Septiņi soļi ātrākai garu matu ataudzēšanai

Lielākā daļa sieviešu kādā dzīves posmā ir sapņojusi par gariem matiem. Apņemšanās tikt pie kuplākas matu rotas nereti beidzās ar to, ka matu gali ir sašķēlušies, bet paši mati nemaz neizskatās tik labi kā šampūnu reklāmās. Vienkāršāk tos nogriezt un palikt pie vecās frizūras.

Vai arī tavs sapnis ir gari, veselīgi mati?

FOTO: Shutterstock.com

Vai arī tavs sapnis ir gari, veselīgi mati?

Patiesībā iemesls nav vis slikti mati, bet gan nepareiza to kopšana. Ievērojot dažus frizieru ieteikumus, ir iespēja īstenos savus mērķus līdz galam. 

Izvēlies šampūnus bez SLS un SLES piedevām
Tiek ieteikts matus nemazgāt pārāk bieži, tomēr pat tad, ja tos mazgā 3 reizes nedēļā, tā ir visbiežāk veicamā matu kopšanas procedūra. Tā ir ikdienišķa un pašsaprotama higiēnas rutīna, kas būtiski ietekmē to, kā izskatās mati. Tāpēc, izvēloties šampūnu, pievērs uzmanību tā sastāvam. Plauktā atstāj šampūnus, kas satur sulfātus - Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulphate (SLES) un Ammonium Lauryl Sulfate (ALS).
Mazgāšanas līdzekļos tos izmanto tāpēc, ka tie nodrošina līdzekļa putošanos un patiešām labi izmazgā netīrumus, bet galvas ādai šīs sastāvdaļas ir toksiskas. Ja galvas āda nav veselīga, arī mati aug blāvi un trausli.
Izvēloties šampūnus bez sulfātiem, sākumā var likties, ka tie sliktāk mazgā, bet patiesībā efekts ir tāds pats, tikai putu ir mazāk. 


Veselu matu ienaidnieks - pārāk augsta temperatūra
Gan mazgājot matus, gan žāvējot, taisnojot un veidojos, karsts ūdens un karsta gaisa plūsma ir matiem postoši.  Ja bez fēna iztikt nevari, žāvē matus ar vēsu gaisa plūsmu un pavisam līdz galam ļauj tiem izkalst pašiem, proti, atstāj tajos mazliet mitruma. Ja mati jātaisno vai jāieveido ar lokšķērēm, izmanto speciālus matus aizsargājošus līdzekļus. 
Mazgājot matus, pēdējo dušas strūklu palaid vēsu, lai matu zvīņas "aizveras" un matu gali nešķeļas. Pēc mazgāšanas izskalo matu aukstā ūdenī. Tas veicina matu izturību, kā arī gludumu un mirdzumu.


Saudzīgi ar mitriem matiem 
Mitri mati ir ļoti jutīgi, tāpēc nekad tos neķemmē uzreiz pēc mazgāšanas. Izvēlies labu kondicionieri – vislabāk tādu, kas nemaz nav jāizskalo no matiem, un sakārto matus ar pirkstiem, nevis ķemmi vai suku. Ideāli, ja ļauj matiem izžūt pašiem, nevis lieto fēnu.
Var ļaut matiem izžūt pašiem vai vēl labāk - zem veca, nonēsāta, bet mīksta un maiga kokvilnas krekliņa. Matiem tas patiks!  


Stiprini garos matus  
Jo garāki ir mati, jo vecāki tie ir, tātad – arī trauslāki, lūstošāki, nespodrāki. Tāpēc regulāri lieto kopjošus līdzekļus – matu maskas, fluīdus, barojošus fluīdus. Mats gada laikā spēj paaugties vidēji 12 cm, un tā tas notiek 5 gadus, līdz tas izkrīt.
Diemžēl, sākot audzēt garus matus, ir jārēķinās, ka liela nozīme ir ģenētikai. Ja ir ģenētiski nosacīts, vai mats gadā pastiepjas tikai par 3 cm vai arī būs izaudzis par 18 cm garāks. Turklāt aprēķinos jāiekļauj fakts, ka mata vidējais mūža ilgums pirms izkrišanas ir 2 - 6 gadi. Tik, cik pa šiem gadiem mats paspēj izaugt, tik garus matus ir iespējams izaudzēt. 


Kondicionieri un maskas matiem 
Izmanto kondicionieri, jo tas nogludina matu zvīņas, aizver tās, aizpilda bojātās mata vietas un izveido aizsargkārtiņu. Masku iedarbība ir tāda pati, bet tā kā maskas ir intensīvākas, tad izmantot tās nedrīkst biežāk kā 1 - 2 reizes nedēļā. 
Maskas un kondicionierus uzklāt uz matiem 2 - 3 cm atstatus no galvas ādas, lai neveicinātu matu taukošanos. Maskas var gatavot arī no mājās pieejamām izejvielām - alvejas, olīveļļas, linsēklu eļļas, medus, citrona sulas.
Matu kondicionēšana – matu mitrināšana un pabarošana, pēc matu mazgāšanas ar šampūnu, ieklājot matos kondicionieri, balzamu vai matu masku un ļaujot tiem iedarboties konkrētu laika periodu.
Matu masku ieliek matos pirms to mazgāšanas un tur 10 - 60 minūtes. Pēc matu maskas un mazgāšanas izmanto kondicionieri. 


Nomaini spilvena pārvalku
Lielisku matu īpašnieces guļ uz zīda spilvenu pārvalkiem, jo tie ir daudz maigāki. Miegā mēs bieži grozāmies, tāpēc izvēlies dabiska un kvalitatīva auduma spilvendrānas, lai neradītu matiem papildus berzi.  Protams, neguli ar sapītiem matiem vai zirgasti, kas ļoti bojā matus.

Reklāma
Reklāma


Eļļas matu galiem
Eļļas, ko iesmērē matu galos, ļaus retāk apmeklēt frizieri sašķelto matu galu nogriešanai. Eļļu izmanto tikai pašos matu galos un minimāli, lai nebūtu sataukotu matu efekts. 


Matu augšanas stimulēšana 
Matu augšanu paātrina regulāras galvas ādas masāžas.  Vismaz reizi dienā 2 minūtes ar pirkstu galiem viegli apļojot izmasē galvu virzienā no pieres uz pakausi un atpakaļ. Tas veicina asinsriti un spēcina matu saknes. Laiku pa laikam palutini galvas ādu ar pīlingu, kas pagatavots no sāls, cukura, kafijas, ko sajauc ar labu eļļu. Mitrināšanai pievieno alveju vai glicerīnu. Abrazīvajam materiālam jābūt pietiekami smalkam. 
Asinsrites uzlabošana galvas ādā arī uzlabo matu augšanu. Gatavo maskas no sildošām eļļām, piemēram, kampareļļa, rīcineļļas, piparu ekstrakta, sinepju pulvera. Bet uzmanies, lai galvas āda neapdegtu un nerastos alerģiska kaitinājums!  

 

Saistītie raksti