Pasaules Veselības organizācija: Cilvēcei var nākties sadzīvot ar Covid-19

Cilvēcei var nākties sadzīvot ar Covid-19, jo var neizdoties to izskaust, brīdinājusi Pasaules Veselības organizācija (PVO). Vīrusa pandēmija var izraisīt arī globālu garīgās veselības krīzi, raksta www.lsm.lv.

Šis vīruss var kļūt par vēl vienu endēmisku vīrusu mūsu kopienās, un tas var nekad neatkāpties.

FOTO: Shutterstock.com

Šis vīruss var kļūt par vēl vienu endēmisku vīrusu mūsu kopienās, un tas var nekad neatkāpties.

Covid-19 pandēmijas pārņemtā pasaule ar nepacietību gaida, kad zinātnieki radīs vakcīnu pret Covid-19, kā dēļ vienubrīd aptuveni puse cilvēces atradās pašizolācijā. Atsevišķas valstis ir sākušas atvieglot pārvietošanās un pulcēšanās ierobežojumus, taču joprojām vairums cilvēku nevar atgriezties pirmspandēmijas ikdienas dzīvē.


Vakcīnas varētu palīdzēt valstīm un ekonomikām atkal pilnībā atvērties. Taču PVO izpilddirektors Maikls Raians brīdina, ka cilvēce varētu nekad neatbrīvoties no Covid-19.


“Šis vīruss var kļūt par vēl vienu endēmisku vīrusu mūsu kopienās, un tas var nekad neatkāpties. Kā jau jūs redzat, tad valstīm ir grūti atrast ceļu, lai izietu no šīs krīzes un atgrieztos normālā dzīvē. Mēs šo izeju meklēsim ļoti, ļoti ilgu laiku. Atsevišķās valstīs esam redzējuši, ka atkārtots neliels slimības uzliesmojums var izraisīt endēmiju, kas prasa nopietnu veselības aprūpes sistēmas reakciju,” sacīja PVO izpilddirektors.

Vairums ekspertu prognozē, ka pirmās vakcīnas varētu būt pieejamas ne agrāk kā 2021. gada vidū, tātad pēc vairāk nekā gada.

Pašlaik zinātnieki strādā pie vairāk nekā simt potenciālajām vakcīnām pret Covid-19. Vairums ekspertu prognozē, ka pirmās vakcīnas varētu būt pieejamas ne agrāk kā 2021. gada vidū, tātad pēc vairāk nekā gada.


Tomēr vakcīna, visticamāk, nebūs brīnumlīdzeklis pret Covid-19, jo ir citas infekcijas slimības, piemēram, masalas, kas vēl arvien nav izskaustas par spīti vakcīnas esamībai. Tāpēc valstīm un iedzīvotājiem būs jāiemācās kontrolēt Covid-19.


Globālā garīgās veselības krīze
PVO ceturtdien brīdinājusi par globālu garīgās veselības krīzi, ko var izraisīt Covid-19 pandēmija.
Organizācijas Garīgās veselības departamenta direktore Devora Kestela apgalvo, ka miljoniem cilvēku visā pasaulē var pasliktināties garīgā veselība, jo viņus šajā laikā nomāc ne tikai bailes par savu veselību un dzīvību, bet viņi ir arī spiesti atrasties ilgstošā izolācijā, kas rada papildu psiholoģiskās ciešanas.

Reklāma
Reklāma


Pasaules Veselības organizācija aicina nekavēties un domāt par šo problēmu jau tagad un pievērst tai galveno uzmanību. "Mums ieskatu sniedz vairākas aptaujas, kas veiktas valstu iekšienē. Tās rāda, ka, piemēram, Ķīnā lielu diskomfortu šīs situācijas dēļ izjūt 35% cilvēku, Irānā tie ir 60%, bet ASV – 45%. Mums ir jāpārliecinās, lai tiek ieviesti pasākumi cilvēku pasargāšanai un aprūpei. Tas ir jādara krīzes vidū, lai mēs varam novērst situācijas pasliktināšanos nākotnē. Mēs vēl varam paspēt novērst šos negatīvos skaitļus, kurus esam pieredzējuši krīzes situācijās pagātnē,” komentēja Kastela. 

 

Starptautiskās organizācijas arī šajā kontekstā aicina domāt par palīdzību visapdraudētākajām sabiedrības grupām – pirmkārt, mediķiem, kas cīnās ar Covid-19 izplatību, arī vecāka gadagājuma cilvēkiem, kurus vīruss apdraud visvairāk, cilvēkiem ar jau konstatētu psiholoģisko traucējumu un garīgo slimību risku, kā arī bērniem un pusaudžiem, kurus var negatīvi ietekmēt ieviestie izolēšanās noteikumi un apkārt valdošā neskaidrība. 

 

Avots: www.lsm.lv

Saistītie raksti