Mātes stāsts: nav iespējams uzzināt, vai ērce, kas bija piesūkusies sešus gadus vecajam dēlam, ir bijusi inficēta ar encefalītu

Sešus gadus veca puisēna māte Laura pamanījusi, ka dēlam piesūkusies ērce. Tā kā dēls nav potēts pret ērču encefalītu, tad kopā ar puisēnu devusies uz Latvijas Infektoloģijas centru, lai ērci noņemtu un to pārbaudītu, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

 

Lai ērci saglabātu pēc iespējas ilgāk dzīvu analīžu nodošanai, ārsti iesaka to turēt ledusskapī. Kadrs no video

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai ērci saglabātu pēc iespējas ilgāk dzīvu analīžu nodošanai, ārsti iesaka to turēt ledusskapī. Kadrs no video

Infektoloģijas centrā sieviete ieradusies ap pulksten 19.40, kur konstatējusi, ka centra darba laiku nokavējusi, jo tas strādā līdz pulksten 19.00. Nolēmusi doties uz slimnīcu "Gaiļezers", kur procedūru kabinetā ērce izvilkta.

Nākamajā dienā Laura aizbraukusi vēlreiz uz Infektoloģijas centru, kur uzzinājusi, ka ērce vairs nav derīga analīzēm, jo tā vairs neesot bijusi dzīva. 

Epidemioloģe Antra Bormane stāsta, ka ērci esot nepieciešams izņemt pēc iespējas ātrāk. Ja ērču encefalītu varot ievadīt teju uzreiz koduma vietā, tad var gadīties, ka borēlijas, kas atrodas ērču zarnu traktā, netiek uzreiz ievadītas.

Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Ilga Namniece raidījumam pastāstījusi, ka ērces var nodot analīzēm ne tikai Infektoloģijas centrā, bet arī vairākās privātās laboratorijās.

Reklāma
Reklāma

“Ja ērce ir inficēta ar encefalīta vīrusu, tur vairs neko nevar darīt. Pirmais vilnis atgādina parastu gripu vai saaukstēšanos. Tad pēc vienas vai divām nedēļām nāk otrais vilnis, kad parādās šī neiroloģiskā simptomātika – galvassāpes, vemšana, kaut kādas paralīzes, kad nevar kaut ko pakustināt, ” stāsta infektoloģe Dace Zavadska.

Lai ērci saglabātu pēc iespējas ilgāk dzīvu analīžu nodošanai, ārsti iesaka to turēt ledusskapī.