Brīvdienās notiks vēsturisko parku un dārzu dienas Latvijas pilīs un muižās

Sestdien un svētdien, 4. un 5. jūlijā, Latvijas Piļu un muižu asociācija jau otro reizi rīkos Vēsturisko parku un dārzu dienas pilīs un muižās, lai pievērstu sabiedrības lielāku uzmanību un veicinātu labāku izpratni par šo kultūras mantojuma daļu, sekmētu dārzu un parku izpēti, atjaunošanu un ilgtspējīgu izmantošanu, kā arī veicinātu vietējo tūrismu.

Uz Vēsturisko parku un dārzu dienām Latvijas pilīs un muižās 4. jūlijā visus aicina arī Durbes pils (Tukumā). (Foto: Publicitātes foto)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Uz Vēsturisko parku un dārzu dienām Latvijas pilīs un muižās 4. jūlijā visus aicina arī Durbes pils (Tukumā). (Foto: Publicitātes foto)

Šajās dienās piedalīsies 27 pilis un muižas no visas Latvijas: Abgunstes muiža,  Alūksnes pils, Cesvaines pilsmuiža, Dundagas pils,  Durbes pils, Elejas muižas Tējas namiņš,  Ērberģes muiža, Jaunauces  pils, Jaunmoku pils,  Kazdangas pils un muižas parks,  Krimuldas muiža, Kukšu muiža, Lielplatones muiža, Lielzalves muiža, Liepupes muiža,  Pālena muiža, Spāres muiža, Tāšu muiža, Tiņģeres muiža, Ungurmuiža, Varakļānu muižas pils, Vecauces pils, Vecmēmeles muiža, Ventspils Livonijas ordeņa pils, Vilces muiža, Vircavas muiža un Zaļā (Zaļenieku) muiža.

Lūk, daļa no plašās programmas:

* Cesvaines pilsmuižā, svētdien, 5. jūlijā: pastaiga pils parkā ar dendroloģi un koku pētītāju Aiju Kaškuri – pulksten 10.30.

* Dundagas pilī sestdien, 4. jūlijā: 12.00 - vides gide Ina Brauna pastāstīs par Dundagas parka vēsturi un  iepazīstinās apmeklētājus ar tā kokiem un dižkokiem; 13.00 - pastaiga pa parku kopā ar ornitologu Elmāru Pēterhofu; 14.30 – Latvijas Universitātes entomologs Kristaps Vilks aicinās paskatīties uz parka iemītniekiem - kukaiņiem; 16.00 - ainavu arhitekta Gunta Ratkeviča skatījums un viedoklis par Dundagas pils parku.

* Durbes pilī (Tukumā), sestdien, 4. jūlijā: no 12.00 līdz 17.00 – „Durbes pils ainavu parka ierastais un nezināmais” (uzzināsiet par ierastajām mazajām arhitektūras formām parkā – rotondu, garāko akmens gājēju tiltu, Najādas strūklaku; atklāsiet nezināmo par koku un krūmu daudzveidību; dzirdēsiet neticamus nostāstus par dārznieku, suņiem un durkļiem).

* Ērberģes muižā (Mazzalves pagastā) svētdien, 5. jūlijā: no 12.00 – došanās uz pagrabu parkā un  leģendas „7 liepas” noklausīšanās, pazemes ejas meklēšana; avota ūdens baudīšana un nostāsti; muižas siltumnīcas vieta un stādi tajā; stāsts par dančiem parka teritorijā, rotaļas izspēle; savdabīgu koku meklēšana, atrašana un fotografēšanās; teikas par apslēptajiem dārgumiem noklausīšanās, mīklu  minēšana; tikšanās ar pagasta dārznieci un anekdotes no stādu pasaules dzīves, padomi koku  un dažādu augu stādīšanā; liepziedu lasīšana tējai; spoku stāsti.

* Jaunmoku pilī svētdien, 5. jūlijā: 13.00 – vides objekta “Lapa” atklāšana un Guntas Meņģeles muzikālais sniegums; 14.00 – ekskursija pils parkā; 15.00 – seminārs “Ārstniecības augi – imunitātes stiprinātāji”; 15.00 - Meža kriketa turnīrs; no 13.00 līdz– 17.00 - Labumu tirdziņš. Visu dienu -  Jaunmoku pils muzeja apskate.

* Kazdangas pilī un muižas parkā svētdien, 5. jūlijā: 12.00 un 15.00 - pastaiga pa pili un parku no Kazdangas pils līdz Dzirnezera ūdenskritumam (nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās); 18.00 - Vakara koncerts no pils balkona. Visu dienu – Kazdangas muzeja apskate.

Reklāma
Reklāma

* Tiņģeres muižā (Valdemārpilī) svētdien, 5. jūlijā: 14.00 - ekskursija pa muižu un parka teritoriju; 15.30 - vides objektu radošā darbnīca lieliem un maziem; 17.00 - dārznieces Ritas Neitāles stāstījums par dārzu plānošanu; 17.30 - galda un dārza spēles muižas parkā.

* Varakļānu muižas pilī sestdien un svētdien, 4. un 5. jūlijā: Foto orientēšanās spēle “Izjūti Varakļānu parka sentimentu”.

* Vecauces pilī sestdien un svētdien, 4. un 5. jūlijā: no 12.00 līdz 16.00 - Dārza spēles muižas parkā; Vecauces pils un izstāžu apmeklējums.

* Ventspils Livonijas ordeņa pilī sestdien un svētdien, 4. un 5. jūlijā: Pils kasē pasakot paroli “Vēsturisko dārzu dienas” saņem informatīvu lapu „Pils garšaugu ceļvedis” un varēsi iepazīt grāsaugus.

* Zaļajā (Zaļenieku) muižā sestdien 4. jūlijā: 12.00 - ekskursija pilī; no 12.00 līdz 16.00 - vēsturisko kokaugu, puķu, garšaugu un veselības augu stādu tirdziņš; no 12.00 līdz 17.00 - iespēja izmēģināt laivu „Rupucis” dīķī pie Līkās mājas; no 13.30 līdz 15.00 - pastaiga ar arhitekti, muižu parku pētnieci Ilzi Janelis Zaļās muižas parkā    


Plašāka informācija par dalības maksu (daļa pasākumu ir bezmaksas) un pasākumu programmu internetā: www.pilis.lv.