Daudzi pamanījuši, ka viņu kaķītis nav laimīgs. Ko darīt, lai to labotu?

Cilvēki pandēmijas laikā ir tikai nupat sākuši mācīties dzīvot izolācijā, bet daži mūsu mazākie brāļi jau sen pie šāda režīma ir pieraduši. Vismaz no tā brīža, kad cilvēki sāka ievākties pilsētu dzīvokļos. Ja suns vēl dažas reizes dienā tiek ārā, tad kaķis, visdrīzāk, savu ikdienu vada iekštelpās, un labākajā gadījumā var priecāties par lielu palodzi ar labu skatu.

 

Izolācijas laikā cilvēki sociālajos tīklos bieži raksta, ka pēkšņi pamanījuši - viņu kaķus kaut kas nomāc.

FOTO: Shutterstock.com

Izolācijas laikā cilvēki sociālajos tīklos bieži raksta, ka pēkšņi pamanījuši - viņu kaķus kaut kas nomāc.

Un tas nav tāpēc, ka saimnieki ir cietsirdīgi, bet gluži vienkārši drošības apsvērumu dēļ – reti kurš saņemas savu kaķi laist ārā no mājas, bet vadāt pie saitītes izdodas vien dažiem.


Divi dažādi uzskati
Par to, vai kaķim ir jāiet staigāt ārā, domas dalās. Vieni saka, ka tas ir ļoti svarīgi, jo kaķis ir brīvību cienošs dzīvnieks, kurš iet tur, kur pašam tīk, un ierobežot tā brīvību ir kaitīgi. Daudzās Eiropas valstīs, kā arī ASV un Kanādā cilvēki nereti mīt privātmājās, kur šī iemesla dēļ kaķiem ierīko durtiņas, lai tie var regulāri doties savās darīšanās.

Tomēr ir arī otrs viedoklis – kaķis ir plēsīgs dzīvnieks, pat vispūkainākais un baltākais kaķītis var nogalināt sīkākus dzīvniekus un putnus. Piemēram, Austrālijas galvaspilsētā Kanberā ir uzsākta iniciatīva, kuras ietvaros vairāku rajonu iedzīvotāji, kuri mīt aizsargājamās teritorijās, savus kaķus nedrīkst izlaist no mājām, lai pasargātu citus dzīvniekus no nonākšanas šo mājdzīvnieku nagos.

Austrālijas varasiestāžu pārstāvji norāda – kaķi prot viegli pielāgoties un dzīve mājās tiem par skādi nenāk.

Reklāma
Reklāma


Kā izdarīt tā, lai kaķis mājās baudītu labu dzīvi?
Izolācijas laikā cilvēki sociālajos tīklos bieži raksta, ka pēkšņi pamanījuši - viņu kaķus kaut kas nomāc. Bet kas? Pētnieki nonākuši pie secinājuma, ka šiem mīluļiem perfektai ikdienai ir svarīgi šādi apstākļi:

  • Katram kaķim (ja jums ir vairāki) jānodrošina viena kastīte, plus vēl viena kastīte, proti, ja jums ir divi kaķi, tad jābūt trim kastītēm. Vēlams, dažādās vietās. Vislabāk izvēlēties māla pakaišus, kurus reizi nedēļā pilnībā jānomaina, bet divas reizes dienā no kastītes jāizņem netīrās pakaišu daļas.
  • Regulāri ķemmējiet kaķi – tas viņam ir kā došanās uz skaistumkopšanas salonu vai masāžas kabinetu. Tas ne tikai rada labus psiholoģiskos efektus, bet arī labi noder vilnas uzturēšanai, jo novērš tās savelšanos.
  • Nebarojiet savu kaķi tikai ar pusfabrikātiem vien. Dodiet tam svaigu gaļu.
  • Vertikālas virsmas kaķim ir daudz svarīgākas par horizontālajām. Sarūpējiet tam mazas kāpnītes vai kaut ko, uz kā kaķis var palēkties, lai tālāk tiktu uz skapja vai ledusskapja.
  • Kaķiem patīk logi, tāpēc dodiet pieeju vismaz vienam no tiem.
  • Kaķiem patīk, ja ir daži klusi stūrīši, kur viņi var justies droši. Iekārtojiet dažas vietas, vēlams – augstāk, kur kaķis var pabūt ar sevi.
  • Kaķiem ir augstāka ķermeņa temperatūra nekā suņiem un cilvēkiem, tāpēc viņiem patīk siltas vietas. Dodiet kaķim iespēju tikt pie radiatora vai saulaina pleķīša uz balkona, un viņš būs jums pateicīgs.
  • Ja dzīvojat daudzdzīvokļu māju pēdējos stāvos, tad nodrošiniet visu tā, lai kaķis netiktu uz palodzes mājas ārpusē vai nestaigātu pa balkona malu, jo tā var ātri tikt pie traumām.
  • Nodrošiniet kaķim vietu, kur viņš drīkst asināt nagus, bet vislabāk pat divas.
  • Ja dzīvojat privātmājā ar dārzu, tad var izveidot kaķu pastaigu un rotaļu laukumu veselīgai un drošai laika pavadīšanai.
  • Ideālais kaķu skaits mājā ir viens vai divi. Var teikt, ka divi ir labāk, jo tad viņi var spēlēties savā starpā, kad jūs neesat mājās. Kaķi vientulībā pārsvarā guļ un gaida, kad pārnāks saimnieki. Bet nevajadzētu vienlaicīgi iegādāties trīs vai vairāk kaķus, jo tādā gadījumā var rasties problēmas ar godīgu saimnieka uzmanības un mīlestības sadali, ietekmes sfērām un citām kaķu lietām.
  • Neskopojieties uz mantiņām. Tām nav jābūt dārgām – kāda bumbiņa, pīkstoša pelīte un tamlīdzīgi nieki radīs daudz prieka.
  • Lai arī jūsu mīlulim nav jādomā, kur pašam tikt pie pārtikas, tas nenozīmē, ka viņam nav mednieka instinktu. Nopērciet kaķim interaktīvu ēdiena trauku, lai viņš var pats sev “sarūpēt” maltīti.
  • Un pats galvenais: komunicējiet ar savu mīluli, spēlējieties ar viņu, pavadiet kopā laiku, skatieties televizoru. Protams, jums var būt atšķirīgas seriālu gaumes, bet laiku pa laikam var paskatīties kopā arī kaut ko, kas interesēs kaķi. “Youtube” ir atrodams pat vesels kanāls, kas paredzēts kaķu auditorijai ar putniņu, zivtiņu un tamlīdzīgu video saturu. Varbūt iepatiksies arī jums.
     

No žurnāla "100 labi padomi"

Saistītie raksti