Astoņas stundas miega - muļķības! Cik stundu patiesībā mums vajadzētu gulēt?

Miegs ir būtisks mūsu veselībai un pat dzīves garumam. Bet cik daudz miega mums patiesībā vajadzīgs? 

Zelta vidusceļš – septiņas stundas miega – joprojām paliek vislabākā izvēle, tiesa, tikai pieaugušajiem.

FOTO: Shutterstock.com

Zelta vidusceļš – septiņas stundas miega – joprojām paliek vislabākā izvēle, tiesa, tikai pieaugušajiem.

Mēs visi zinām, ka miegs ir svarīgs. Ja neesam izgulējušies, nākamajā dienā jūtamies īgni un, lai spētu darboties, malkojam dubultos espresso. Ja neesam pienācīgi izgulējušies vairākas naktis pēc kārtas, krītas mūsu koncentrēšanās spējas un pat vienkārši uzdevumi pēkšņi šķiet neizpildāmi. Turklāt mums jāraizējas ne tikai par savām darba spējām; ilgstoši miega traucējumi var radīt veselības problēmas, piemēram, aptaukošanos un cukura diabētu.

Pētnieki no Varvikas universitātes atklājuši, ka tad, ja regulāri guļ mazāk par piecām stundām, var iedzīvoties arī paaugstinātā asinsspiedienā. 

Paradoksālā kārtā arī pārāk daudz miega veselībai par labu nenāk. Zinātnieki atgādina, ka tad, ja guļ ilgāk par astoņām stundām, paaugstinās risks priekšlaikus mirt dažādu iemeslu dēļ, bet ne kardiovaskulāro slimību rezultātā (tas var draudēt, ja guļam pārāk maz). 

Pētnieki no Varvikas universitātes atklājuši, ka tad, ja regulāri guļ mazāk par piecām stundām, var iedzīvoties arī paaugstinātā asinsspiedienā. 

Kāds tad ir vēlamais miega daudzums? Izrādās, tas ir atkarīgs no vecuma. ASV Nacionālais miega fonds ir pārskatījis 320 pētījumus un izstrādājis jaunas vadlīnijas. Zelta vidusceļš – septiņas stundas miega – joprojām paliek vislabākā izvēle, tiesa, tikai pieaugušajiem. 

Vislielākās pārmaiņas vadlīnijās attiecas uz pusaudžiem vecumā no 14 līdz 17 gadiem – viņiem ir jāguļ daudz, līdz desmit stundām dienā. Ieviesta arī līdz šim atsevišķi neizcelta kategorija – jaunieši, proti, jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 25 gadiem, kuriem ik nakti miegā vēlams pavadīt deviņas stundas. 

Reklāma
Reklāma

Viens no svarīgākajiem padomiem – izslēgt visas elektroniskās ierīces (viedtālruņus, planšetes un datorus) vismaz četras stundas pirms naktsmiera.

Tiesa, ieteikumi bieži atšķiras no reālajām iespējām. Taču arī šajā ziņā pētniekiem ir, ko ieteikt, lai mēs izgulētos pēc iespējas labāk. Viens no svarīgākajiem padomiem – izslēgt visas elektroniskās ierīces (viedtālruņus, planšetes un datorus) vismaz četras stundas pirms naktsmiera.

Ja tā nenotiek, gaisma, ko izstaro ekrāns, iespaido mūsu melatonīna līmeni, un tieši šis hormons regulē miega un nomoda ciklu. Tā kā – ļaujieties miegam septiņas stundas! (Vai desmit, ja esat pusaudzis.)

Avots: "Ko Ārsti Tev Nestāsta"