Kā vislabāk gatavot slaveno sēra piepi, sagatavot krājumus ziemai un - kuru tomēr labāk neēst?

Kā var vērot sociālajos tīklos, šis pavasaris un vasaras sākums iezīmējies ar parastās sēra piepes (Laetiporus sulphureus), sauktas arī par meža vistu, “medīšanas” bumu. Kā to pareizi pagatavot, lai garšotu labi un tā iekarotu stabilu vietu uz mūsu pusdienu galdiem?

 

Sēra piepju milzīgie izmēri ļauj šādu krājumu ziemai izveidot visai īsā laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Sēra piepju milzīgie izmēri ļauj šādu krājumu ziemai izveidot visai īsā laikā.

Pret parasto sēra piepi izturies tāpat kā jebkuru citu sēni:

  • nogriez ar nazi, ja vajag, ar birstīti noslauki.
  • sagriez sīkāk un apcep uz pannas.
  • no piepes var gatavot karbonādi, to var likt mērcē vai zupā.
  • sagriežot plānās šķēlēs un cepot cepeškrāsnī, var iegūt kaut ko līdzīgu čipsiem.


Sēra piepi nav ieteicams marinēt vai sālīt. Kā liecina informācija portālā fungi.lv, pirms cept, ļoti jaunu un mīkstu sērpiepi var sagriezt šķēlēs, mazliet vecāku un cietāku ieteicams sasmalcināt sīkāk (to ērti izdarīt ar dārzeņu rīvi), vēl cietāku - samalt.

Pārlieka rūgtenuma novēršanai ieteicams cepšanas gaitā katrai porcijai izmantot jaunu eļļu.

Pietiekami apceptu, var uzglabāt saldētavā visu ziemu. Sēra piepju milzīgie izmēri ļauj šādu krājumu ziemai izveidot visai īsā laikā. Bez tam ir ziņas, ka tā  esot laba arī kaltētā veidā.

Parastā sēra piepe Latvijā sastopama bieži – uz lapu koku stumbriem, dažkārt arī uz celmiem, un to var atrast pat pilsētas parkā, tomēr labāk izvēlēties tādu, kas augusi laukos, nevis pilsētu sirdīs.

Reklāma
Reklāma

Jauna tā ir dzeltena un sulīga, veca kļūst cieta un vairs nav ēdama. Sēra piepes garšu ietekmē piepes vecums un koks, uz kura tā aug. Tieši tāpēc to nedrīkst ēst, ja piepe uzaugusi uz Latvijā tik reti sastopamās parastās īves – piepe būs piesavinājusies indīgās vielas no koka.

Visvieglāk sēra piepi pagatavot karbonādē. To dara tā:

VAJAG: sēra piepi, miltus, olu, sāli, piparus.

DARI TĀ: svaigu sēra piepi sagriez šķēlēs, viegli izklapē ar gaļas āmuriņu. Katru šķēli apviļā miltos un olā, kurai piejaukts sāls, pipari. Cep kā karbonādi, līdz ir zeltaini brūna.