Kā pareizi šķirot saplīsušas rotaļlietas, nolietotu apģērbu un netīru iepakojumu

Jau šobrīd iedzīvotājiem visā Latvijā iespējams šķirot stila taru, kā arī plastmasas, papīra, metāla iepakojumu. Daudzviet pieejami publiskie šo materiālu šķirošanas punkti, kuros sašķiroto var ievietot ikviens iedzīvotājs. Tomēr, sākot šķirošanu, nereti rodas jautājumi,  kā to darīt pareizi, īpaši, ja nolietotais priekšmets sastāv no dažādiem materiāliem. 

FOTO: Shutterstock.com

Stikla pudelēs tiek iemests papīrs, zirņa miza vai košļājamā gumija. Kā pareizi rīkoties - kur to likt? Kas notiek ar šādu pudeli, vai kāds to iztīra? Pieņemu, ka citu atkritumu mešana stikla vai plastmasas pudelēs nav labi/ pareizi. 
Pie stikla taras nekādā gadījumā nevajadzētu nonākt sadzīves atkritumiem, jo no stikla nošķirot lieko ir visai sarežģīti. Stikls šķirošanas konteinerā un pēc tam arī atkritumu savākšanas mašīnā saplīst lauskās un, lai no tām manuāli izņemtu dažāda veida atkritumu piemaisījumus, jāievēro īpaša piesardzība. Ja pie sašķirotā stikla ir liels apjoms dažādu sadzīves atkritumu piemaisījumu, tad  stikls var kļūt nederīgs otrreizējai pārstrādei. Tādā gadījumā šādu sajaukumu jeb “mix” sastāvu var izmantot, piemēram, ceļu būvē, kā piejaukumu celtniecības materiāliem un citur. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka stiklu, ja tas tiek pareizi sašķirots, var pārstrādāt bezgalīgi daudz reižu. Tāpēc, ja vēlamies saudzēt apkārtējo vidi un taupīt dabas veltes, labākais variants ir šķirot pareizi un stikla tarā tomēr speciāli atkritumus neievietot vai, ja tas noticis, censties tos izbērt sadzīves atkritumu konteinerā.


Zemesriekstu sviests (stikla burka + plastmasas korķis). Vai burka jāizmazgā tīra (šis jautājums ir aktuāls arī par tetrapakām)? Vai jānokasa papīra etiķete? Burka stikla konteinerā, bet vāciņš pie plastmasas? 
Stikla tarai pirms izmešanas stikla šķirošanas konteinerā nav nepieciešams noplēst papīra etiķetes. Tās netraucēs otrreizējā pārstrādē. Taču vāciņus un korķīšus, kuri ražoti no cita materiāla, vēlams noņemt un ievietot konkrētajam materiāla veidam atbilstošajā šķirošanas konteinerā. Visbiežāk stikla burciņām ir metāla vāciņi un korķīši. Tos var izmest vieglajam iepakojumam jeb plastmasas, papīra, metāla iepakojumam paredzētajā konteinerā. Šajā šķirošanas tvertnē var izmest arī plastmasas vāciņus un korķīšus.
Pirms stikla taru izmest, to ir nepieciešams pilnībā iztukšot un izskalot. Pudeles un burkas nav nepieciešams mazgāt ar sadzīves ķīmijām – pietiks ar to izskalošanu, lai tajās nesaglabātos ēdienu paliekas. Tāpat ir ar tetrapakām un cita veida iepakojumiem – pirms izmešanas iztukšot un izskalot ar nelielu ūdens daudzumu. 


Saplīsusi plastmasas, bet elektriskā, rotaļlieta. Kur likt tādu? Vai specializētajā konteinerā? Vai baterijas pirms izmešanas jāizņem?
Plastmasas rotaļļietas pēc to sabojāšanās jāizmet sadzīves atkritumos. Tā kā tās tiek parasti radītas no dažādiem kompozītmateriāliem, tās pārstrādāt nebūs iespējams. Ja šī rotaļļieta ir elektriskā, piemēram, ar baterijām darbināmā rotaļu mašīnīte, tad to jāšķiro pie elektrotehnikas, pirms tam izņemot baterijas. Ja rotaļļita ir neliela, to kopā ar izņemtajām baterijām var izmest specializētajās šķirošanas kastēs tirdzniecības vietās. Piemēram, veikalos “RIMI” un “MAXIMA” pieejamas Latvijas Zaļā punkta uzstādītās bateriju un mazās elektronikas šķirošanas kastes. Tāpat elektroniskās rotaļļietas – lielākas vai mazākas – var nodot atkritumu šķirošanas laukumos.

 

Reklāma
Reklāma

Nolietots apģērbs. Kādā konteinerā to vislabāk izmest?
Eiropas Savienība nosaka, ka no 2025.gada tās dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā jābūt izveidotai tekstila dalītās vākšanas infrastruktūrai. Latvijas Zaļais punkts kopā ar SIA “Eco Baltia vide” jau pagājušā gada septembrī uzsāka izpēti šādas sistēmas ieviešanai, tāpēc iedzīvotājiem Rīgā un tuvējā Pierīgā jau pieejami sarkanas krāsas tekstila šķirošanas konteineri, kuros izmest nevajadzīgo apģērbu. Šobrīd notiek darbs pie tā, lai katram no šajos konteineros savāktajiem tekstīlijiem pēc iespējas atrastu otrreizēju pielietojumu, tostarp pārstrādes iespējas, lai pēc iespējas mazāks apjoms nonāktu poligonā.  Kvalitatīvais apģērbs no šiem konteineriem tiek novirzīts arī labdarībai. Svarīgi atcerēties, ka konteineros nedrīkst izmest grīdas lupatas un ar ķīmijām un, piemēram, motoreļļām nosmērētu tekstilu. Tas vairs nebūs derīgs pārstrādei un var sabojāt arī citus konteinerā ievietotos apģērbus. Netīrais tekstils un grīdas lupatas jāizmet sadzīves atkritumu konteinerā.


Kāpēc ir svarīgi šķirot atkritumus ikvienai mājsaimniecībai? Un kas notiek, ja tomēr esi ko sašķirojis nepareizi? 
Šķirojot sadzīves atkritumus, mēs samazinām kopējo poligonos apglabājamo atkritumu daudzumu. Šķirojot mēs saudzējam vidi, jo tādējādi tiek taupīti izsīkstošie dabas resursi. Galvenais priekšnosacījums atkritumu šķirošanā – to vispār darīt. Tad, kad to sāk ieviest savā ikdienā, agri vai vēlu tas kļūst par pašsaprotamu procesu. 


Ja nav pārliecības par to, vai šķiro pareizi, svarīgākais atcerēties atslēgvārdus “iepakojums”, kā arī “Stikla pudeles un burkas”. Pie iepakojuma drīkst izmest PET pudeles, plastikāta maisus, šampūnu un citu mazgāšanās līdzekļu pudelītes, vējstiklu šķidrumu kanniņas, kartona kārbiņas, tetrapakas, metāla bundžas, kā arī sausu makulatūru u.c. Svarīgākais, ko ņemt vērā – vienreizlietojamie trauki nav šķirojami – tos pārstrādāt nevar, tāpēc no to lietošanas labāk izvairīties. Savukārt pie stikla taras drīkst izmest stikla pudeles un burciņas. Visam šķirotajam materiālam jābūt tīram no ēdienu un dzērienu paliekām, kā arī iepakojumam jābūt pēc iespējas saplacinātam, lai to savācot, nebūtu jāpārvadā tukšu gaisu, kas ir neekoloģiski pret vidi. 

Sašķirotais iepakojums pēc tam nonāk šķirošanas rūpnīcā, kur tas tiek jau sašķirots, atbilstoši konkrētam materiāla veidam. Tāpēc gadījumā, ja pie sašķirotā apjoma būs nokļuvis kāds nepārstrādājams iepakojums, tas tiks nodalīts atsevišķi.

Tāpat iedzīvotājiem ir iespēja šķirot arī citus atkritumu veidus, piemēram, elektrotehniku, autoriepas, mēbeles, būvgružus un citus priekšmetus un materiālus, kurus var nodot atkritumu šķirošanas laukumos. Tāpat Latvijā tiek rīkotas dažādas tematiskās šķirošanas akcijas. Piemēram, šobrīd Latvijā sācies Latvijas Zaļā punkta kopā ar partneriem rīkotās šķirošanas kampaņas “Elektronikas šķiratlons” otrais posms, kurā vairāk nekā 20 novados no mājsaimniecībām un uzņēmumiem bez maksas tiks savāktas nolietotās elektroiekārtas.

Atkritumu šķirošana ir būtiska, jo no sašķirotajiem materiāliem pēc tam iespējams ražot jaunas lietas. Piemēram, no PET pudelēm var atkārtoti ražot pudeles, kā arī apģērbus un citas ikdienā noderīgas lietas, savukārt no stikla atkal un atkal var ražot stikla pudeles. Tādējādi mēs saudzējam izsīkstošos dabas resursus, kas būtu nepieciešami jebkura produkta ražošanai, kā arī samazināt poligonos noglabājamo atkritumu daudzumu.