Ievas ziedi pret kukaiņiem; ievas augļi un lapas - pret dažādām kaitēm

Ir pats ievu ziedēšanas krāšņums! Tie priecē acis un smaržo tā, ka galva griežas....Ievas ziedi izdala daudz fitoncīdu, kuru iespaidā iet bojā vīrusi un mikrobi, mūk prom odi, mušas un pat peles. Var veiksmīgi attīrīt no šiem mošķiem telpas, taču vienlaicīgi atrasties pašam istabā ar ievām nav ieteicams – sāpēs galva. 

Ārstnieciska nozīme ir visām ievas sastāvdaļām.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ārstnieciska nozīme ir visām ievas sastāvdaļām.

Kādreiz skolā bioloģijas skolotāja stāstīja, ka ievas smarža iznīcina mušas, bet mēs nolēmām pārbaudīt, kā šo smaržu panes lielāks zvērs un veicām vienu nežēlīgu eksperimentu – nejauši noķertu pelīti ielikām burkā ar ievas ziediem un lapām, tad vērojām, ko viņa darīs. Pelīte lēkāja, lēkājas kādas 15 minūtes un tad apgūlās, domājām, ka aizmigusi, bet nē, atdzīvināt neizdevās. Studējot fitoterapiju uzzināju, ka ievas ziedi un lapas satur amigdalīnam līdzīgus savienojumus, kas augam žustot veido zilskābi, bet tā ir stipra iekšējo elposānu bloķējoša inde.

Praktiska nozīme ievas kokam ir aizsargāt lopiņus no kukaiņu uzbrukuma, lai nenotiktu tā, ka lopi tiek sadzelti līdz nāvei.

Tas, ka ieva satur miecvielas, antociānus, cukurus, pektīnvielas, flavonoīdus, organiskās skābes, visām auga sastāvdaļām piešķir savekošu, sviedrējošu, pretiekaisuma un pretmikrobu iedarbību, ļauj mazināt zarnu trakta kaites. Tomēr jāatceras, ka ieva, jo īpaši ogas, satur arī glikozīdu amigdalīnu. Daži glikozīdi ir stipras augu indes. 

Ārstnieciska nozīme ir visām ievas sastāvdaļām.

  • Ievas augļus, kuri būs vācami jūlijā, lieto kuņģa zarnu iekaisumu, kā arī pret caureju. Augļu uzlējums un novārījums (ēdamkarote drogas uz glāzi ūdens, dzerams pa pusglāzei pusstundu pirms ēšanas) iedarbojas savelkoši un mazina iekaisumu, paaugstina asinsvadu sieniņu stiprību, der gremošanas traucējumu novēršanai, palīdz pret caureju un nelabu dūšu, tam ir pretmikrobu iedarbība.
     
  • Mizas novārījumu dzer kā sviedrējošu un pretdrudža līdzekli, kā arī reimatisma ārstēšanai. Ar novārījumu (20 grami mizas uz 300 gramiem ūdens) var apmazgāt furunkulus, ekzēmas, rozes un kašķa skartās vietas, augoņus. Caurejas, podagras un reimatisku sāpju reizēs arī lietot iekšķīgi – pa ēdamkarotei trīs reizes dienā. Svaigi sakasīts mizas pikucītis, piespiests smaganām, mazina zobu sāpes.
     
  • Ar ziedu uzlējuma kompresēm ārstē acu gļotādu iekaisu­mus un konjunktivītu.  Tējkaroti ziedu aplej ar glāzi vēsa ūdens, ļauj 4 līdz 8 stundas ievilkties, nokāš. Samērcē šķidrumā drāniņu un liek uz acīm.
     
  • Lapu novārījumu iekšķīgi lieto tuberkulozes, bronhītu gadījumos, ārīgi lieto mutes dobuma skalošanai. Savārītas tējā, lapas mazina elpceļu iekaisumu un klepu.

Ievas slotiņas pēriens īpaši noderēšot cilvēkiem, kam radušās problēmas savstarpējās attiecībās. Ievu slotas palīdzot atbrīvoties no liekā svara, rada iekšēju harmoniku un stimulē organisma attīrīšanos. Ievu slotu var likt kā kompresi pret kaulu sāpēm, klepu un bronhītu.

 

Reklāma
Reklāma

Izmantota informācija no  No ārsta, fitoterapeita Artūra Tereško grāmatas "Dieva dārza ārstniecības augi".

  •  

Saistītie raksti