Pirms dalības vasaras nometnēs bērniem būs jāuzrāda ģimenes ārsta izziņa

Lai izvairītos no Covid-19 izplatības, pirms dalības vasaras nometnēs bērniem būs jāuzrāda ģimenes ārsta izziņa, informē Valsts izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta vadītāja Agra Bērziņa.

FOTO: Shutterstock.com

Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar VISC ir izstrādājusi vadlīnijas piesardzības pasākumiem un interešu izglītības programmu īstenošanai klātienē un tās ir pieejamas gan centra mājaslapā, gan interneta vietā www.nometnes.gov.lv

 

Galvenās drošības prasības arī nometņu organizatoriem ir distancēšanās nodrošināšana, higiēnas ievērošana, telpu un priekšmetu tīrīšana un citas. Vienlaikus, strikti jāievēro nosacījums - ja skolā notiek eksāmeni vai konsultācijas, citas nodarbības tur notikt nedrīkst.

 

Gan dienas, gan diennakts nometņu apmeklētājiem jābūt arī ģimenes izziņai par to, ka bērnam nav infekcijas slimību pazīmju un nav bijis kontakts ar Covid-19 slimnieku vai kontaktpersonu. Izziņu drīkst izņemt ne ātrāk kā septiņas dienas pirms nometnes sākuma. 

 

Vadlīnijas arī paredz, ka, ja nometnē piedalās, piemēram, 50 bērni, tad viņi ir jāsadala divās grupās - katrā pa 25 - un jānošķir. Ikdienas aktivitātes šīm grupām nedrīkst krustoties, tostarp, arī ēdināšana nevar būt kopīga. Ja gadījumā kādā nometnē tiks konstatēta saslimšana ar Covid-19, par to nekavējoties ziņos Slimību profilakses un kontroles centram, kas attiecīgi dos norādes par turpmāko rīcību.

 

Reklāma
Reklāma

Tikmēr VISC Vispārējās izglītības pārbaudījumu nodaļas vadītājs Kaspars Špūle atgādināja par ieviestajām izmaiņām eksāmenu norisē. Piemēram, ja par izmaiņām eksāmenu programmā, saīsinātajiem un pārskatītajiem uzdevumiem, vērtēšanas izmaiņām un tamlīdzīgi.

 

Tāpat viņš atgādināja par nepieciešamību ievērot drošības pasākumus eksāmenu laikā, piemēram, divu metru distances ievērošanu. Vienlaikus viņš norādīja, ka masku lietošana eksāmena laikā nav obligāta prasība, taču katrā skolā to izmantošanu var piemērot individuāli. Piemēram, ja telpā atrodas personas, kas ir saslimšanas riska grupās, maskas var lietot.

 

Špūle atgādināja par to, ka eksāmenu vērtēšana šogad noritēs attālināti, tādēļ aicināja skolēnus eksāmenu lapas aizpildīt korekti un salasāmi. Plānots, ka sertifikātu izsniegšana notiks jūlija beigās, taču tiem, kuriem nepieciešamas izziņas, lai turpinātu mācības ārzemēs, tās kā maksas pakalpojumu varēs saņemt arī ātrāk. Tādā gadījumā rezultātus skolēni varētu saņemt jau ap 10.jūliju.