Sirdi plosoši skati no Ukrainas: surogātmāšu dzemdētie mazuļi slēgto robežu dēļ palikuši bez vecāku gādības

Ukrainas klīnika "BioTexCom" publicējusi satraucošu video, kurā redzama Kijevas viesnīca, kas pārtapusi gluži vai "mazuļu fabrikā". Rindās izkārtotās gultiņās guļ 46 surogātmāšu iznēsāti mazuļi, kuri pandēmijas dēļ nevar nokļūt pie īstajiem vecākiem.

 

Ekrānšāviņš no video

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ekrānšāviņš no video

Klīnikas piedāvātos pakalpojumus izmantojušas ģimenes no Lielbritānijas, ASV, Itālijas, Spānijas, Francijas, Izraēlas, Vācijas, Ķīnas, Meksikas, Rumānijas un citām valstīm. Ar auglības ārstēšanu un surogātmāšu pakalpojumiem saistītās procedūras šīm ģimenēm izmaksājušas no 5 tūkstošiem līdz pat 64 tūkstošiem eiro.

Neskatoties uz pūliņiem un ieguldītajām finansēm, jaunie vecāki nevar piekļūt savām ilgi gaidītajām atvasēm valstu slēgto robežu dēļ.

Komerciālā surogasija daudzās valstīs, ieskaitot Lielbritāniju, Franciju, Grieķiju, Dāniju, Nīderlandi, Spāniju, Šveici, Kanādu un Austrāliju ir aizliegta. Šajās valstīs tiek atbalstīta tikai altruiskā surogasija. Savukārt Vācijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Itālijā, Ķīnā, Japānā un Saūda Arābijā ir aizliegta jebkāda surogasijas forma. Ukrainā, Krievijā un Indijā surogātmātes bērnus drīkst iznēsāt par maksu. 

"Cienījamie vecāki! Mans vārds ir Marina, un es esmu viesnīcas "Venice" administratore," ar sevi video iepazīstina kāda sieviete. "Mūsu bērnu aukles bērnu istabā rūpējas par jūsu mazuļiem visu diennakti. Katru dienu viņas pavada laiku kopā ar bērniem svaigā gaisā un vanno viņus."

Šķiet, ka video radīts, lai nomierinātu satrauktos mazuļu vecākus ārvalstīs. Vecāki regulāri tiekot informēti par to, ko viņu mazulis ēd, kā guļ un cik sver. "Ir sirdi plosoši redzēt, kā vecākiem pietrūkst viņu mazo," saka sieviete video. "Mēs ceram, ka viņiem jau drīzumā būs ļauts ar bērniem satikties."

Viesnīca ievērojot stingru pašizolāciju, visas medmāsas tajā uzturoties arī ikdienā, nepametot teritoriju.

Reklāma
Reklāma

Video, kuru sociālajos tīklos izplatījusi pati klīnika, raisījusi sašutumu sabiedrībā. Tostarp negatīvi par video redzamo izteikusies Ukrainas parlamenta cilvēktiesību ombude Ludmila Denisova. "Šis video apstiprina, ka situācija klīnikā ir masveida un sistēmiska, un surogātmāšu pakalpojumi tiek reklamēti un pasniegti kā "augstas kvalitātes preces"," sacīja Denisova.

Ukrainā līdz šim oficiāli apstiprināto Covid-19 gadījumu skaits sasniedzis 16 847. Ar slimību miruši 456 cilvēki.