Kā audzēt burkānus, lai tie izskatās tik skaisti kā uz sēklu paciņas

3 svarīgākie punkti, lai savā dārziņā izaudzētu skaistus un sulīgus burkānus.

Kopš iesēšanas brīža zemei jābūt pietiekami mitrai, jo sausums vēl mazās un plānās saknītes var aizkaltēt un burkāni izaugs mazi un nelīdzeni

FOTO: Shutterstock.com

Kopš iesēšanas brīža zemei jābūt pietiekami mitrai, jo sausums vēl mazās un plānās saknītes var aizkaltēt un burkāni izaugs mazi un nelīdzeni

Lai izaudzētu tik skaistus burkānus kā uz sēklu paciņas, kas nešķeļas un nevērpjas, jāievēro mazi knifiņi: 

 

  • Burkāniem piemērota ir irdena smilšaina vai mālsmilts augsne. Pārāk smagu var uzlabot ar zāģskaidām – 3 kilogrami uz 1 kvadrātmetru. Dobi pirms stādīšanas rūpīgi apstrādā, lai tajā nav cietu zemes kukuržņu un akmeņu, citādi burkāni augs ap tiem un nebūs taisni.
  • Nedrīkst pārmēslot, tad arī burkāni izaugs grubuļaini un ar rievotu mizu, ko grūti mizot. Ja mēslojumam izmanto kūtsmēslus, tiem jābūt ļoti labi satrūdējušiem, bet īpaši uzmanīgi jālieto jebkuri slāpekli saturoši mēslojumi, jo pārmērīgi saņemts slāpeklis burkānus padara rūgtus, to miza kļūst cieta, tie sāk plaisāt un veido daudzas astes.
  • Ļoti svarīga ir pareiza laistīšana jau kopš iesēšanas brīža. Zemei jābūt pietiekami mitrai, jo sausums vēl mazās un plānās saknītes var aizkaltēt un burkāni izaugs mazi un nelīdzeni. Kad burkānam jau izaugušas 4–5 lapiņas, laistīšanu var veikt retāk, jo saknīte ir pietiekami dziļi, lai no zemes uzņemtu papildu mitrumu. Ja regulārā laistīšana kāda iemesla dēļ tiek pārtraukta, burkāna kodols sabiezē un apvalks sāk plaisāt. Tas pats, ja pēc sausuma perioda pēkšņi saņem ļoti daudz mitruma. Tāpēc, atsākot laistīt dobi, tas jādara mēreni, katru dienu pakāpeniski palielinot mitruma daudzumu. 


Der zināt!

Reklāma
Reklāma

Burkānus labāk sēt augstās dobēs vai vagās, jo tajās var labāk nodrošināt vieglu, skābekli saturošu augsni un tās ir vieglāk izravēt.
Pēc ravēšanas vienmēr pārliecinies, ka burkāns ir pilnīgi zem zemes. Ja virskārta nedaudz nobrukusi – atjauno nepieciešamo līmeni. Citādi burkāns zaudēs savu krāsu un būs ar nesmuku izbalējušu zaļganu galu.


Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti