Pašas siets jāņusiers – tas ir ne tikai moderni, bet arī ļoti vienkārši un gardi!

Protams, visgaršīgāko sieru gatavo no svaiga, trekna lauku piena, taču kur tu pilsētā tādu ņemsi?! Tāpēc vairāk jāpaļaujas uz intuīciju un izdomu – jāņusiers nevar nesanākt. Ja nu tiešām neiznāk gluži kā lauku omai (jo nevaram uzņemties atbildību par piena kvalitāti), tas vēl nenozīmē, ka siers nav galdā ceļams. Garšu taču nemaitā tas, ka siers ir par mīkstu un nav viegli nogriežams – tad pasniedz to kā desertu, piemēram, ar svaigu zemeņu mērci!

Paša gatavots vienmēr ir īpašāks!

FOTO: Shutterstock.com

Paša gatavots vienmēr ir īpašāks!

1 vidējs ritulis 


8 I trekna lauku piena 
6 līdz 8 olas
1 tējk. (ar kaudzi) citronskābes 
sāls, garšvielas, zaļumi – pēc izvēles 
marles audums vai smalka sietiņa caurduris 

1. Lielā katlā vispirms ielej glāzi ūdens, tad pienu un karsē. Kamēr piens karst, pamatīgi sakul olas. Kad piens ir uzkarsis (taču vēl nevārās!), pievieno olas un maisi, līdz masa sāk burbuļot. Ņem nost no uguns, ieber citronskābi, maisi, kamēr siers iet kunkuļos un atdalās sūkalas. 
2. Ja neizmanto sietiņa caurduri, izklāj lielu bļodu ar samitrinātu marli, lej karsto siera masu un krietni notecini. 
Masu liec atpakaļ bļodā un pievieno visu, kas tev asociējas ar jāņusieru – nedaudz sāls, ķimeņu, diļļu (ja zini, ka ēdāji nebūs stingri ortodoksāļi, vari eksperimentēt un pievienot dažādus rupji maltus piparus, svaigu vai kaltētu kapātu čili, zaļumus, kuri tev garšo; vienīgais – sāc ar ļoti pieticīgām devām: pārspīlējumi nomāks maigo siera garšu!), un rūpīgi samaisi. 
3. Rūpīgi ietin siera masu marlē un liec vēsumā zem sloga, piemēram, starp diviem šķīvjiem un virsū uzliec smagumu. Vari nelikt sieru vēsumā, tikai pusstundu noslogot un pasniegt vēl siltu un maigu. 

 

Reklāma
Reklāma

Avots: žurnāls "100 labi padomi", 2011/06. Nr.6.

 

Sastāvdaļas

Saistītie raksti