Taupi ūdeni! 6 ieteikumi

Ūdens taupīšana gada griezumā budžetā var ietaupīt gana lielu summu. 

Piloši krāni un caurtekoši podi ir vieni no lielākajiem lielā ūdens patērētājiem.

FOTO: Shutterstock.com

Piloši krāni un caurtekoši podi ir vieni no lielākajiem lielā ūdens patērētājiem.

1. Pārbaudi un salabo krānus. No bojāta ūdens krāna diennaktī kanalizācijā aiztek līdz pat 100 I ūdens. Salabo tualetes poda skalojamo kasti! Ja no tās nepārtraukti tek ūdens, diennaktī kanalizācijā aizplūst līdz 1000 litriem dzeramā ūdens. Apmēram 50% ūdens vari ietaupīt, ierīkojot tualetē skalojamo kasti ar ekonomisko pogu. Daudzviet ārzemēs tualetes vajadzībām lieto rezervuāros uzkrāto lietus ūdeni.

 

2. Mazgājies dušā, nevis vannā – tā tu ietaupīsi 3 reizes vairāk ūdens, nekā ejot vannā. Taupīt ūdeni palīdz labs dušas uzgalis – krāns, kas samaisa ūdeni kopā ar gaisu, tas vienlaikus gādā arī par labsajūtu.

 

3. Aizgriez ūdens krānu, kamēr tīri zobus. Iemāci savas mājas vīriešiem to darīt skujoties. Zobu tīrīšana ilgst 2-3 minūtes, pa to laiku aiztek 15-20 I ūdens. Ierīko vannas istabā un virtuvē krānu, kuru vari apturēt ar vienu rokas vēzienu. Ja ne, uzliec krānam kas jauc ūdeni ar gaisu, tādējādi ekonomē.

 

4. Gatavojot ir daudz iespēju taupīt ūdeni. Tev pašai par to tikai jāpiedomā. Vārot vienmēr uzliec katla vāku, lai šķidrums neiztvaiko. Trauku mazgāšana ar trauku mazgājamo mašīnu ir ekonomiskāka nekā ar rokām. Ja tev tās nav, mazgā un skalo netīros traukus bļodā, nevis zem tekoša ūdens.

Reklāma
Reklāma

 

5. Uzkopjot dzīvokli, pievieno ūdenim speciālos tīrīšanas līdzekļus, kas atvieglo uzkopšanu. Tikai ievēro uz etiķetes norādīto devu. Puķu laistīšanai izmanto lietus ūdeni.

 

6. Mazgājot veļu, lieto A klases veļas mašīnu un piemērotu programmu, kas taupa ūdeni un enerģiju. Vienmēr pieliec to pilnu. Ja mazgā ar rokām, lieto maz veļas pulvera, lai nav jāskalo daudzos ūdeņos.

 

Avots: žurnāls "100 labi padomi", 2011/07. Nr.7/8

Saistītie raksti