VID izņem studentu no apgādājamo saraksta

"Mans dēls, augstskolas pirmā kursa students, septembrī trīs dienas ir oficiāli strādājis, bet vairāk šajā studiju gadā nestrādās. Par to Valsts ieņēmumu dienests man viņu izņēma no apgādājamo saraksta, un, lai atjaunotu dēlu kā apgādājamo, man esot jāiesniedz “dokumenti, kas pamato, ka viņš nesaņem ienākumus, kas pārsniedz noteikto nodokļa atvieglojuma apmēru”. Kas tie ir par dokumentiem, un kam man tie jāprasa?" pērnā gada rudenī žurnālam "Likums un Taisnība" vaicāja lasītājs Guntis.

 

Ja apgādājamais ir beidzis strādāt un atsācis mācības, tad, informējot VID, visu vajadzētu nokārto

FOTO: Shutterstock.com

Ja apgādājamais ir beidzis strādāt un atsācis mācības, tad, informējot VID, visu vajadzētu nokārto

Atbild Evita Teice-Mamaja, VID Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja pienākumu izpildītāja:

No aprakstītās situācijas var secināt, ka brīdī, kad Guntis savu dēlu gribēja pievienot apgādājamo sarakstā, VID rīcībā vēl nebija informācijas par dēla darba attiecību pārtraukšanu. Attiecīgi tāpēc tika pieprasīta informācija par dēla ienākumiem (piemēram, līgums, kurā ir norādīts darba algas apmērs), lai pārliecinātos, ka ienākumi mēnesī nepārsniedz nodokļa atvieglojuma apmēru un dēlam ir tiesības būt apgādībā.

Ja šobrīd darba attiecības ir pārtrauktas un darba devējs par to ir paziņojis Valsts ieņēmumu dienestam, tad algas nodokļa grāmatiņā varēs pievienot dēlu apgādājamo sarakstā.

Reklāma
Reklāma

Jebkādu jautājumu gadījumā arī aicinām konsultēties telefoniski 67120000 vai sūtot savu jautājumu EDS sistēmā.