Vairs nekādu sāpīgu dūrienu - Dzemdību nams saņēmis par ziedojumiem iegādāto medicīnisko iekārtu

Rīgas Dzemdību namam svinīgā dāvināšanas pasākumā pasniegta medicīnas ierīce, ar kuru jaundzimušajiem varēs izmērīt oglekļa dioksīda un skābekļa daudzumu asinīs bez nepieciešamības veikt dūrienu un ņemt asins analīzes, informē Dzemdību nama fonda valdes priekšsēdētāja Elizabete Pumpure.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Par Dzemdību nama fondam ziedotajiem līdzekļiem iegādātās iekārtas dāvināšanas pasākumā piedalījās Valsts prezidenta kundze, Dzemdību nama fonda patronese un sertificēta dzemdību speciāliste Andra Levite.

Pasākumā piedalījās arī Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja, ārste-ginekoloģe Santa Markova, fonda padomes priekšsēdētājs Andris Lauciņš un fonda valdes priekšsēdētāja Pumpure.

Minētā ierīce ir nepieciešama jaundzimušajiem, kuri nākuši pasaulē priekšlaicīgi, dzimuši ar iedzimtām kaitēm vai kuri dzemdību laikā ir piedzīvojuši ārkārtas situāciju. Intensīvās terapijas nodaļā uzstādītā ierīce ļaus medicīniskajam personālam pareizi novērtēt mazo pacientu stāvokli.

Oglekļa dioksīda un skābekļa līmenis asinīs ir tie parametri, pēc kuriem neonatologi izvērtē, vai jaundzimušais ir spējīgs elpot patstāvīgi vai arī nepieciešams elpošanas atbalsts. Elpošanas problēmas īpaši raksturīgas priekšlaicīgi dzimušiem bērniem. Pirmajās dienās pēc nākšanas pasaulē asins gāzu monitorings viņiem ir nepieciešams regulāri. Lai analizētu dzīvībai būtiskos parametrus, jaundzimušajam ar elpošanas problēmām jāveic vismaz divas līdz trīs asins analīzes dienā vai pat biežāk, stāstīja Pumpure.
 

Reklāma
Reklāma

Turpmāk vairākkārtēju asins analīžu noņemšanu varēs aizvietot ar nepārtrauktu rādītāju monitoringu, ko nodrošinās pie bērna ādas piestiprināta neliela izmēra "ligzdiņa", kurā ievietots informācijas nolasīšanas sensors. Mediķi monitorā tiešsaistes režīmā varēs sekot mazā pacienta veselībai, izvērtēt izvēlētās ārstēšanas metodes efektivitāti un nepieciešamības gadījumā operatīvi mainīt elpošanas atbalsta terapiju.

"Aiz sausajiem tehniskiem jēdzieniem slēpjas kaut kas brīnišķīgs - mazāk sāpju mazajiem pacientiem, mazāk stresa visam medicīniskajam personālam, mazāk asaru un bēdu mazo pacientu piederīgajiem," sacījusi Levite.

"Esam no sirds pagodināti, ka par fonda patronesi piekritusi kļūt Valsts prezidenta kundze," piebilda Pumpure.