Šķību zobu iemesli un risinājumi - breketes, kapes un žokļa paplašināšanas platītes

Ne visiem daba ir devusi pareizu sakodienu un līdzenus zobus. Taču daļu no problēmām, kas saistītas ar nepareizu sakodienu un vēlāk arī ne pārāk skaistu zobu rindu, var novērst, ja laikus pamana konkrētas lietas un mērķtiecīgi strādā pie to atrisināšanas, stāsta ortodonts Māris Gržibovskis. 

Ja ir uzliktas breketes, zobi jātīra pēc katras ēdienreizes.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ir uzliktas breketes, zobi jātīra pēc katras ēdienreizes.

Bērnam vizīti pie ortodonta būtu lietderīgi ieplānot tad, kad sāk izkrist piena zobi, tas ir, maiņas sakodiena laikā, proti, sešu līdz septiņu gadu vecumā. Parasti šajā vecumā var pamanīt vairākas problēmas, kas ir laikus labojamas, un vēlāk nebūs jāmeklē kardinālāki risinājumi ortodonta kabinetā. Parasti pie ortodonta nosūta zobārsts. Turklāt vislabāk, ja zobārsts netiek bieži mainīts, – tad viņš redz zobu ārstēšanas vēsturi un kopējās žokļa attīstības tendences. 

Šķību zobu veidošanās iemesli pirmskolas vecumā laicīgi pamanīti, vieglāk novēršami

 

Paņēmieni zobu taisnošanai 



 

  • Platītes žokļa paplašināšanai
    Katram bērnu zobārstam būtu jāprot pamanīt šīs problēmas, paskaidrot to ietekmi uz zobu veselību un ieteikt vecākiem apmeklēt nepieciešamos speciālistus. Izmantojot pareizas metodes, var iztikt bez tādas radikālas zobu rindu līdzinošas metodes kā breketes, kas prasa nopietnu zobu aprūpi. Šā iemesla dēļ sešu septiņu gadu vecumā bērniem breketes parasti neliek, jo uzturēt pietiekamu zobu higiēnu šajā vecumā vēl ir ļoti grūti. Nav nozīmes līdzināt zobu, ja pēc tam tie būs bojāti.  
    Apmēram līdz 11 gadu vecumam salīdzinoši viegli ir koriģēt visu, kas saistās ar žokļa paplašināšanu. Izmanto paplašinošās izņemamās platītes, kas ir labs risinājums, kamēr augšžokļa kaulu šuves vēl ir elastīgas un nav pārkaulojušās. Vēlāk, kad kaulu šuves jau sāk saaugt (meitenēm pēc 11 līdz 12 gadiem, zēniem – pēc 12 līdz 14 gadiem), izmanto fiksētās plates. Lai arī šajā laikā jau sāk veidoties patstāvīgais sakodiens, to vēl var koriģēt salīdzinoši viegli. 

 

Lai zobi augtu taisni un sakodiens veidotos pareizs, liela nozīme ir mēles novietojumam un spiedienam uz zobiem no mutes dobuma iekšpuses, kā arī lūpu un vaigu pretspiedienam no ārpuses. Šiem ietekmes spēkiem jābūt līdzsvarotiem, tāpēc mēlei mutē ir jānovietojas pareizi. 

 

  • Breketes zobu rindas līdzināšanai
    Nākamais posms pēc žokļa koriģēšanas ir zobu rindas izlīdzināšana, kurai izmanto īpašu fiksēto sistēmu – breketes. Ar tām ir iespējams panākt visu zobu pārvietošanu. Breketes posmi tiek pielīmēti pie katra zoba emaljas, netraumējot pašu zobu. Visās breketēs tiek iestiprināts loks, ar kuru, mijiedarbojoties ar breketēm, tiek koriģētas augšējās un apakšējās zobu rindas. Iekšējās breketes piestiprina zobu rindas iekšpusē, tās neredz, bet to kopšana prasa lielāku rūpību. Ārējās breketes ir redzamas. 

 

No zobu taisnošanas efektivitātes raugoties, abi risinājumi ir vienlīdz efektīvi. 
Ja ir uzliktas breketes, zobi ir jātīra pēc katras ēdienreizes. Nedrīkst ēst neko cietu, piemēram, riekstus, čipsus u.tml. 

 

Daļu no problēmām, kuras saistītas ar nepareizu sakodienu un vēlāk arī ne pārāk skaistu zobu rindu, var novērst, ja laikus pamana konkrētas lietas un mērķtiecīgi strādā pie to atrisināšanas.

 

  • Izņemamās zobus koriģējošās kapes
    Jaunāks risinājums ortodontijā ir izņemamās zobus koriģējošās kapes. Tās ir izņemamas uz ēšanas vai zobu tīrīšanas laiku un praktiski nav redzamas. Kapes biezums ir mazāks nekā viens milimetrs, un kape kopumā rada mazāku diskomfortu un runāšanas grūtības. Tiek izgatavotas vairākas kapes, kuras maina vienu reizi nedēļā. Ar kapi var pabīdīt arī tikai vienu zobu, ja nav vajadzības līdzināt visu zobu rindu. [2]

 

Reklāma
Reklāma


ŅEM VĒRĀ!

Vidēji zobu rindas izlīdzināšana aizņem pusotru līdz divus gadus, mainot brekešu loka diametru atkarībā no zobu rindas vajadzībām. Kopumā šajā laikā nepieciešamas apmēram 17 vizītes pie ortodonta, proti, ik pēc diviem mēnešiem. Papildus jāierēķina vizītes pie zobu higiēnista. 

 


Zobi beidzot līdzeni!

Pagājuši aptuveni divi gadi, un zobi nu ir līdzeni. Bet nekas nav beidzies! Tieši tāpat kā zobus bija iespējams novietot pareizi, tie atkal var atgriezties vecajā nepareizajā vietā. Tas nozīmē, ka zobs visu laiku ir jānotur pareizā pozīcijā. To dara ar retaineru. 

Izņemamais retainers ir stīpiņa, kas taisīta no biezāka materiāla, ko līmē zobu iekšpusē uz noteiktu laiku un notur zobus taisnus. Īpaši svarīgi lietot retaineru pirmo gadu pēc zobu līdzināšanas ar breketēm, jo smaganas, saites un kauls jaunajai zoba pozīcijai piemērojas astoņu deviņu mēnešu laikā. Ja pēc brekešu noņemšanas retaineru neizmanto, zobi vecajā pozīcijā atgriežas ļoti ātri – pat pāris nedēļu laikā. Pēc tam var retaineru nelietot vairs tik intensīvi.

 


Nelīdzenu zobu sekas – sliktāka dzīves kvalitāte vecumdienās

Nepareizs sakodiens nav slimība – košanas funkcijas labi izpilda arī ne pārāk līdzeni zobi. Sekas nepareizam sakodienam parasti izpaužas cilvēkam lielākā vecumā, proti, nepareizs zobu sakodiens veicina zobu bojāšanos, jo tie nodilst nevienmērīgi. Zobu emalja ir viscietākais materiāls organismā un dilst samērā lēni. Kad ir nodilusi zobu emalja, zoba nākamā kārta (dentīns) paliek neaizsargāts un kariesa process notiek ļoti ātri. 
 


Vai šķībus zobus var mantot no vecākiem

Iedzimtības loma ir pārspīlēta. Lielāka nozīme ir apkārtējiem faktoriem – žokļa augšanas īpatnībām, tam, kur atrodas mēle, kā notiek ēdiena rīšanas un elpošanas procesi. 
Tas, ko bērns var mantot no vecākiem un kas var ietekmēt sakodienu un zobu izskatu, ir neatbilstība starp žokļa izmēru un zobu izmēru. Piemēram, no viena vecāka var mantot šauru žokli, bet no otra – liela izmēra zobus, kuriem mazajā žoklī nepietiek vietas. Risinājums ir izņemt kādu zobu, lai žoklī atrodas vieta pārējiem. 

 


CIK MAKSĀ BREKETES?

Valsts zobu rindas koriģēšanu un brekešu izmaksas nekompensē, izņemot smagus gadījumus ar šķeltņu patoloģijām vai izteiktām skeletālām deformācijām. Tātad par bērnu skaistu zobu rindu maksā vecāki no sava maka. Jārēķinās, ka katras breketes cena ir ap 450 eiro, augšējam un apakšējam žoklim ir vajadzīga sava brekete. Papildu izmaksas ir zobu higiēna reizi divos mēnešos, ārsta konsultācijas (40–50 eiro ik reizi) ik pēc diviem mēnešiem, izmeklējumu izmaksas, brekešu noņemšana, retaineru izgatavošana. Vidēji ir jārēķinās ar summu, kas sasniedz 2000 eiro un vairāk. 



Atsauces uz pētījumiem:
1. www.pubmed.gov 30.04.2018. Arandi N.Z., Mustafa S. Maxillary lateral incisor agenesis; a retrospective cross-sectional study.
2. www.pubmed.gov 13.06.2010. Garib D.G., Alencar B.M., Lauris J.R., Baccetti T.
Agenesis of maxillary lateral incisors and associated dental anomalies.