Meditācijas telpa: kā izveidot piemērotu vietu savai miera ostai

Lai gan tehnoloģijas ir dzīvi padarījušas vienkāršāku, no otras puses raugoties, esot nepārtrauktā savienojumā ar apkārtējiem cilvēkiem ar ziņu, zvanu, e-pastu un sociālo mediju starpniecību, tas ir mūsos radījis lielāku stresu un trauksmi. Jebkurā mirklī mēs savās viedierīcēs varam saņemt ar darbu saistītu ziņu, kas tūdaļ arī ir jānokārto. Mūsdienās mums tiek lūgts darīt daudz vairāk, un tas palielina stresa līmeni.

Gadsimtu laikā ir pierādījies, ka meditācija ir efektīvs veids, kā mazināt stresu un nemieru.

FOTO: Shutterstock.com

Gadsimtu laikā ir pierādījies, ka meditācija ir efektīvs veids, kā mazināt stresu un nemieru.

Gadsimtu laikā ir pierādījies, ka meditācija ir efektīvs veids, kā mazināt stresu un nemieru. Tas veicina  emocionālo veselību un palīdz mums vairāk un labāk apzināties pašiem sevi. Tā var palīdzēt mums kļūt laipnākiem un palīdzēt cīnīties ar atkarībām. Meditācija ir bijusi un joprojām ir vērtīgs veids, kā uzlabot cilvēku dzīves kvalitāti. Taču daudzus attur attaisnojums, ka ir grūti atrast tam laiku un vēl grūtāk - vietu, kur to darīt ikdienā. Kas jāņem vērā pirms sava meditācijas stūrīša izveidošanas?

 

Kurā dienas laikā tu plāno meditēt
Vispirms katram pašam būtu jāizsver, kurā dienas laikā tu jūties labāk, lai atbrīvotos un ļautos meditācijai - vai tas būtu no rīta, vai vakarā. Tad jāizdomā, cik reizes dienā esi gatavs meditēt, kādi gaismas apstākļi būs meditācijas laikā, kā to varētu ietekmēt pārējie ģimenes locekļi?

 

Privātums
Meditācijas telpa var būt atsevišķa telpa mājās vai tai paredzēts istabas stūris - to izlem, izsverot apstākļus, kādos dzīvo. Ja nedzīvo viens, taču atsevišķu istabu, kas veltīta tikai meditācijai, nevari atļauties, tad apdomā veidus, kā šo savu miera ostas stūrīti norobežot. Piemēram, norobežojot to ar aizkariem vai aizslietni. Izveido zīmi, kas brīdina citus mājiniekus par to, ka pašreiz tevi traucēt nedrīkst. Izkar to meditācijas laikā.

 

Meditācijas vieta
Vietas izvēle un izveide ir jāuztver tik pat nopietni, cik vingrošana mājās. Arī vingrojot, tu izvēlies vietu, kura tam būs visatbilstošākā, un iekārto  to tā, lai vingrošana būtu ērta un vienkārša. Tai nepieciešams arī vingrošanas paklājiņš, kurš vingrošanu padara patīkamāku. Tieši tik nopietni jāatiecas arī pret meditācijas vietas izveidi un iekārtošanu.  Tā var būt arī vieta uz balkona, kur nebūs citi lieki trokšņi, ielas skaņas, suņu riešana. Kad vieta izvēlēta, laiks ķerties pie tās iekārtošanas!

 

Reklāma
Reklāma

Iekārtošana
Tā prasīs zināmu laiku, jo ir jāizsver viss, kas tieši tev liek justies atslābinātam un relaksētam. Piemēram, saules gaisma, dažādi telpaugi, sveces un citas līdzīgas lietas. Noteikti tajā neiekļauj neko, kas saistīts ar darbu vai jebkāda veida stresu. Rūpīgi jāizvēlas arī kur un uz kā sēdēsi. Iespējams, ka paaugstināta virsma, uz kuras sēdēt, var veicināt kvalitatīvāku meditācijas procesu. Neaizmirsti par nomierinošu mūziku. Tev var noderēt arī ēterisko eļļu difūzeris. Ēteriskās eļļas, kas palīdz samazināt stresu un nemieru: lavanda, jasmīns, citrons, bergamots, īlangīlangs, salvija.

 

Apkopojums:

  • Izvēlies mierīgu, no stresa brīvu vietu vai telpu;
  • Nepieļauj troksni, nekārtību vai kņadu;
  • Iekārtojumā iekļauj telpaugus un cita veida dabiskas lietas;
  • Piemērotas sēdvietas izvēle;
  • Laba skaņu sistēma;
  • Laba gaisa kvalitāte, plūsma;
  • Nomierinošas krāsas izvēle;
  • Atbilstošs apgaismojums.

 

 

 

No: http://thebrecklife.com