7 noderīgi ieteikumi etiķa izmantošanai mājas uzkopšanā

Sākot ar virsmu tīrīšanas līdzekļiem līdz pat noteku uzkopšanai – te būs daži ieteikumi, kurus uzkopšanas līdzekļus vari aizstāt ar etiķi. Pavisam vienkārši, turklāt – arī ekonomiski izdevīgi!

Etiķis ir labs līdzkelis ne tikai spodrībai, bet arī pret smakām mājās.

FOTO: Shutterstock.com

Etiķis ir labs līdzkelis ne tikai spodrībai, bet arī pret smakām mājās.

1. Virsmu tīrīšanai

Etiķi ielej izsmidzināšanas pudelē un šādi to var izmantot dažādu virsmu tīrīšanai un spīdumam. Ar to var tīrīt gan dažādas virsmas, gan grīdu. Gluži tāpat, kā tīrot ar vienkāršu uzkopšanas līdzekli.

Ja šķiet, ka etiķa smarža ir pārāk kodīga, tad var izveidot līdzekli, kurā puse ir ūdens un puse - etiķis. Tas, ko noteikti nevajadzētu tīrīt ar etiķi, ir dabīgas akmens virsmas kā granīts.

 

2. Kafijas automāta tīrīšanai

Ar etiķi ir iespējams atbrīvoties no iekrātajiem nosēdumiem gan tējkannā, gan kafijas automātā. Tas notiek tā: etiķi ielej ūdenim paredzētajā traukā un ieslēdz kafijas automātu, lai tas izvada etiķi cauri. Pēc tam ielej atpakaļ ūdeni un vairākas reizes šo atkārto, lai pavisam izskalotu etiķi un aizķērušos nosēdumus. Kafijas automātu izmantot drīkst tad, kad ūdens vairākkārt notecināts un nav palikusi etiķa smarža.

Tīrot tējkannu: etiķi ielej tējkannā un to uzvāra. Tad izlej visu šķidrumu un ielej ūdeni, kuru vairākkārt uzvāra, līdz etiķa smarža un nosēdumi ir pazuduši.

 

3. Logu tīrīšanai

Patiešām lielisks veids, kā logus padarīt mirdzoši tīrus, ir tīrīšana ar etiķi. Nepievieno ēteriskās eļļas, lai tās neveidotu nosēdumus. Samitrini tīrāmo lupatiņu ar etiķi un ķeries pie darba! Lai pasaudzētu jūtīgākas rokas, velc cimdus!

 

4. Sliktu smaku novēršanai

Lai novērstu kādu sliktu smaku, kas iesūkusies dīvānā vai paklājā, būs nepieciešama tā pati izsmidzināšanas pudele, kurā ieliets etiķis. Vienkārši izsmidzini uz virsmām, kuru smaržu nepieciešams atsvaidzināt. Etiķis novērš arī smēķu smaku. Vēl uz kāda plaukta (bērniem neaizsniedzamās vietās) var atstāt bļodiņas, kurās ieliets etiķis. Tas neitralizēs visas smakas. Sākumā noteikti istaba spēcīgi smaržos pēc etiķa, tad telpu vēl var izvēdināt.

Reklāma
Reklāma

 

5. Trauku maksimālai tīrībai

Ja trauku mašīnas mazgājamās tabletes nepadara traukus tik tīrus, cik cerēts, trauku mazgājamās mašīnas apakšā novieto kādā bļodā vai krūzē ielietu etiķi un tad slēdz iekšā trauku mašīnu.

 

6. Notekcauruļu tīrīšanai

Nav vērts tērēt naudu dārgos tīrīšanas līdzekļos, ja etiķis un soda pavisam viegli paveiks šo darbiņu. Notekcaurulē ieber nedaudz sodu un pārlej ar glāzi etiķa, līdz tas uzburbuļo. Tas atbrīvos caurules no laika gaitā uzkrātiem nosēdumiem. Tad pārlej karstu ūdeni, lai visu aizskalotu prom.

 

7. Mājas iesmaržināšanai

Lai padarītu mājas uzkopšanas darbus smaržīgākus, var izveidot savu tīrīšanas līdzekli, kurš reizē kalpos kā gaisa atsvaidzinātājs. Apēdot apelsīnus, miziņas nemet ārā, bet saliec burciņā. Tās pārlej ar etiķi un notur nedēļu. Tad iegūto tīrīšanas līdzekli pārlej izsmidzināšanas pudelē un tas ir gatavs tīrīšanai!

 

Informācija no: http://apartmenttherapy.co

Saistītie raksti