Kāpēc daži ar Covid-19 slimo ļoti ilgi?

Daudzi cilvēki ar Covid-19 infekciju tiek galā samērā ātri, tomēr dažiem slimības simptomi ilgst vairākas nedēļas, turklāt tie pazūd, bet tad atkal parādās. Kāpēc tā, raksta Jauns.lv.

Dati, kas savākti izmantojot īpašo lietojumprogrammu “Covid Symptom Study”, liek secināt, ka vidēji atlabšana no Covid-19 sākas pēc 12 dienām. Foto: Unsplash.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dati, kas savākti izmantojot īpašo lietojumprogrammu “Covid Symptom Study”, liek secināt, ka vidēji atlabšana no Covid-19 sākas pēc 12 dienām. Foto: Unsplash.com

BBC vēstī par 42 gadus vecu britu arhitektu Deividu Harisu, kurš stāsta, ka pirms septiņām nedēļām viņam parādījās Covid-19 simptomi. Slimība atgādinājusi spēcīgu gripu. Vīrietis kopā ar savu sievu un mazo meitiņu pēc simptomu parādīšanās izolējās savās mājās. Pēc divām nedēļām Harisam kļuva labāk, bet vēl pēc divām simptomi atgriezās. Viņš stāsta, ka tādu notikumu pavērsienu nebija gaidījis.


“Otrais vilnis bija daudz spēcīgāks – tie paši gripas simptomi, bet jau ar elpas trūkumu, kā dēļ es biju pārliecināts, ka sirgstu ar koronavīrusu. Pēc divām nedēļām, kā man pašam šķita, sāku atveseļoties. Bet vēlāk, septītajā nedēļā, simptomi atkal atgriezās. Man sākās trešais vilnis. Par laimi, tie vairs nebija tik izteikti, bet aizvien visai nozīmīgi,” viņš stāsta.

Nolemjot labāk neriskēt, vīrietis turpināja pašizolāciju, tikpat kā neizejot no savas mājas viesistabas, kur mitinājās viens – sieva ar 10 mēnešus veco meitiņu uzturējās citās istabās.

Vairums patiešām atlabst ātri un nepiedzīvo simptomu atgriešanos, bet tikmēr kādam ilgi nepāriet klepus, daži pacienti izjūt nogurumu un spēku izsīkumu, kas var ilgt pat līdz sešām nedēļām. 

Slimība laupīja daudz spēka un viņš nesaprata, kas notiks tālāk. “Pats grūtākais – izlemt, kad vērsties pēc palīdzības. Nevēlējos veltīgi tērēt Nacionālā veselības dienesta (NHS) laiku, jo acīmredzami ir cilvēki, kuriem klājas grūtāk par mani,” viņš stāsta, norādot, ka vienlaikus arī nevēlējās nonākt situācijā, kad bīstamākajā brīdī nevērsies pēc palīdzības, bet vēlāk šīs vilcināšanās dēļ notiks kas slikts.

Agonijā kliedzu
Tikmēr 49 gadus veca Londonas iedzīvotāja pirmo reizi Covid-19 simptomus sajuta pirms sešām nedēļām. Arī viņai slimība nenoritēja viegli. “Visgrūtākais bija pārvarēt pirmās desmit smagās slimības dienas, domājot, ka drīz atlabsi, bet vēlāk sastapties ar vēl spēcīgākiem slimības simptomiem,” BBC stāsta Felisita.

“Piektajā slimības nedēļā mans draugs bija spiests izsaukt “ātros”, jo man tik ļoti sāpēja vēders, ka es agonijā kliedzu,” stāsta sieviete, norādot, ka bijis ļoti grūti saprast, vai šīs sāpes ir koronavīrusa sekas. “Man nekad nav bijušas problēmas ar kuņģi, bet piektā nedēļa bija briesmīga,” stāsta sieviete.

“Daudz laika pavadīju gultā, atgūstot spēkus. Visa šī pieredze – slimība un centieni atlabt – psiholoģiski bija ļoti nomācoša,” atklāj sieviete, kurai netika veikts Covid-19 tests, bet ārsti klīniski secināja, ka, visticamāk, tas ir jaunais koronavīruss.

Lielākā daļa atlabst ātri
BBC vēstī, ka liela problēma ir tajā, ka par jauno koronavīrusu aizvien ir daudz nezināmā. Zinātnieki nesaprot, kāpēc dažiem simptomi ilgst pāris dienas, bet citi, fiziski stipri cilvēki, nevar atlabt nedēļām ilgi.

Reklāma
Reklāma

Londonas Tropisko slimību klīnikas konsultants Filips Gothards norāda, ka vairums patiešām atlabst ātri un nepiedzīvo simptomu atgriešanos, bet tikmēr kādam ilgi nepāriet klepus, daži pacienti izjūt nogurumu un spēku izsīkumu, kas var ilgt pat līdz sešām nedēļām. “Tas ir liels stress, īpaši jauniem un veseliem cilvēkiem, kuri nav pieraduši pie kā tāda. Viņiem lēna un nevienmērīga atveseļošanās ir šoks,” skaidro ārsts.

Dati, kas savākti izmantojot īpašo lietojumprogrammu “Covid Symptom Study”, liek secināt, ka vidēji atlabšana no Covid-19 sākas pēc 12 dienām.

Viņš norāda: “Taču tāds efekts mēdz būt arī citu slimību rezultātā, kad pacients atlabst pēc akūtas infekcijas. Viņu stāvoklis te pasliktinās, te uzlabojas, mēdz būt labās un sliktās dienas.”

Savukārt Londonas Karaliskās koledžas epidemiologs un profesors Tims Spektors stāsta, ka dati, kas savākti izmantojot īpašo lietojumprogrammu “Covid Symptom Study”, liek secināt, ka vidēji atlabšana no Covid-19 sākas pēc 12 dienām.

Viņš stāsta: “Tomēr mēs vienlaikus arī novērojam, ka liels skaits cilvēku piedzīvo simptomus krietni ilgāk, dažos gadījumos pat vairāk nekā 30 dienas. Ar mākslīgā intelekta palīdzību mēs pētām jaunos datus. Drīz varēsim noteikt, kādas simptomu kombinācijas un kādi faktori noved pie tik ilgstošas simptomu turpināšanās.”

BBC vēsta, ka šobrīd šī stāsta varoņi sākuši atlabt un abi cer, ka atveseļošanās notiks pilnībā, taču Covid-19 ir vīruss, kas parādījās vien pirms dažiem mēnešiem, un tas turpina mums sarūpēt nepatīkamus pārsteigumus.

 

Avots: Jauns.lv