Pazīmes, kas liecina: laiks doties uz dzemdību nodaļu

Īpaši māmiņām, kas gaida savu pirmo bērnu, bieži vien mieru nedod jautājums – kā es zināšu, ka man sākas dzemdības? Par to, kā labāk izprast savu ķermeni grūtniecības noslēgumā un kad doties uz stacionāru, stāsta vecmāte, Skolas Mammām un Tētiem pasniedzēja Baiba Trifanova.

Bezmaksas vebināru atbalsta higiēnas preču zīmols Seni

FOTO: Shutterstock.com

Bezmaksas vebināru atbalsta higiēnas preču zīmols "Seni"

 

Par iznēsātu grūtniecību uzskata tādu grūtniecību, kas ir ilgusi vismaz 37 pilnas nedēļas. Ja kādas dzemdību pazīmes parādās pirms 37 pilnām nedēļām, grūtniecei noteikti ir jāsazinās ar savu ārstu vai jādodas uz apskati. Ja grūtniecība ir ilgāka par 41 nedēļu un divām vai trim dienām, arī tad ir jādodas pie sava aprūpes ārsta pārbaudīties un lemt par tālāko rīcību. Līdz 37 nedēļām ir priekšlaicīgas dzemdības, un šajā rakstā tiek apskatīti gadījumi, kad bērniņš ir pilnībā iznēsāts.
 

Lasi arī: Grūtniecības kalendārs. 39. nedēļa
 

Secība, kādā sākas un noris dzemdības – kad sākas sāpes, kad noiet ūdeņi un kad dalās gļotu korķis, var būt dažāda.

 

Viens no pirmajiem priekšvēstnešiem – gļotu korķis

Gļotu korķis ir viens no dzemdību priekšvēstnešiem, bet nevarētu tikt uzskatīts par dzemdību sākumu. Tie ir gļotaini izdalījumi, kas var būt asiņaini. Gļotu korķis drīkst būt rozīgs, gļotains, bēšs, caurspīdīgs. Raksturīgākais gļotu korķim ir tas, ka tas var dalīties ilgi – pat diennakti. Gļotu korķis mēdz saturēt arī asins stīdziņas, un tas ir normāli. Ja gļotu korķis dalās ilgāku laiku, to var pavadīt arī brūngani izdalījumi. Pie pirmajām dzemdībām vecmātes mēdz uzskatīt – dzemdības sāksies pēc diennakts vai divām kopš gļotu korķa dalīšanās.
 

Ir gadījumi, kad gļotu korķis dalās tikai dzemdībās. No asiņošanas gļotu korķi var atšķirt tieši ar to, ka tas ir staipīgs un gļotains. Ja sāk izdalīties gļotu korķis, uz stacionāru nav jādodas. Tas ir dzemdību priekšvēstnesis, bet ne sākums.
 

Ja kādas dzemdību pazīmes parādās pirms 37 pilnām nedēļām, grūtniecei noteikti ir jāsazinās ar savu ārstu vai jādodas uz apskati


Ūdeņu noiešana – to nevar nepamanīt

Ūdeņu noiešana ir ļoti pamanāma, tāpēc tā, ka ūdeņi noiešana ir nepamanāma, nevarētu būt. Visbiežāk ūdeņi noiet pārliecinoši – apmēram vienas glāzes apjomā. Izšķir priekšējos ūdeņus, kas ir zem mazuļa galviņas, vidējos ūdeņus, kas apņem mazuļa ķermeni un virs mazuļa dupša un kājiņām – aizmugurējie ūdeņi. Kad noiet ūdeņi, parasti vispirms noiet priekšējie ūdeņi, bet pēc tam, mammai kustoties, noiet arī vidējie un aizmugurējie ūdeņi. Tāpēc, ja grūtniece laikā, kad noiet ūdeņi, ir vannā, dušā, nokārtojas un šķiet, ka varētu nepamanīt ūdeņu noiešanu, viņai mainot pozu un ceļoties, pēc laiciņa turpināsies ūdeņu noiešana.

 

Reizēm gadās, ka ūdeņi noiet pa mazām pilēm. Tā var gadīties, ja augļa apvalks ieplīst sānā. Taču arī šajā gadījumā īsti nepamanīt ūdeņu noiešanu nevarētu – ja ūdeņi sūcas lēnām, slapja kļūst apakšveļa vai biksīšu ieliktnītis un tas jāmaina biežāk – ik pa stundai vai divām. Ja grūtniece to saprot pēc 3-4 stundām, nekas nav nokavēts un un nekas slikts nevarētu notikt. Tas nekādi nekaitē bērnam vai grūtniecei.

 

Parasti ūdeņu krāsa ir caurspīdīga, gaiša. Ja veselai grūtniecei, kurai grūtniecība rit normāli, noiet ūdeņi, viņa kādu laiku var pavadīt mājās un uz stacionāru uzreiz nav jādodas, arī, ja kontrakcijas nesākas. Laiks, ko var pavadīt mājās pēc ūdeņu noiešanu, katrai grūtniecei būs individuāls, vadoties pēc sava dzemdību plāna, bet kādas divas četras stundas grūtniece mājās vēl var pavadīt, pie nosacījuma, ka grūtniece jūtas labi un ūdeņi ir gaiši. Iespējams, ka šajā laikā lēnām arī sāksies kontrakcijas. Pēc ūdeņu noiešanas var pagulēt, var mazgāties dušā, atpūsties. Visērtāk laiku pēc ūdeņu noiešanas pavadīt, ja kājās tiek uzvilktas pieaugušo autiņbikses. Ūdeņi var noiet pirms kontrakciju sākšanās, kontrakciju vidusposmā vai tikai pie pilna atvēruma. Dzemdību laiku neskaita no ūdens noiešanas.
 

Parasti ūdeņu krāsa ir caurspīdīga, gaiša. Ja veselai grūtniecei, kurai grūtniecība rit normāli, noiet ūdeņi, viņa kādu laiku var pavadīt mājās un uz stacionāru uzreiz nav jādodas, arī, ja kontrakcijas nesākas


Ja ar grūtniecību un gaidāmo mazuli viss ir kārtībā, 24 stundas pēc ūdeņu noiešanas nekādas aktīvas darbības nav jāveic, un parast tiek atļauts attīstīties dzemdībām dabīgā gaitā, tomēr 2-4 stundu laikā pēc ūdeņu noiešanas topošajai māmiņai ir jādodas uz stacionāru, pie nosacījuma, ka ūdeņi ir gaiši un grūtniece jūtas labi.

 

Uz stacionāru jādodas uzreiz pēc ūdeņu noiešanas:

  • ja ūdeņu krāsa nav gaiša, bet ir zaļa, dzeltena, asiņaina. Zaļi ūdeņi visbiežāk nozīmē, ka bērniņš ir pakakājis. Bērns dzemdē dzer, čurā, žagojas, bet nav paredzēts, ka bērniņš kakātu. Tas, ka bērniņš pakakā, ir saistīts ar to, ka ir jau liels grūtniecības laiks, vai nu ir kāda cita mammas saslimšana – saaukstēšanās, vīrusu saslimšana, gripa, angīna vai tamlīdzīgi. Ja noiet zaļi ūdeņi, uz stacionāru jādodas uzreiz.
  • ja noiet ūdeņi grūtniecei, kurai ir pozitīvas beta hemolītiskā streptakoka analīzes.

 

Regulāra dzemdību darbība – svarīgākais dzemdes darbs

Kontrakcijas pēc sajūtām ir daudz un dažādas, bet tās varētu salīdzināt ar menstruāciju sajūtu – sākotnēji ir vilkšanas sajūta vēdera lejasdaļā, muguras daļā. Kontrakciju laikā dzemde savelkas un atlaižas, kā rezultātā īsinās dzemdes kakls. Sākumā kontrakcijas var būt ļoti retas, tikai reizi stundā, šim starplaikam pakāpeniski mazinoties. Par regulāru dzemdību darbību uzskata to brīdi, kad grūtniecei ir vismaz pusminūti, vēlams minūti garas kontrakcijas ik pa 10 minūtēm. Tikai tad var sākt skaitīt, ka ir sākušās dzemdības.
 

Kad kontrakciju starplaiks ir mazinājies līdz 10 minūtēm, ir jāsāk fiksēt kontrakcijas, pētot, vai sāpes kļūst stiprākas un garākas. Ja sāpes atkāpjas – dzemdības vēl nav sākušās


Pēc tam, kad kontrakciju starplaiks ir mazinājies līdz 10 minūtēm, ir jāsāk fiksēt kontrakcijas, pētot, vai sāpes kļūst stiprākas un garākas. Ja sāpes atkāpjas – dzemdības vēl nav sākušās. Skaitīt var, pierakstos uz papīra vai telefona aplikācijā. 

 

Pie pirmajām dzemdībām parasti tiek rēķināts, ka viena stunda aktīvas dzemdību darbības atbilst vienam centimetram dzemdes kakla atvērumam, tomēr jāņem vērā, ka pirmās 2 stundas dzemdes aktīvās darbības vispirms noīsina dzemdes kaklu, lai tas varētu sākt vērties. Bieži pirmās dzemdības var ilgt 12, 14, 16, atsevišķos gadījumos 24 stundas. Kontrakcijas ir vissvarīgākais darbs, lai notiktu bērna piedzimšana, tāpēc tām ir jābūt pietiekami regulārām un garām, lai notiku dzemdes kakla atvēršanās. Jo grūtniece ir tuvāk pilnam dzemdes kakla atvērumam, jo kontrakcijas ir biežākas. Pauzes starp kontrakcijām ir domātas mammas atpūtai, kuras var pavadīt, kā nu topošā mamma vēlas – guļot, staigājot, ejot dušā, dejojot.

 

Gadās, ka sāpes sākas uzreiz intensīvi, ik pa 5 minūtēm, bez gara sagatavošanās posma, ar strauju kontrakciju ritmu, līdz ar to dzemdības ir straujas un uz dzemdību iestādi sanāk doties jau ātrāk.

 

Grūtniecēm, kurām ir pozitīvs beta hemolītiskais streptakoks

Īpaša uzmanība jāpievērš beta hemolītiskais streptakoka rādītājam. Beta hemolītiskais streptakoka analīzi nozīmē aprūpējošais ārsts ap 36, 37, kādreiz 38 grūtniecības nedēļām. Ja grūtniecei šis rādītājs ir pozitīvs, tas nozīmē, uz stacionāru būs jādodas laicīgi – uzreiz sākoties regulārai dzemdību darbībai vai uzreiz, noejot ūdeņiem. Taču, ja šis rādītājs ir pozitīvs un grūtniecei sāk izdalīties gļotu korķis, uz dzemdību iestādi vēl jādodas nav.

 

Kad doties uz dzemdību nodaļu:

  • uzreiz, ja noiet ne gaiši ūdeņi – zaļi, dzelteni, asiņaini.
  • uzreiz, ja noiet ūdeņi grūtniecei, kurai ir pozitīvas beta hemolītiskais streptakoka analīzes.
  • ja ir fiksēta regulāra dzemdību darbība un starplaiks starp kontrakcijām sasniedz ap 5, 4 minūtēm, un kontrakcijas ir vismaz pusminūti, minūti garas.
  • 2-4 stundas pēc gaišu ūdeņu noiešanas, ja grūtniece jūtas labi.

 

Uz dzemdību nodaļu uzreiz nav jādodas:

  • ja izdalās gļotu korķis.
  • ja ir treniņkontrakcijas (neregulāras, bez intensitātes pieauguma).
     

Vairāk uzzini, skatoties bezmaksas vebināru "Sākas dzemdības. Kad doties uz stacionāru?".

 

Saistītie raksti