Skarbs vēsturisks detektīvs – "1793"

Jaunums scandinavian noir un zviedru kriminālromānu cienītājiem – tikko apgādā Zvaigzne ABC iznācis zviedru žurnālista un rakstnieka Niklasa Nata o Dāga romāns “1793”, brutāli skarbs un vēsturiskām detaļām bagāts kriminālromāns, kura darbība risinās Stokholmā 1793. gadā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

1973Detaļu precizitāte lasītājiem piepulcēs arī vēsturisko romānu auditoriju, jo laikmets un cilvēki aprakstīti spilgti un intriģējoši. Patiks arī tiem, kas izbaudīja reālistiski atklāto Kima Leines romānu “Mūžības fjordu pravieši”, kura darbība risinās apmēram tajā pašā laikā. Britu laikraksts “The Guardian” par “1793” raksta: “Niklass Nats o Dāgs ierastajam mūsdienu skandināvu kriminālromānu žanram ir piešķīris pārsteidzošu un šaušalīgu vēsturisku niansi. Viņš atklāj sižetu soli pa solim, nesaudzējot, tomēr arī piesaistot lasītāju. Nepārprotami vīrišķīga proza.”


Romāna “1793” galvenie varoņi ir kara veterāns Mikels Kardells, kurš pret briesmīgām atmiņām cīnās, ik dienu izdzerot ievērojamu devu spirtoto dzērienu, un ģeniāli talantīgais, neuzpērkami godīgais, bet nāvīgi diloņslimais izmeklētājs Sesils Vinge. Kad Mikels no ezera izzvejo briesmīgi sakropļotu jauna cilvēka līķi, izmeklēšanu uztic Sesilam, un viņš uzaicina Mikelu pievienoties. Izmeklēšana dīvaino pāri ieved Stokholmas nabagļaužu un padibeņu pasaulē. Tur cilvēks ātri vien kļūst par preci, tur savu šaubīgo iztiku no bagātiem svešiniekiem iegūst izmanīgi zagļi un ielaspuikas, īsti un viltoti kropļi, bordeļu meitenes, algoti slepkavas, spiegi un ziņotāji. Tā ir vide, kurā ikviens var kļūt par “trusīti”, un kad tas notiek, dzīve ir beigusies, pat ja tā vēl turpinās. Tiesa, ne visi graustos mītošie ir noziedznieki, tomēr izmeklētājiem jārēķinās, ka te pieņemts interesēties tikai par savu likteni, savukārt par nelielu atlīdzību ļaudis gatavi pastāstīt arī to, ko nekad nav redzējuši. Kamēr Sesils un Mikels mēģina noskaidrot vismaz mirušā personību, sāk likties ka ir kāds nezināms spēks, kurš par varītēm cenšas abus maldināt un aizvilināt pa citām pēdām...


Arī pats rakstnieks ir intriģējoša personība – Niklass Nats o Dāgs ir senas dižciltīgas zviedru ģimenes pēctecis. Viņa senči vainojami dumpinieka Engelbrekta slepkavībā 1436. gadā, komandēja armiju 1520. gadā, kad Stokholma tika atdota dāņiem, un bija spiesti bēgt no valsts 1810. gadā, jo bija pieprasījuši Kārļa XIV Juhana atteikšanos no troņa. Rakstnieka uzvārds nozīmē “Nakts un Diena”, un tas ir cēlies no ģimenes ģerboņa, ko veido horizontāli zelta un zilas krāsas laukumi.

Reklāma
Reklāma


Pieejama arī e-grāmata.
No zviedru valodas tulkojusi Inga Grezmane.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv