Medicīniskās pārbaudes, kas jāveic pirms bērnudārza gaitu uzsākšanas

Vasara ir laiks, kad bērnudārza gaitas uzsāk daudzi mazuļi. Pirms pirmsskolas izglītības iestādes apmeklēšanas bērniņam kopā ar vecākiem ir jādodas pie ģimenes ārsta, lai pārliecinātos, vai veselības stāvoklis ļauj doties uz dārziņu.  

Medicīniskās pārbaudes, kas jāveic pirms bērnudārza gaitu uzsākšanas

FOTO: Shutterstock.com

Rīgas Veselības centra Ziepniekkalna filiāles ģimenes ārste Žanna Raka, atbildot uz vecāku jautājumiem, precizē, kādas tieši pārbaudes ir nepieciešamas pirms dārziņa apmeklēšanas. 

 

Uzsākot dārziņa gaitas, bērna vecāki PII iesniedz ģimenes ārsta aizpildītu veidlapu 026/u. Bērna medicīniskajā kartē jeb veidlapā Nr. 026/u ir atzīmēti pārbaudes dati, kā arī norādījumi, kādi vēl speciālisti apmeklējami. 

 

Ko ārsts novērtē profilaktiskās apskates laikā? 

  • pārbauda auguma un svara atbilstību vecumam;
  • novērtē ādas stāvokli;
  • pārliecinās, vai nav pedikuloze jeb utainība;
  • veic dzirdes parbaudi;
  • novēro, vai nav neiroloģiski traucējumi. Ja tādi ir, jādodas vizītē pie neirologa, kas izsniegs speciālista slēdziensu. To būs jāiesniedz dārziņā.
  • izvērtē, vai bērniņam ir vecumam atbilstoša runas attīstība.

 

Obligāti būtu jāapmeklē acu ārsts, kas pārabudīs redzi, un izvērtēs, vai nav nepieciešamas brilles. Redzi bērnam ieteicams pārbaudīt ik gadu, lai gan obligātās valsts apmaksātās pārbaudes ir paredzētas tikai 3 gadu vecumā un pirms skolas uzsākšanas 6 - 7 gadu vecumā. 
 


Lasi arī: 

Kāds ir normāls bērna augšanas ātrums? 
Pedikuloze jeb utainība. Kā ātri un efektīvi no tās atbrīvoties? 

Reklāma
Reklāma

 

Ļoti vēlams reizi gadā ir apmeklēt zobārstu un zobu higiēnistu, lai pārliecinātos par bērna mutes higiēnu. Pie zobārsta vizīti var ieplānot  arī uzsākot bērnudārza gaitas.  

Ārsts pēc saviem ieskatiem var nosūtīt uz asins un urīna analīzēm, vai, izvērtējot bērna veselības stāvokli un fizisko attīstību, nolemt, ka tādas nav nepieciešamas. Jāuzsver, ka šādas analīzes nav obligāta prasība pirms bērnudārza gaitu uzsākšanas. 

Ģimenes ārsts pārbauda arī Potēšanas pasi, lai pārliecinātos, ka ir veikta obligātā vakcinācija. Iespējams, kādas potes ir kavētas un tās ir jāuztaisa. Ja vecāki no vakcinācijas ir atteikušies, bērnudārzam tiek sagatavota izziņa par šādu faktu. 

 

Svarīgi! 

Bērnudārzs nav tiesīgs atteikties uzņemt bērnu, kas nav vakcinēts! 

Vecākiem noteikti jāņem vērā, ka ir pēdējais brīdis plānot vizītes un pierakstīties pie speciālistiem, jo daudzviet ir ļoti garas rindas.