Sauļojies pareizi un ar prātu. Izvēlies īsto aizsargkrēmu

Nesteidzīgas gaisa peldes un saules vannas... Par tām sapņo tik daudzi! Un sinoptiķi pašlaik mums sola īstu vasaru. Gaisa peldēm varam ļauties daudz drošāk, taču saules vannas ādai ir liels pārbaudījums, tās var būt arī bīstamas. Lai šo bīstamību iespējami mazinātu, āda īpaši jāsagatavo vasarai. Par to sīkāk stāsta VCA poliklīnika «Aura» dermatoloģe ILZE JĀKOBSONE un „Mēness aptieka” farmaceite ĒRIKA PĒTERSONE.

Pēc saules peldes palutini savu ādu ar mitrinošu krēmu vai losjonu.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc saules peldes palutini savu ādu ar mitrinošu krēmu vai losjonu.

Galvenais – mitrināt! 

Pirms pludmales sezonas āda ir īpaši jāpalutina. Vislabāk to papildus mitrināt. Ja ziemas sezonā sejas āda īsti nav aprūpēta, var veikt arī vieglu pīlingu vai augļskābju procedūru. Tā gan izlīdzinās ādas virskārtu, gan dos papildu mitrumu, nodrošinot labāku un vienmērīgāku iedeguma veidošanos. 


Lai ādu atbrīvotu no atmirušajām šūnām, pīlingam var izmantot gan veikalos nopērkamo kosmētiku, gan tautas līdzekļus. Nevajag smādēt arī tradicionālās pirts procedūras, kas lieliski palīdz attīrīties gan ādai, gan organismam kopumā. Neaizmirsti par ādas mitrināšanu uz elkoņiem, kas parasti kļūst īpaši sausi un raupji, un citām ķermeņa vietām.


Pat tad, ja ziemas sezonā laiku pa laikam apmeklēts solārijs, āda nebūt nav gatava saules stariem. Jo solārijā pārsvarā saņemam UVA starojumu, kas rada iedeguma efektu, taču šis iedegums praktiski nav fotoprotektīvs, jo neveicina jauna pigmenta produkciju – tikai pārdala jau saražoto pigmentu. Lai iegūtu dabīgu aizsardzību, nepieciešami gan UVA, gan UVB stari, kurus saņemam no dabīgas saules gaismas.


„Pētījumi pierāda UV starojuma lomu fotonovecošanā un ādas audzēju attīstībā. Visbiežāk apdegam pirmajās sauļošanās reizēs, tāpēc, ja sauļo ādu, dari to ar prātu,” īpaši uzsver dermatoloģe Ilze Jākobsone.

 

Aptiekās ir pieejami dažādi saules aizsarglīdzekļi, sākot no SPF 16 un līdz pat SPF50+


Aizsarglīdzekļi ir dažādi

Ērika Pētersone atgādina, ka saules aizsargkrēmu jāsāk lietot jau no pirmās dienas, kad sākat izbaudīt pavasara sauli un silto laiku. Tas nekas, ka mugurā vēl kāda jaka un varbūt galvā vasarīga cepurīte. Ja saules stari piekļūst sejas ādai, tā jau ir kārtīga saules pelde un, jo gaišāka āda, jo spēcīgāks aizsarglīdzeklis jālieto (I un II fototipam – SPF 50+). „Aptiekās ir pieejami dažādi saules aizsarglīdzekļi, sākot no SPF 16 un līdz pat SPF50+. Ikviens spēs piemeklēt sev un savai ģimenei aizsarglīdzekli pret saules stariem, jo ir padomāts, gan par trīs mēnešus vecajiem bērniņiem, gan par gados vecākiem cilvēkiem, kuriem parādās pirmie pigmentācijas plankumi, grumbas. Farmaceiti ir novērojuši, ka vīrieši mazliet pasīvāk lieto saules aizsarglīdzekļus, taču šodien aptiekā ir tik daudz dažāda veida aizsarglīdzekļu, ka arī katrs vīrietis spēs sev pie meklēt atbilstošu produktu, kas pasargās ādu no kaitīgā starojuma.”


Saules aizsarglīdzekļi ir gan dažādiem ādas tipiem – sausa, kombinēta, taukaina āda, āda ar noslieci uz rozāciju, pinnēm, produkti, kas pasargā ādu no sālsūdeņiem un hlora, atsevišķus produktus var lietot arī ar dekoratīvo kosmētiku. 


Šie produkti ir dažādas tekstūras – krēmi, losjoni, putas, spreji, kompaktpūderi, fluīdi. Daudzi ražotāji laika gaitā ir pilnveidojuši savus produktus, tā, lai mēs spētu izvēlēties savam dzīvesveidam piemēroto saules aizsarglīdzekli. „ Ir produkti, kuri ir izturīgi pret ūdens peldēm, tādi, kurus var uzklāt uz mitras ādas (piemēram, pēc ūdens peldes vai ērti atjaunojama UV aizsargspēja sporta aktivitāšu laikā). Ir pat produkti ar anti-sand tehnoloģiju, kas mazina pludmales smilšu pielipšanu pēc produkta uzklāšanas,” plaši pieejamo produktu klāstu raksturo farmaceite.  

 

Reklāma
Reklāma

Kāds fototips ir tev?

Katram no sešiem ādas fototipiem piemērots savs sauļošanās ilgums un aizsardzība. I un II fototipa cilvēkiem (un tādi Latvijā esam lielākais vairums) no pirmās saulainās pavasara dienas būtu jālieto par saules aizsarglīdzekļi. It īpaši tiem, kuri daudz laika pavada svaigā gaisā. Arī tumšākas ādas īpašniekiem (III, IV fototips) jāsāk ar īsākām saules peldēm. 


Pirmā fototipa cilvēkiem āda ir ļoti gaiša un maiga; nereti viņiem ir vasarraibumi un rudi mati. Šādi cilvēki saulē ļoti ātri apdeg. 
Otrā fototipa cilvēki arī ir ar gaišu ādu, kuru var klāt vasarraibumi. Viņiem tāpat ļoti slikti veidojas iedegums un itin bieži āda apdeg. 
Trešā fototipa īpašniekiem āda ir mazliet tumšāka, parasti bez vasarraibumiem. Viņi iedeg gana labi, tāpēc apdegšanas risks ir mērens.
Ceturtajam fototipam ir tumša, olīvkrāsas āda, tumšas acis un mati. Viņi labi iedeg un gandrīz nekad neapdeg.
Piektajam fototipam pieder cilvēki ar tumšu ādu, acīm un matiem. Viņi ļoti ātri iedeg, āda neapdeg.
Sestais fototipa āda ir afroamerikāņiem. 


Ja lieto antibiotikas

Pašlaik UV radiācija kļūst arvien intensīvāka. Protams, tā vēl ir zemāka nekā vasaras vidū, bet mūsu āda vēl nav izstrādājusi pietiekamas aizsargspējas. Tāpēc jo īpaši jādomā par aizsargkrēma lietošanu, kam ir atbilstošs SPF. Ja ārsts ieteicis lietot antibiotikas, jāņem vērā, ka atsevišķu grupu antibiotikas paaugstina ādas jutību pret UV stariem. Tad antibiotiku lietošanas laikā jālieto saules aizsargkrēms ar SPF 50+. Īpaši uzmanīgiem jābūt arī tiem, kurus bieži apciemo aukstumpumpas. Intensīvs UV starojums var izraisīt jaunus paasinājumus, jo UV iedarbība ādā rada īslaicīgu imūnās sistēmas nomākumu, kuras rezultātā vīruss aktivējas.


Īsa svarīgāko padomu sērija

  • Vislabāk, ja iegādāsies saules aizsargkrēmu, kas nesatur smaržvielas un krāsvielas. Īpaši, ja āda ir jutīga.
  • Ja grasies ne tikai sauļoties, bet arī peldēties, ieteicams izvēlēties ūdensizturīgu aizsargkrēmu vai pēc katras peldes, kad āda sausa, ieziest to atkal.
  • Sauļojoties ādai jābūt tīrai, bez dekoratīvās kosmētikas. To arī nevajadzētu uzklāt uzreiz pēc sauļošanās, kamēr āda vēl ir sakarsusi un viegli sakairināma.
  • Pēc saules peldes palutini savu ādu ar mitrinošu krēmu vai losjonu.
  • Ja gadās pārsauļoties, sūrstošajai ādai uzliec atvēsinošu kompresi – tīru auduma gabalu, vislabāk kokvilnas, samitrini vēsā ūdenī un pieliec saules apdedzinātajai vietai. Aptiekās nopērkami arī līdzekļi, kas mazina saules apdegumu radītos ādas bojājumus.


Vai pēc burkānu ēšanas drīkst sauļoties?

Kas var būt gardāks par tikko no dobes izrautu burkānu vai karstā vasaras dienā svaigi spiestu, vēstu un saldenu burkānu sulu? Ēdot dažādus dārzeņus, arī burkānus, diez vai paliksim dzeltenīgi. Taču, ja tas būs vienīgais produkts, ko lietojam uzturā, tad liekais karotīns, ko satur burkāni, var akumulēties audos un āda iegūt dzeltenīgāku toni. Tomēr beta karotīnam piemīt arī antioksidatīvas īpašības – tātad tas palīdz mazināt UV radītā oksidatīvā bojājuma ietekmi.


Izmatoti materiāli no žurnāla „Veselības Noslēpumi”