6 pazīmes, pēc kurām var noteikt labu arbūzu

Arbūzs ir viens no veselīgākajiem vasaras desertiem, kas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem. 92 % no arbūza veido ūdens, tāpēc šis auglis jeb, precīzāk sakot, lielā oga palīdz saglabāt pareizu šķidruma daudzumu organismā.

Arbūza mizas krāsai un svītru spilgtumam nav nekādas nozīmes – tas, tāpat kā arbūza forma, ir atkarīgs no šķirnes.

FOTO: Shutterstock.com

Arbūza mizas krāsai un svītru spilgtumam nav nekādas nozīmes – tas, tāpat kā arbūza forma, ir atkarīgs no šķirnes.

Tāpat arbūzā ir daudz antioksidantu – A un C vitamīna, kālija, kā arī asinsvadiem vērtīgo aminoskābju. Svarīgi arī, ka arbūzos ir likopēns – viela, kura, kā liecina pētījumi, aizsargā no prostatas vēža.

 

Kā zināt, kurš no arbūziem ir gards un labi nogatavojies? 

  1. Arbūzam jābūt palielam, taču tam nav jābūt smagam kā akmenim – tā ir pusgatava arbūza pazīme.
  2. Paspiežot arbūzu ar rokām, tam vajadzētu mazliet iekrakšķēties. Pasitot pa augli ar plaukstu vai dūri, skaņai vajadzētu būt dobjai, skanēt līdzīgi kā bungām.
  3. Gatava arbūza vidus ir irdens, tāpēc skaņai vajadzētu rezonēt.
  4. Ārēji tam nevajadzētu būt nekādiem mizas bojājumiem. Mizai vajadzētu būt veselai, bez bojājumiem, jo īpaši – bez puvuma pazīmēm.
  5. Arbūza kātiņa vietai vajadzētu būt sausai. Ja tā ir zaļa, arbūzs vēl nav gatavs.
  6. Nebaidies no dzelteniem vai oranžiem plankumiem uz mizas – tā ir pazīme, ka arbūzs augot ir gulējis uz zemes un šajā vietā nav dabūjis saules starus. Ja šis plankums ir balts – tā ir zīme, ka arbūzs vēl nav gatavs.

 

Reklāma
Reklāma

Arbūza mizas krāsai un svītru spilgtumam nav nekādas nozīmes – tas, tāpat kā arbūza forma, ir atkarīgs no šķirnes. 

 

No portāla www.jauns.lv

Saistītie raksti