Kārklu miza sāpju mazināšanai un caurejas ārstēšanai

Mazāk zināms tautas medicīnas līdzeklis ir baltā kārkla miza. Taču tā var palīdzēt daudzu saslimšanu gadījumos. 

Vannas ar kārkla mizas novārījumu iesaka vēnu varikozes gadījumā un arī pret pēdu svīšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Vannas ar kārkla mizas novārījumu iesaka vēnu varikozes gadījumā un arī pret pēdu svīšanu.

Ir pats īstākais laiks ievākt baltā kārkla mizu. Mizas iegūšanai var izmantot pīšanai paredzētās kārklu maikstes, bet der arī citu kārklu jaunie dzinumi. Tos nogriež un pēc tam, saulītē sēžot, ar nazi un pirkstiem noloba, tad ar šķērēm sagriež līdz centimetram garos gabaliņos. Žāvē 40-50 grādu temperatūrā. Kārklu mizas satur salicilātus –  vielu, no kā gatavo visiem zināmo aspirīnu, bet, tā kā mizu sastāvā ir arī miecvielas un flavonoīdi, tad tās neatstāj kaitīgu iespaidu uz kuņģi un gremošanas traktu, gluži otrādi – veicina gremošanu un samazina iekaisumu kuņģi, kā arī zarnu traktā. Tautas medicīnā kārkla mizas pulveri lieto reimatisma, artrozes, podagras gadījumā, caurejas ārstēšanā, trejzaru nerva sāpju un galvassāpju mazināšanai. 

Tautas medicīnā kārkla mizas pulveri lieto reimatisma, artrozes, podagras gadījumā, caurejas ārstēšanā, trejzaru nerva sāpju un galvassāpju mazināšanai. 

Pulveri var iegūt samaļot mizas kafijas dzirnaviņās. Parastā deva pie šīm vainām ir pa 1 gramam, tas ir, pa naža galam trīs reizes dienā. Šo pulveri lieto arī asiņošanas apturēšanai, kaisot uz asiņojošām brūcēm, un deguna asiņošanas gadījumā, iešņaucot nāsīs. Jāsaka, ka šī kārkla mizas darbība ir paradoksāla, jo salicilāti parasti taču asiņošanu pastiprina, tas tāpēc, ka šeit pret asiņošanu darbojas miecvielas – to kārkla mizā ir tik daudz, ka novārījumu izmanto kažokādu miecēšanai, vienlaicīgi tās nokrāsojot melnā krāsā. 

 

Reklāma
Reklāma

Vannas ar kārkla mizas novārījumu iesaka vēnu varikozes gadījumā un arī pret pēdu svīšanu. Šis novārījums palīdz novērst blaugznas un matu izkrišanu, ja to lieto matu skalošanai pēc mazgāšanas. Ziede, kuru pagatavo, ņemot 30 g mizas pulvera un 100 g izkausēta sviesta, palīdz, ja ir strutaini ādas iekaisumi, furunkuli, kā arī locītavu sāpes. 

 

No ārsta, fitoterapeita Artūra Tereško grāmatas "Dieva dārza ārstniecības augi"

Saistītie raksti