Ko un kā ar bērnu runāt par seksu?

Sarunas par intīmajām tēmām reizēm nav vieglas arī pāra starpā, tādēļ nav nekāds pārsteigums, ka var iestāties mulsums brīdī, kad par šiem jautājumiem sāk interesēties tavs šķietami mazais bērns. Ko un kā ar bērnu runāt par seksu?

 Ja vecāku pārņem mulsums, iespējams nomierināties var palīdzēt doma, ka bērniem ikviens “neērtais” jautājums bērnam it pavisam ikdienišķs – vienkārša aktualitāte, ko interesē noskaidrot.

FOTO: Shutterstock.com

Ja vecāku pārņem mulsums, iespējams nomierināties var palīdzēt doma, ka bērniem ikviens “neērtais” jautājums bērnam it pavisam ikdienišķs – vienkārša aktualitāte, ko interesē noskaidrot.

Mīlestība, fiziskā patikšana, pieskārieni, ir normāla pāra attiecību sastāvdaļa. Tās ir sajūtas un emocijas, ko izbaudām un izrādām otram. Tādēļ loģisks ir jautājums, kādēļ samulstam brīdī, kad par intīmajām attiecībām interesi izrāda bērns. Nereti pieaugušajam mulsums iestājas tāpēc, ka ikdienā savas jūtas izrādām ar darbībām, bet tās reti verbalizējam. Līdz ar to arī pieaugušie savā starpā arī maz runā par savām attiecībām.

 

Mājasdarbs pirms mazulis paaudzies
Ikviens pāris, kura ģimenē ienāk mazulis, var būt pilnīgi drošs, ka ar laiku atvase paaugsies un uzdos šķietami neērtos jautājumus. Tas nozīmē, ka vecākiem ir laiks tam brīdim sagatavoties. Kā to darīt? Pirmkārt, pašam sev pajautāt, kādos vārdos es saucu savas ķermeņa intīmās zonas. Vai es tās spēju tās nosaukt skaļi? Kā es jūtos, saucot šos vārdus?
Pēc tam varat ar partneri mēģināt par šo jautājumu aprunāties. Vai viņam/viņai tēma par intīmajām attiecībām šķiet gana ērta? Varat mēģināt modelēt situāciju, kā tas būs, kad bērns uzdos jums mulsinošu jautājumu?

 

Arī bērns izaug līdz “īstajiem” jautājumiem
Jautājumi par intīmām tēmām ir daļa no bērna pasaules izzināšanas procesa. Un daudz vecāki var iemācīt laika gaitā, nemaz nepadomājot, ka jautājums bija par mulsinošu tēmu. Mēs taču bērnam jau no mazotnes sakām, ka viņš ir puika vai meitene, ka izaugs par vīrieti vai sievieti. Mēs bērnam mācām rūpēties par sevi un savu ķermeni ne tikai tīrot zobus, bet arī ejot dušā. Mēs nosaucam ķermeņa daļas un identificējamies ar dzimumiem.  Ja kopā ar bērnu būsim pieraduši lietot dažādus vārdus ikdienišķās situācijās, nebūs jāpiedzīvo pārsteigums, ka bērns pēkšņi pārsteidz vecāku ar jautājumu. Nepieradinot sarunāties, drīzāk varam piedzīvot pretējo – bērns neuzdos jautājumus vecākam, bet mēģinās atbildes rast citur. 

Reklāma
Reklāma

Ja bērns jautā, kā ticis vēderā, vecāki var atbildēt, ka mamma un tētis ir stipri samīļojušies. Visticamāk bērns pirmajā reizē neko vairāk arī nejautās.

Ko bērni grib zināt par seksu?
Situācijas, kad un kā bērni uzdod sev interesējošus jautājumus, ir ļoti dažādi, taču sākums visam ir līdzīgs. Atvase sāk interesēties par to, kā piedzimis vai par to, kā iekļuvis mammas vēderā. Bieži šis jautājums aktualizējas brīdī, kad ģimenē gaida jaunāku brāli vai māsiņu, ja tuvo radu vai draugu vidū kāda sieviete ir mazuļa gaidībās. Vecākiem vēlams atcerēties, ka bērnus sākotnēji nemaz neinteresē “tehniskās detaļas”. Ja bērns jautā, kā ticis vēderā, vecāki var atbildēt, ka mamma un tētis ir stipri samīļojušies. Visticamāk bērns pirmajā reizē neko vairāk arī nejautās. Taču, ja jautā, vajag mēģināt atbildēt pēc iespējas godīgāk. Ja vecāku pārņem mulsums, iespējams nomierināties var palīdzēt doma, ka bērniem ikviens “neērtais” jautājums bērnam it pavisam ikdienišķs – vienkārša aktualitāte, ko interesē noskaidrot. 

 

Situācijas ir daudz un visur
Laikā, kad atvase sāk apmeklēt  bērnudārzu, bērna leksikā var parādīties dažādi vārdiņi, izteicieni un pat jociņi par intīmajām ķermeņa daļām. Piemēram, viņi mēdz smieties par vārdiem “kaka”, “dibens”. Tādā brīdī vecāks mierīgi var pajautāt, kādēļ viņam šie vārdi šķiet smieklīgi. Un tad arī parunāt, cik lieliski, ka mums ir šādas ķermeņa daļas un tām patiešām ir vardi, kas tās apzīmē. 
Vai maz ir bērns, kurš nav skandinājis rīmi “Pasaki – kēkss. Tev rīt būs sekss!” Brīnišķīga iespēja ar bērnu pārrunāt, vai viņš zina, ko nozīmē sekss. Ja atbilde ir pozitīva, lai atvase saviem vārdiem paskaidro, ko ar to saprot. Ja atbilde ir negatīva – vecāks var pastāstīt, ka tā ir mīlestība vecāku starpā. Cik daudz un kādiem vārdiem skaidrot, protams, ir vecāku ziņā. Svarīgi atcerēties, ka sarunas gaisotnei jābūt labvēlīgai, mierīgai un pozitīvai. 

Saistītie raksti