Brīvdienu ceļvedis: pēcpandēmijas festivāli, Bruknas baznīcas celšana un himnas simtgade

Pamazām atkopjamies pēc lielās pašizolēšanās un tautu pulcināt sāk vasaras festivāli. Tiesa gan - visnotaļ rezervēti un piesardzīgi, bet tas liecina par to, ka kaut kad dzīve atkal ieies pierastā ritmā. Rīgas Fotomēnesis ir pirmais festivāls, kurš iesācies jau pandēmijas laikā. 

Šogad ikgadējais labdarības koncerts “Uzcel savu baznīcu!” no Bruknas muižas notiks interneta tiešraidē

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šogad ikgadējais labdarības koncerts “Uzcel savu baznīcu!” no Bruknas muižas notiks interneta tiešraidē

Pie “Arēnas Rīga” visus pulcina autokino un autokoncertu festivāls “#Viedi”. Zemgalieši gan šajā, gan tajā robežas pusē sasparojušies iepazīt Zemgales skaistākās vietas. Latgalieši vēl gan mazliet piesardzīgāki un Daugavpils dzimšanas dienu aicina svinēt vairāk attālināti, tāpat arī tradicionālais labdarības koncerts “Uzcel savu baznīcu” būs jāvēro interneta tiešraidē. Kopību varēsim izjust svētdienas rītā visi dziedot valsts himnu pulksten 8.55, neatkarīgi no tā kur un kurā pasaules malā esam.

 

1. Daugavpils svin savu 745. dzimšanas dienu 

Daudz neierastākā, bet ne mazāk aizraujošā veidā kā citus gadus iesācies Pilsētu un Novadu svētku maratons. Šonedēļ savus svētkus svin valsts otra lielākā pilsēta – Daugavpils. Šogad ierasto svētku pasākumi nav, bet tas nenozīmē, ka nevaram ar vērienu nosvinēt Dinaburgas, Borisogļebskas, Dvinskas jeb vienkārši Daugavpils godus: 

Vairāk lasi šeit: www.daugavpils.lv

 

2. Tūrisma akcija “Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!”

Jau ceturto gadu  Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku  novada pašvaldības Latvijā un Biržu, Pasvales, Pakrojas un Jonišķu rajona pašvaldības Lietuvā organizē kopīgu tūrisma akciju “Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!”. Projekta mērķis ir veicināt tūrisma attīstību Latvijas-Lietuvas pierobežā,  veidojot kopīgu tūrisma maršrutu un popularizējot tūrisma apskates objektus un uzņēmumus.

Šogad akcija norisinās no 1.jūnija līdz 30. septembrim, un tajā aicināti piedalīties Latvijas un Lietuvas zinātkārie iedzīvotāji gan kopā ar savu ģimeni, gan draugiem. 

Vairāk lasi šeit: www.sites.google.com/view/kaiminizemgale/akcija-akcijo

 

3. Pirmais pēcpandēmijas festivāls Latvijā - Rīgas Fotomēnesis

Sācies ikgadējais fotomākslas festivāls “Rīgas fotomēnesis”, kas ir īpašs ar to, ka ir pirmais kultūras festivāls šajā ārkārtējās situācijas laikā. Ievērojot pulcēšanās ierobežojumus, festivāla pasākumi - izstādes, performances, projekcijas, diskusijas un ekskursijas - norisinās ne vien sociālajos tīklos un platformās kā “Facebook”, “Zoom” un “Twitch”, bet arī izstāžu zālēs un pilsētvidē. 

Vairāk lasi šeit: www.rigasfotomenesis.lv

 

4. Viedais brīvdabas autokino un autokoncertu festivāls pie “Arēnas Rīga”

“Arēnas Rīga” stāvlaukumā (Skanstes ielā 21) šīs nedēļas nogalē norisinās brīvdabas autokino un autokoncertu brīvdabas festivāls “#Viedi”, kas piedāvā vairākus filmu seansus dienā uz lielākā LED ekrāna Rīgā (12x7 metri), kā arī populārāko Latvijas mūziķu uzstāšanos. Tā kā – piebrauc ar savu auto un baudi gan mūziku, gan kino:

* Piektdien, 5. jūnijā, pulksten 19.00 uzstāsies leģendārā latviešu rokgrupa “Pērkons” - grupa, kuras mūzika nekad nenovecos. Tās izpildītās mūzikas un teksta mijiedarbība ir eksplozīva kā nebeidzama ķīmiskā reakcija. Tā saliedē paaudzes, uzrunā ikvienu, liekot mesties sajūtu meklējumos. Vienaldzīgo nav un nebūs, viss atkarīgs, cik atvērti esam vibrācijām, kas plūst caur šo mūziku.

* Savukārt sestdien, 6. jūnijā, pulksten 19.00 koncertēs grupa “Dzelzs vilks” ar tās harizmātisko līderi Juri Kaukuli priekšgalā. Grupa ir eksplozīva parādība pie Latvijas rokmūzikas debesīm un jau vairākus gadu desmitus arī viena no jaudīgākajām koncertējošajām latviešu rokgrupām ar 14 studijas albumiem un septiņām Mūzikas ierakstu Gada balvām azotē. “Dzelzs vilks” pulcina visu paaudžu fanu pūļus, noturot uz spēcīga mūzikas viļņa no pirmā ģitāras rifa līdz pēdējam. Grupas pirmajam auto koncertam “Dzelzs vilks” gatavo īpaši jaudīgu vasaras rokenrola izlasi, kurā savienos svaigākos jaunumus un visu laiku populārākās dziesmas, solot arī kādu pirmatnēju rifu no grupas metālmūzikas pirmsākumiem. Būs skaļi, jaudīgi, bet reizē – intīmi līdz neprātam, saka grupas līderis Juris Kaukulis.

Reklāma
Reklāma

* Tāpat “Arēnas Rīga” stāvlaukums aicina uz kinoizrādēm: ceturtdien, 4, jūnijā, pulksten 12.30 - romantiska komēdija “Otrā iespēja”, 22.00 - komēdija, drāma un biogrāfiska filma vienlaikus “Ceļvedis”; piektdien, 5. jūnijā, pulksten 12.00 - animācijas filma “Karalienes Korgijs”, 15.00 - romantiska komēdija “Grāmatu klubiņš”, 22.00 - romantiska drāma/komēdija “La La Land: Kalifornijas sapņi”; sestdien, 6. jūnijā, pulksten 12.00 - animācijas filma “Lielās Pēdas dēls”, 15.00 - ģimenes filma “Mia un baltā lauva”, 22.00 – mūsu pašu, latviešu, romantiska komēdija “Homo Novus”; svētdien, 7. jūnijā, pulksten 19.00 – komēdija “Pēdējā vecpuišu ballīte Vegasā”, 22.00 - komēdija, drāma un detektīvfilma vienlaikus “Stokholma”.

Sīkāk internetā: www.viedi.org. Biļetes nopērkamas internetā: www.aula.lv (uz koncertiem – 35 eiro, uz kino – 16,91 eiro par vienu spēkratu).

 

5. Labdarības koncerts “Uzcel savu baznīcu!” no Bruknas muižas

Šogad ikgadējais labdarības koncerts “Uzcel savu baznīcu!” no Bruknas muižas notiks interneta tiešraidē svētdien, 7. jūnijā, pulksten 20.00.

Koncertā piedalīsies Renārs Kaupers, Aija Andrejeva, Jānis Aišpurs, Artūrs Skrastiņš, Jānis Miltiņš, Valters Sprūdžs, Kaspars Kurdeko, Marts Kristiāns Kalniņš un grupa „Putnu balle”. “Lai ir drosme turpināt mīlēt, kaut arī nav ļauts būt tuvumā. Dzīve turpinās un celsim tālāk baznīcu sevī!”, tā uz koncertu aicina priesteris Andrejs Mediņš: “Laikā, kad visā pasaulē valda neziņa un satraukums par nākotni, ir tik svarīgi sajust drauga plecu, garīgu mierinājumu un morālu atbalstu”.

Vairāk lasi šeit: www.brukna.lv

 

6. “Dievs, svētī Latviju!” simtgade

Kamēr vēl nevaram klātienē vienoties lielajos kordziedāšanas pasākumos, mēs varam savu dziedošās nācijas godu apliecināt, vienojoties visiem labā dziesmā savā atrašanās vietā. Un uz to svētdien, 7. maijā, pulksten 8.55 aicina visas Latvijas Radio programmas, jo aprit tieši 100 gadi kopš 1920. gada 7. jūnijā, Latvijas Satversmes sapulces sēdē Baumaņu Kārļa kompozīcija “Dievs, svētī Latviju!” tika apstiprināta par Latvijas Republikas himnu.

Godinot Latvijas skanīgākā simbola 100. dzimšanas dienu, visi Latvijas Radio kanāli vienojas kopīgā aicinājumā “Zini himnu! Dziedi himnu!”. Svētdienas rītā pulksten 8.55, Radio klausītāji visā Latvijā un pasaulē ir aicināti vienoties varenā, krāšņā un svinīgā mūsu valsts himnas dziedāšanā, kad himna vienlaikus tiks atskaņota visos Latvijas Radio kanālos. Savukārt svētku dienā un pirms tās radio klausītāji tiks pamatīgāk iepazīstināti ar himnu un tās autoru.

Vairāk lasi šeit: www.lv100.lv

 

7. Izstāžu ceļvedis: Daba bez karantīnas, Sieviete bez īpašībām, kā arī Ziloņi un odi

* Grāmatu namā “Valters un Rapa” atklāta Inetas Freidenfeldes izstāde ar šim laikam visnotaļ piemērotu nosaukumu – “Dabai nav karantīnas”. Izstādes darbi tapuši laikā, kad cilvēku pasaule bija (un joprojām ir) sastingusi karantīnā, bet dabā viss dzīvo pēc saviem principiem, kas nepakļaujas cilvēku likumiem. “Mākslā es gribētu izcelt un slavēt mazās radības, kas dzīvo mums līdzās un varbūt nemanāmi izdzīvo savas lielās, piepildītās dzīves, bez kurām pasaule nebūtu pilnīga. Zelts ir ceļš un instruments, lai palīdzētu tās ieraudzīt un izgaismot, savienotu laicīgo ar pārpasaulīgo. Darbi tapuši laikā, kad cilvēku pasaule sastingusi karantīnā, bet dabā viss dzīvo pēc saviem principiem, kas nepakļaujas cilvēku likumiem,” par izstādi saka pati māksliniece. Ineta Freidenfelde ir dzimusi 1971. gadā, beigusi Liepājas lietišķās mākslas koledžu, strādājusi par mākslinieci inscenētāju Rīgas Muzikālajā teātrī, studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā scenogrāfiju un glezniecību, kā arī Amsterdamas vasaras universitātē, saņemot Nīderlandes kultūras ministrijas stipendiju. Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 2004. gada. Inetas Freidenfeldes glezniecībai raksturīgas abstrakcijas ar dabas elementiem un dažādi tehniskie meklējumi – zeltījuma izmantošana, gleznošana uz šauriem koka dēlīšiem, spēles ar formu un formātu. Vēl gleznotāja aizrāvusies ar ikonu restaurāciju.

Vairāk lasi šeit: www.inetaart.com

 

Avots: Jauns.lv