Ārkārtēju brīvdienu ceļvedis: ko darīt 30. un 31. maijā? Mistiskās naktis baznīcās, Aija Andrejeva pie ezera, kā arī citādā Jelgava un Sigulda

Klāt Vasarsvētki, kad mēs jo īpaši vēlamies sajust gan to mistēriju, gan vasaras sākumu. Mistēriju varēsim piedzīvot, ja ne aizejot uz dievnamu, tad virtuāli piedaloties maģiskajā Baznīcu naktī. Savukārt Kocēnu novads vasaru piedāvā ieskandināt vairākos koncertos gan esot klātienē, gan sēžot automašīnā.

FOTO: Shutterstock.com

Baudīt kultūru jeb, precīzāk, kino no savas automašīnas varēsim arī citviet Latvijā: Kuldīgas Pilsētas laukumā, Valmierā pie Olimpiskā centra un Rīgas Ķīpsalā. Interesanti būs arī piedalīties Citādajos pilsētas svētkos gan Jelgavā, gan Siguldā. Toties Aija Andrejeva svētdien piedāvā koncertu vienā no skaistākajiem Latvijas autostāvlaukumiem – pie Alūksnes ezera.

Pilnā sparā atgriezusies arī izstāžu dzīve, un nu mēs atkal ekspozīcijās varam redzēt gan dzīves rožaino, gan skarbo pusi, kā arī visnotaļ maģiskus un fascinējušos vizuālos ceļojumus. Skaistumu varam ieraudzīt Jāzepa Pīgožņa balvas ainavu glezniecībā konkursa izstādē Pēterbaznīcā, nostaļģisku laimi ekspozīcijā par Ulmaņlaikiem Limbažu muzejā, bet pārsteidzošu glezniecības saturu Kristīnes Kutepovas personālizstādē “Redzējumi” Rīgas mākslas telpā. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā beidzot esam sagaidījuši atveramies ekscentriskā keramiķu dueta “Skuja Braden” – latvietes Ingūnas Skujas un amerikānietes Melisas D. Breidenas – vērienīgo izstādi “Samsāra”, toties Kalnciema kvartāla galerijā Ēstere Zemīte portretējusi Kapseļu ielas bērnunama bērnus.

 

1. Virtuālā Jelgavas dzimšanas diena

Ārkārtējā situācija nav šķērslis, lai Jelgava šomēnes nesvinētu savu 755. jubileju, kuras svinību kulminācija ir šajā nedēļas nogalē. Tomēr tā jāsvin mazliet savādāk, nekā citus gadus – virtuāli, attālināti un varbūt pat lepnā vientulībā. Tiek piedāvātas dažnedažādas iespējas:

* Aizstājot svētku gājienu, ikviens ir aicināts piedalīties simboliskajā Jelgavas pilsētas karodziņu stafetē, kas attālinātā formātā atspoguļos Pilsētas svētku gājienu un kalpos kā sveiciens pilsētai svētkos. Ikviens aicināts pa e-pastu Jelgava755@jelgava.lv vai pilsētas “Facebook” lapā iesūtīt īsu (4-9 sekundes), vertikāli izvietotu video, kur karodziņu cilvēks saņem no labās puses, un nodod tālāk ārpus kadra uz kreiso pusi. Iesūtītie video katru nedēļu tiks apkopoti, izveidojot vienotu sveicienu Jelgavai 755. gadadienā. Internetā pieejams karodziņš izdrukāšanai.

* Piektdien un sestdien, 29. un 30. maijā, pa pilsētu ceļos muzikālais “Svētku ekspresis”, no kura Jelgavas pilsētas simbols – Alnītis – sveiks iedzīvotājus svētkos. Klausītāji sveicienus aicināti baudīt no saviem balkoniem vai skatīties pa atvērtu logu.

* Sestdien, 30. maijā, sagaidot dzimšanas dienas svinību kulmināciju, raidījumā “Pēc trešā zvana” visi varēs atskatīties uz spilgtākajām dziesmām, dejām un spožākajiem mirkļiem no Jelgavā rīkotajiem koncertiem, uzvedumiem un šoviem mājaslapā www.kultura.jelgava.lv.

* Jelgava ir skulptūru pilsēta un tāpēc arī visiem tiek piedāvāta virtuāla tūre “Iepazīsties – šamota skulptūras Jelgavā”. Jau kopš 2012. gada Jelgavā tiek rīkoti lielformāta keramikas uguns skulptūru (šamota) plenēri. Šodien skulptūras apskatāmas īpaši veidotā pastaigu parkā, Pasta salā (un arī internetā).

Sīkāk internetā: www.kultura.jelgava.lv.

 

2. Aijas Andrejevas auto-koncerts Alūksnē

Svētdien, 31. maijā, pulksten 20.00 Alūksnes Kultūras centra stāvlaukumā notiks Aijas Andrejevas koncerts, kura apmeklētāji baudīs, atrodoties savās automašīnās. Koncerts izskanēs Alūksnes ezera krastā - vienā no Latvijas skaistākajiem auto stāvlaukumiem. Kopā ar Aiju Andrejevu akustiskajā koncertprogrammā muzicēs Kaspars Ansons (ģitāra) un Kaspars Kurdeko (perkusijas).

Šis būs pirmais koncerts Alūksnē, ko klausīsies automašīnās, pielāgojoties šībrīža ārkārtējai situācijai. Lai arī māksliniece uzstāsies uz skatuves un klātienē, koncerts būs dzirdams tikai automašīnās esošajiem cilvēkiem. Tehniskās instrukcijas katrs auto - koncerta apmeklētājs saņems pasākuma norises vietā.
Šis unikālais, varētu pat teikt, vēsturiskais notikums būs jauna pieredze un interesants piedzīvojums ikvienam – gan pašai māksliniecei, gan organizatoriem, gan arī apmeklētājiem.

Svarīga informācija koncerta apmeklētājiem: * norises vieta – Alūksnes Kultūras centra stāvlaukums (Brūža ielā 7); * katrā automašīnā drīkst atrasties tikai vienas mājsaimniecības pārstāvji; * koncerta teritorijā atļauta iebraukšana tikai vieglajām automašīnām; * koncerta norises laikā no automašīnām izkāpt nav atļauts; * teritorijā nebūs izvietotas tirdzniecības vietas un labierīcības; * pasākuma norises ilgums – apmēram stunda.

Viena auto iebraukšanas biļete: 20 eiro (“Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.visitaluksne.lv.

 

3. Baznīcu nakts Tavā ekrānā

Sestdienas, 30. maija, vakarā sakarā ar izsludināto ārkārtējo situāciju ikgadējais kristīgās kultūras notikums “Baznīcu nakts” norisināsies tiešsaistē – virtuālajā pasaulē.

„Tradīcijām bagātais kristīgās kultūras notikums “Baznīcu nakts” šogad norisināsies attālināti – tā būs “Baznīcu nakts Tavā ekrānā”. Baznīcu nakts tīmekļa vietnē un sociālo tīklu platformās esam plānojuši virtuāli apvienot vairāku konfesiju dažādu Latvijas novadu draudzes, un savu iespēju robežās piedāvāt tiešraidēs mākslinieciskus priekšnesumus, diskusijas, lūgšanas un citus kristīgo kultūru veicinošus pasākumus. Mūsu uzdevums paliek nemainīgs – arī šogad radīt līdz šim tik pierasto “Baznīcu nakts” notikuma klātbūtnes efektu,” skaidro Baznīcu nakts komandas pārstāve Baiba Špēra-Špora.

Baznīcu nakts tiks atklāta tiešraidē no Siguldas katoļu baznīcas priestera Riharda Rasnača vadībā sestdien, 30. maijā, pulksten 18.00, iezvanot baznīcas zvanus jau 17.50. Pēc tam internetā varēs lasīt un vērot intervijas ar kristīgo draudžu pārstāvjiem, priesteriem, mācītājiem, misionāriem, kā arī vēsturiskus ieskatus par dievnamiem. Šajā gadā Baznīcu nakti caurvīs kopīgs motīvs un tēma “Dieva stāsts”, kas aicinās domāt, kas esmu es pats un kāda ir mana vieta un loma Dieva stāstā, un kāds ir manis paša stāsts attiecībās ar Dievu.

Šogad Baznīcu nakts Latvijā norisināsies jau septīto gadu, apvienojot vairāk nekā 100 dievnamu un draudžu. Visi Baznīcu nakts tiešsaistes apmeklētāji varēs vērot notikumu savu viedierīču ekrānos “Baznīcu nakts” mājas lapā un sociālo tīklu kontā “Facebook”. Sīkāk internetā: www.baznicunakts.lv.

Reklāma
Reklāma

 

4. Citādie Siguldas pilsētas svētki

Šajā nedēļas nogalē neierastā formā pilsētas svētkus svin ne tikai Jelgava, bet arī Sigulda, kuru moto ir “Mīlētākās pilsētas svētki. Cita frekvence”. Vidzemes Šveice aicina:

“Svētku sajūta būs katrā no mums – ar mūziku, kas atceļos uz velosipēda, piekabē vai ar kājām, ar iespēju to atrast izstādēs, atmiņu fotogrāfijās, kā arī mākoņu pamalēs kopā ar lidojošiem gaisa baloniem un novadnieku sveicieniem “Radio 7” viļņos, kad kopā dziedāsim “Zied ievas Siguldā”. Tiekamies katrs atsevišķi, bet tomēr kopā!

Siguldieši varēs mosties ar orķestra tauru skaņām aiz loga, sajust novadniekus “plecu pie pleca” virtuālajā svētku gājienā, savā pagalmā sagaidīt muzikālo viesi, pamāt elpu aizraujošā augstumā lidojošai gaisa balonu flotei un sveikt kaimiņus ar pilsētas himnas “Zied ievas Siguldā” kopīgu dziedāšanu, teic Siguldas mērs Uģis Mitrevics. Programmā sestdien, 30. maijā.

Ballīte turpināsies līdz pulksten 22.00. Sīkāk internetā: www.tourism.sigulda.lv.

 

5. Autokino Kuldīgas Pilsētas laukumā

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 30.maijā, rādīs biogrāfisku drāmu “Mollijas spēle” (2017., ASV). Šī biogrāfiska drāma stāsta par Molliju Blūmu, kas pēc neveiksmes profesionālas slēpotājas karjerā atver pagrīdes klubu pokera spēlētājiem. Nelegālais klubs kļūst ļoti populārs, bet bizness - ļoti ienesīgs un drīz vien Mollija kļūst par “pokera princesi”. Tad pienāk brīdis, kad viņa nokļūst FIB redzeslokā.

Biļešu cenas: 8 eiro vienai automašīnai (“Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

30. maijā pulksten 22.15 varēs vērot Valmierā pie Vidzemes Olimpiskā centra. Biļešu cenas: 10 eiro (bezrindas.lv tīklā). Sīkāk internetā: www.3dcinema.lv.

Arī rīdziniekiem Ķīpasalā pie starptautiskā izstāžu centra no saviem auto būs iespēja redzēt kino: sestdien, 30. maijā, pulksten 18.00 un 21.00, kā arī svētdien, 31. maijā, pulksten 21.00 – filmu “Pludmales stāsts”, bet svētdien, 31. maijā, pulksten 18.00 – filmu “Tas tik ir pārītis!”. Biļešu cenas: 16,99 eiro. Sīkāk internetā: www.driveinkino.lv.

 

6. Kocēni ieskandina vasaru

Ja Vasarsvētkos vēlaties sajust īsti vasarīgu noskaņu, jādodas uz Vidzemes pusi – Kocēnu novadu, kur svētdien, 31. maija notiks vasaras ieskaņas koncerti Kocēnos, Dikļos, Rubenē, Zilākalnā, Bērzainē un Vaidavā. Visus koncertus apmeklētāji aicināti baudīt, klausoties tos no mašīnām, atverot logus, kā arī ievērojot sociālo distancēšanos - klātienē. Svētdienas, 31. maija, programma Kocēnu novadā.

Koncertu apmeklējums bez maksas. Sīkāk internetā: www.koceni.lv.

 

7. Izstāžu ceļvedis: Pazudušie bērni, maģiskie redzējumi un laimīgie Ulmaņlaiki

Limbažu muzejā atklāta izstāde par Ulmaņlaikiem Limbažos (attēlā – Limbažu dzelzceļa stacija pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu beigās). (Foto: zudusilatvija.lv)

* Limbažu muzejā atklāta izstāde “Ulmaņlaiki Limbažos 1934 -1939”, kas apmeklētājus iepazīstina ar sešiem gadiem Limbažu vēsturē - tā saucamajiem Ulmaņlaikiem, par kuru nozīmi Latvijai joprojām diskutē vēsturnieki. Muzejs vēlas parādīt un pamatot, kāpēc Limbažiem un krietnai daļai Vidzemes tas bija saimnieciskā uzplaukuma un labklājības laiks pateicoties nevis Kārlim Ulmanim personiski, bet Latvijas valstij Kārļa Ulmaņa vadībā. Labvēlīgo pārmaiņu pamatā bija dzelzceļa līnija no Rīgas, kas 1934. gadā sasniedza Limbažus, bet 1937. gadā Rūjienu, padarot abas pilsētas par savu novadu ekonomiskajiem centriem. Sīkāk internetā: www.limbazumuzejs.lv.

* Rīgas Svētā Pētera baznīcā līdz 9. augustam skatāma kārtējā ikgadējā izstāde “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā”, kas norisinās jau sesto gadu pēc kārtas. Šogad konkurss bija pulcējis 180 māksliniekus, kas žūrijas vērtējumam kopumā iesniedza 327 mākslas darbus. Iesniegtos darbus vērtēja profesionāla žūrija, kas pamatekspozīcijai izvēlējās 92 gleznojumus. Mākslas zinātniece un šī konkursa vairākkārtējā žūrijas komisijas locekle Ingrīda Burāne par Jāzepa Pīgožņa balvu Latvija ainavu glezniecībā saka: “Šī izstādē ir viena no ilglaicīgākajām, daudzpusīgākajām, mākslinieku un mākslas interesentu atbalstītākajām mākslas dzīves norisēm glezniecībā mūsu valstī pēc neatkarības atjaunošanas.'' Sīkāk internetā: www.peterbaznica.riga.lv.

* Savus pirmos skatītājus beidzot sagaidījusi ekscentriskā keramiķu dueta “Skuja Braden” – latvietes Ingūnas Skujas un amerikānietes Melisas D. Breidenas – vērienīgā izstāde “Samsāra” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu iela 10, Vecrīgā). Tajā līdz 27. septembrim var iepazīt vairāk nekā 200 eksperimentālu tēlniecības un glezniecības darbu porcelānā. Dienā, kad tika izsludināja ārkārtas situāciju un slēdza muzejus, bija paredzēts publikai prezentēt izstādi “Samsāra”, ko gaidīja simtiem mākslas cienītāju, jo “Skuja Braden” izstādes vienmēr ir nozīmīgi kultūras notikumi. Oriģināls, ne ar ko nesalīdzināms ir tandēma veidoto priekšmetu stils. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Rīgas mākslas telpā (Kungu ielā 3, Rīgas Rātslaukuma pazemē) atkal skatāma Kristīnes Kutepovas gleznu sērijas vienotā personālizstāde “Redzējumi”. Jaunās gleznotājas Kristīnes Kutepovas pirmā tik vērienīgā personālizstāde veido priekšstatu par mākslinieces individuāli saredzētām ainām un pieredzētiem notikumiem, kur vienādi liela vērība ir pievērsta kā ikdienišķas dzīves smalkumiem, tā garīgiem meklējumiem Austrumu filozofijā. Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv.

* Kalnciema kvartāla galerijā (Kalnciema un Melnsila ielas stūrī, Pārdaugavā) no 28. maija līdz 13. jūnijam skatāma Ēsteres Zemītes personālizstāde “Pazudušie bērni”. Ēstere Zemīte ir gleznotāja un sociālā darbiniece, beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu un Sociālā darba augstskolu “Attīstība”. Mākslinieces gleznotie bērnu portreti ir veids, kā viņa var parādīt katra bērna skaistumu, unikalitāti un mirdzumu, ko bērns ienes pasaulē. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.