Brīdina neapdegt saulē – brīvdienās būs intensīvs UV starojums

Sinoptiķi brīdina, ka intensīvs ultravioletais starojums gaidāms nedēļas nogalē. LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis skaidro, kad saule visvairāk dedzina: “Tas ir tradicionāli, ka mēnesi pirms un mēnesi pēc saulgriežiem saule ir visintensīvākā, visvairāk siltuma, visvairāk starojuma. Bet pašu starojumu, protams, ietekmē ozona slāņa biezums.”

 

FOTO: Shutterstock.com

Bricis atgādina, ka ozona slānis ir mainīgs, un brīdina, ka brīvdienās ultravioletais starojums kļūs intensīvāks: “Tas sasniegs 6. līmeni, un cilvēki ar bālāku ādu var sākt apdegt.”

“Bet tie ekstrēmākie gadījumi ir, kad sasniedz 7. un 8. līmeni. Cilvēki domā, ka ultravioletais starojums nāk kopā ar karstumu. Ļoti bieži intensīvs UV ir vēsā laikā. Piemēram, 2016. gadā tā bija parasta jūnija diena, 20 grādi, bet UV starojums bija 8,4, un apdegt var burtiski 5 minūtēs,” skaidro Bricis.

Otra lielākā kļūda ir sauļoties pludmalē: “Mēs saņemam starojumu ne tikai no saules, bet tas atstarojas no ūdens virsas un smiltīm. Vislabāk pļavā un vēlā pēcpusdienā, kad tas saules starojums kļūst mierīgāks.”

Reklāma
Reklāma

Sekot ultravioletā starojuma stiprumam iespējams Valsts vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā, bet par sauļošanos jāatceras jau sen zināmais. No plkst.11 līdz 16 sargāties no tiešiem saules stariem. Cepure un saules brilles jālieto noteikti. Rūpēties par bērniem, jo viņu  āda apdeg visātrāk. Zīdainīšus nesauļot vispār.

Visu ziņu un sižetu var noskatīties portālā LSM.lv