Kumeļpēda asinsspiediena paaugstināšanai un pret alkoholismu

Gar Raunas un citu upju krastiem ir atrodama mūžzaļā kumeļpēda (Asarum europaeum L.). Šī auga lapas pēc formas tiešām atgādina zirga pēdas nospiedumu, tikai mazāka izmēra. Aug bariņos un veido lielas, apaļas, spīdīgi zaļas, lakotas ‘’pēdas’’. Auga lapas, īpaši saknes, stipri smaržo pēc piparu un kampara sajaukuma.

Šis augs ir bieži sastopams mūsu mežos vairāk gar upju krastiem, kur veido mūžzaļu, spīdīgu lapu paklājus.

FOTO: Shutterstock.com

Šis augs ir bieži sastopams mūsu mežos vairāk gar upju krastiem, kur veido mūžzaļu, spīdīgu lapu paklājus.

Mūsdienās daudziem ar šo augu būtu jādraudzējas viena iemesla dēļ - kumeļpēdu izsenis lieto alkoholisma ārstēšanai, bet tas ir arī efektīvs dabas līdzeklis asinsspiediena paaugstināšanai. 

Šis augs ir bieži sastopams mūsu mežos vairāk gar upju krastiem, kur veido mūžzaļu, spīdīgu lapu paklājus. Lapiņām, tiešām ir zirga pēdas (ne pakava) nospieduma izskats. Preparāti no kumeļpēdas saknēm un lapām tonizē sirds - asinsvadu sistēmu, pastiprina sirds spēku, taču to jālieto uzmanīgi kā mēreni indīgu augu. Kopā ar alkoholu šim augam ir toksiska iedarbība, kas izpaužas ar ilgstoši sliktu dūšu un vemšanu. Šo auga īpašību var izmantot, lai atturētos no dzeršanas, bet tas jādara apzināti un ar lielu atbildības sajūtu, lai nenodarītu nelabojamas lietas.

Recepte: Asinsspiediena paaugstināšanai ņem 1 gr. sausu saknīšu aplej ar glāzi vēsa avota ūdens, ļauj ievilkties 6 stundas, nokāš. Lieto pa 1 ēd karotei 4 reizes dienā.

Reklāma
Reklāma