļā ir pielīdzināms 30 minūšu treniņam katru dienu.

Izmēģini: 40 sekunžu sprints ārā. Skrien, cik ātri iespējams, tad ņem 30 sekunžu pauzi. Šādi atkārto to 20 minūtes.

Vidusjūras diēta
Pirmkārt, lai zaudētu svaru, ir jāuzņem mazāk kaloriju nekā tiek sadedzinātas.

Dietologa ieteikums: ‘’Ir pierādīts, ka Vidusjūras diēta ar treknām zivīm, olīveļļu un pākšaugiem palielina labo tauku līmeni organismā un pazemina slikto tauku līmeni.’’

 

3. Mammas vēderiņš
Šajā gadījumā vēders ir nedaudz ļengans un bieži vien veido divas atsevišķas ‘’tauku kabatiņas’’ nabas abās pusēs.

Cēlonis: ļengans vēders ir pilnīgi dabiska pēcdzemdību parādība.

Taču, ja tu joprojām izskaties stāvoklī dažus mēnešus vai gadus pēc dzemdībām, iespējams, ka tev ir diastāze. Šajā gadījumā divi garie muskuļi, kuri ir izvietoti vēdera vidū, grūtniecības laikā paplašēas, bet pēc dzemdībām nesaslēdzas kopā.

Vingrošana: ieteicams izvairīties no presīšu veikšanas. Šie vingrojumi situāciju tikai pasliktinās. 

Ieteicams konsultēties ar fizioterapeitu un apspriest piemērotāko vingrojumu kompleksu dziļo muskuļu savienošanai.

Izmēģini: iegurņa vingrinājums.

Nogulies sākuma pozīcijā uz muguras ar ceļos ieliektām kājām. Sasprindzini vēdera presi un pacel gurnus no zemes tiltiņa pozīcijā. Mazliet noturi sevi šādā pozīcijā un lēnām laidies atpakaļ sākuma pozīcijā.

Šo vingrojumu atkārto 5-10 reizes.

Reklāma
Reklāma

Ēšana: šis nav piemērots laiks diētām. ‘’Bērniņa augšanai mammas vēderā nepieciešami deviņi mēneši - tāpēc nedomā, ka vēders pēc dzemdībām ieņems agrāko stāvokli pēc pāris treniņiem,’’ teic dietologs Rianons. ‘’Taču pēc dzemdībām diētu ievērošana ir pat bīstama, jo jūsu ķermenim ir nepieciešams daudz enerģijas.’’

‘’Kad pagājis gads kopš dzemdībām, kaloriju skaitīšana ar sabalansētu uzturu ir labs variants.’’

 

4. Uzpūties vēders
Vēders no nabas uz leju ir izspiedies uz āru.

Cēlonis: uzpūšanos bieži izraisa hormonālas izmaiņas menstruālā cikla laikā.

Šāda veida vēdera uzpūšanās ietekmē lielāko daļu sieviešu reproduktīvajā vecumā.

Aptuveni nedēļu pirms menstruāciju sākuma progesterona līmenis krītas. Tas liek ķermenim saglabāt vairāk ūdens, padarot to smagāku un lielāku.

Izmēģini: joga ir lieliska ūdens aiztures gadījumā, jo tā uzlabo asinsriti, kamēr tiek staipīti muskuļi un nervi. Sameklē sev piemērotākos jogas vingrojumus youtubē!

Ēšana: smazini sāls daudzumu uzturā, kā arī apstrādātas pārtikas izmantošanu, lai novērstu ūdens aizturi. Nav ieteicama arī banānu un spinātu pārmērīga izmantošana, kas ir bagāti ar kāliju.

 

5. Ātro uzkodu un ēdienu vēders
Šāda tipa vēderiem tauki mēdz uzkrāties zem nabas un zem krūtīm.

Tauku uzkrāšanās ķermeņa augšdaļā var liecināt par izmaiņām zarnu veselībā un pie tā var būt vainojama konkrēta pārtika, kuru patērējat. 

Pārāk daudz sāls uzturā, kā arī pārlieku apstrādāti pārtikas produkti var izjaukt labo un slikto baktēriju līdzsvaru. Tā rezultātā palielinās svars.

Tauku slāņa uzkrāšanās augšdaļā var būt pazīme, ka netiek ēstas pietiekami daudz šķiedrvielas.

Izmēģini: dodies 30 minūšu pastaigā vai braucienā ar velo ik dienu. Tas veicinās vielmaiņu. Ieteicami arī jogas vingrinājumi, kuri palīdzēs zarnu darbībai.

Vingrošana: guļot uz muguras ar taisni izstieptām kājām, vienu kāju, ieliecot celī tuvini krūtīm un ar rokām piespied to sev klāt. Tad šo vingrinājumu veic ar abām kājām uz maiņām.

Ēšana: dietologs iesaka katru nedēļu izmēģināt iekļaut jaunus dārzeņus savā uzturā, lai uzlabotu zarnu veselību. ‘’Regulāras zarnu kustības nodrošināšana ir svarīga. Mēģiniet palielināt šķiedrvielu daudzumu uzturā, iekļaujot pilngraudus, dārzeņus un augļus.’’

Lielāks šķiedrvielu patēriņš veicina arī ilgtspējīgu tauku zudumu.

 

6. Stresa ietekmēts vēders

Šis ir līdzīgs pirmajam vēdera tipam. Ja alkohols netiek lietots bieži, tad pie šādas vēdera formas vainojams stress.

Ilgstošs hronisks stress izraisa augstāku hormonu kortizola līmeni, kas tālāk paaugstina insulīna līmeni - tauku uzkrāšanās hormonu.

Tas nozīmē - pat ja jūs ēdat veselīgi un pareizi, vēders joprojām var izskatīties šādi.

Dari tā: elpo pareizi. Ar šī tipa vēderiņu iespējams cīnīties, pildot elpošanas vingrinājumus. Lai gūtu lielāku labumu, apvienojiet tos ar ātru pastaigu vai braucienu ar velosipēdu.

Izmēģini: apgulies uz muguras un dziļi ieelpo, cilājot vēderu, ne plecus. Lai gaiss ieplūst krūtīs. Ieelpo caur degunu un izelpo caur muti. Ieelpo piecas sekundes un izelpo arī piecas sekundes. Šādu vingrinājumu atkārto piecas minūtes.

 

Avots: The Sun