Vērtīgais augs sētložņa. Nepareizi lietots - indīgs!

Sētmalēs aug šķietami necils augs - sētložņa. Izrādās, tam piemīt lieliskas ārstējošas īpašības. 

Ja svaigu augu samīca un uzliek uz furunkula vai cita sastrutojuma, tad iekaisums ātri nobriest un pēc tam to var viegli izvadīt laukā.

FOTO: Shutterstock.com

Ja svaigu augu samīca un uzliek uz furunkula vai cita sastrutojuma, tad iekaisums ātri "nobriest" un pēc tam to var viegli izvadīt laukā.

Pateicoties izcilām pretiekaisuma īpašībām, sētložņas tējas uzlējumu tautas medicīnā lieto saaukstēšanās slimību gadījumā, īpaši, ja vienlaicīgi ir trahejas vai bronhu iekaisums ar kairinošu klepu, arī gastrīta, nierakmeņu slimības. Urīnpūšļa iekaisuma, hepatīta gadījumā. Tas palīdz, ja skalo rīkli angīnas gadījumā.

 

Ja svaigu augu samīca un uzliek uz furunkula vai cita sastrutojuma, tad iekaisums ātri "nobriest" un pēc tam to var viegli izvadīt laukā. Ārīgi lietojot, mazina arī reimatoīdā artrīta un podagras izraisītās sāpes locītavās un apkārtējos audos.

 

Senās grāmatās par ārstniecības augiem var lasīt, ka stipru auga novārījumu pirms 100 gadiem lietoja kašķa ārstēšanai, ierīvējot parazītu skartos ādas rajonus 2 reizes dienā. Ne mazāk interesanti liekas, ka šis novārījums palīdz novērst acu iekaisumu un acu asarošanu, vajag tikai mērcēt novārījumā marles salvetītes un paturēt uz plakstiņiem 10 minūtes 2 reizes dienā. Taču, ja sāk grauzt, jāņem nost uzreiz un jāizskalo acis ar tīru ūdeni, tas nozīmē, ka jūsu acis to nepanes.

No augiem, kas tiek pieskaitīti pie indīgajiem, var sagaidīt daudz lielāku labumu, pie noteikuma, ja lieto tos saprātīgās, klīniski noteiktās devās.

Vispār, jebkuru recepti vai kur lasītu ārstēšanas paņēmienu nedrīkst izpildīt pēc priekšraksta par katru cenu. Katra cilvēka organisms medikamentus un ārstniecības augus var pieņemt, ja tie liekas tam piemēroti, vai noraidīt, ja tie ir šim indivīdam kaitīgi. Protams, ir arī indīgas vielas un augi, no kuriem organisms centīsies atbrīvoties vētraini, ja tas apdraudēs dzīvībai svarīgus procesus. Tas ir atkarīgs no devas, taču jo aktīvāka viela, jo lielāku iespaidu tā atstāj arī uz slimīgiem procesiem. Tāpēc no augiem, kas tiek pieskaitīti pie indīgajiem, var sagaidīt daudz lielāku labumu, pie noteikuma, ja lieto tos saprātīgās, klīniski noteiktās devās.

 

Arī sētložņa ir indīgs augs, lielās devās izraisa vemšanu un caureju, taču ārstējošās devās tonizē zarnu trakta gludo muskulatūru, rosina apetīti, gremošanas sulu sekrēciju, vielu maiņu, sekmē audu atjaunošanos pie ievainojumiem un kaulu lūzumiem, palielina nieru spēju veidot urīnu, pastiprina arī aknu spēju veidot žulti, samazina asiņošanu un veicina eritrocītu veidošanos. Ja pa ziemu moka dažādas kaites, tad ir jālūdzas, kaut izdotos sagaidīt sētložņas.

 

Reklāma
Reklāma

Šī auga preparāti ir iekļauti vairāku Eiropas un Āzijas valstu farmakopejās. Anglijā svaigu sētložņas lakstu tinktūru lieto saindējoties ar svinu un profilaktiski, strādājot ar svinu saturošām krāsām, kuras dažkārt tomēr lieto, neskatoties uz Eiropas regulām.

 

Recepte

Tējkaroti drogas aplej ar glāzi karsta ūdens, ļauj ievilkties 20-30 minūtes, lieto pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā.

 

Recepte

Ēdamkaroti drogas aplej ar glāzi vāroša ūdens, ļauj ievilkties 20-30 minūtes, izmanto skalošanai un kompresēm.

 

Recepte

Tinktūras pagatavošanai ņem 10 gramus sausu sētložņas lakstu aplej ar 100 gr. degvīna, ļauj ievilkties 7-8 dienas, nolej. Lieto pa 15 pilieniem 2 reize; dienā iepriekš minēto slimību ārstēšanai.

 

No ārsta, fitoterapeita Artūra Tereško grāmatas "Dieva dārza ārstniecības augi"

Saistītie raksti