Vai zini, ko pin svētku vainagā? Indīgie pļavu augi, kas izsauc ādas iekaisumus un apdegumus

Pirms doties lasīt ziedus svētku vainagam, vajadzētu laikus iepazīt indīgos pļavu augus, lai izvairītos no to iepīšanas galvas rotā, aicina "BENU Aptiekas" farmaceite Ilze Priedniece.

Vai zini, ko pin svētku vainagā? Indīgie pļavu augi, kas izsauc ādas iekaisumus un apdegumus

FOTO: Shutterstock.com

Farmaceite norāda, ka izplatītākais indīgais pļavu augs ir latvānis, kam nedrīkst pieskarties, jo tas izsauc smagus ādas apdegumus. Tāpat arī gundega, kas izsauc ādas iekaisumus un apdegumus, un arī velnarutks, kas ir ļoti indīgs.

Indīgiepļavas augi Foto: Slimību profilakses un kontroles centrs

Farmaceite gan aicina vainagu pīšanai un svētku vietas rotāšanai izmantot tikai zināmus augus. Noteikti izmantot tikai labi pazīstamus augus viņa mudina, vainagu veidojot bērnam. Tāpat būtu jāpievērš uzmanība tam, vai kāds no augiem neizraisa alerģisku reakciju.

Farmaceite arī aicina neizmantot un neplūkt aizsargājamos augus, piemēram, savvaļas orhidejas, kā arī neizpostīt šos augus, vācot Jāņu zāles.

Reklāma
Reklāma

Viņa atgādina, ka Jāņu zālēm, ko pinam vainagos un ar ko rotājam svinību vietu, piemīt arī ārstnieciskās īpašības. Farmaceite skaidro, ka Jāņu zāles tāpat kā ārstniecības augi ir jāvāc no rīta puses, kad rasa nožuvusi, vai vakarpusē. Šos augus nevajadzētu vākt dienas karstākajā un saulainākajā laikā, jo tad tie ātri novītīs. Turklāt vasaras saulgriežu laiks ir piemērots daudzu ārstniecības augu vākšanai, viņa piebilst.

Pēc viņas paustā, daudzas no iecienītākajām Jāņu zālēm, ko pinam vainagos, ir arī noderīgas medicīnā un spēj ietekmēt to, kā jūtamies, šādu vainagu valkājot. "Tā, piemēram, pret galvassāpēm palīdzēs vainagā iepīta melisa, ugunspuķe vai vīgrieze. Savukārt mundrumam noderēs piparmētra, bet mieram - baldriāns, vīgrieze, melisa un kumelīte," iesaka farmaceite.

No portāla: www.jauns.lv