Maciņam draudzīgu velosipēdu izvēle: kas jāņem vērā?

Lēti vai lietoti velosipēdi nebūt nenozīmē, ka tie būs slikti un ar tiem nevarēs pabraukt. Ir daudz ekonomiski risinājumi, vienkārši jāspēj atrast īstais. Kā neapmaldīties piedāvājuma klāstā un ko ņemt vērā, pērkot budžeta velosipēdu? Lasi rakstu un uzzini!

 

Freepik.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Freepik.com

Kāda veida velosipēdu izvēlēties?

Ja vēlies iegādāties velosipēdu, kas nemaksā vairāk par 300 eiro, atmet domu par šosejas, fitnesa un elektriskajiem velosipēdiem, jo to cenas tikai sākas no 600 eiro. Bet arī lēti velosipēdi ir daudzveidīgi un izvēle ir ne mazāk plaša:

  • pilsētas;
  • kalnu;
  • BMX;
  • saliekamais.

Runājot par pilsētas velosipēdiem, visvairāk noteikti iemirdzēsies sieviešu acis. Nav jāceļ augstu kājas (var pat uzvilkt svārkus), ērta sēdēšana, un priekšā vai aizmugurē piestiprināts groziņš jebkuru ikdienas braucienu uz veikalu vai pa pilsētu pārvērtīs par notikumu. Velo aksesuāri padarīs elegantu pat vienkāršāko velosipēdu. Bet arī vīrieši izvēlas šāda veida velosipēdus, jo tie pilsētā ir komfortablāki.

Mērojot garākus gabalus vai pārvietojoties pa meža takām un grants ceļiem, piemērotāks būs kalnu velosipēds. Tas labāk ripos pa dažāda veida segumiem, pateicoties platajām riepām, kas nodrošina labāku saķeri. Kalnu velosipēds būs labākā izvēle arī tad, ja riteņbraukšana paredzēta veselības un sportiskās formas uzlabošanai.

BMX velosipēdi būs piemēroti ekstrēmo aktivitāšu piekritējiem, kas vēlas mācīties vai izpildīt dažādus trikus ar velosipēdu. Tas ir mazāka izmēra un ar zemāku sēdekli, kas bieži vien tiek izmantots tikai atpūtas brīžos. Lai straujo un bīstamo aktivitāšu laikā piezemēšanās būtu droša un stabila, velosipēdam platāki rati un ir izturīgāks rāmis. Ar BMX adrenalīna deva būs garantēta.

Pilsētas vai kalnu velosipēds var aizņemt lielu vietu un ne visiem ir māja, garāža vai papildus telpa, kur tos uzglabāt. Turklāt tie ir diezgan smagi un dzīvojot daudzstāvu mājas augšējos stāvos, velosipēda nogādāšana dzīvoklī, var sagādāt galvassāpes. Šādā gadījumā lieliski var noderēt saliekamais velosipēds. Ar to nebūs ērti doties garākos izbraucienos, bet tas būs piemērots dodoties uz darbu vai veicot citus nelielus attālumus. Daudz ātrāk nekā iet ar kājām un veselīgāk, kā arī lētāk nekā braukt ar automašīnu vai sabiedrisko transportu.

Vienkāršība
Domājot par maciņam izdevīgu risinājumu, jāsaprot, ka lēti velosipēdi būs vienkārši. Tiem var nebūt tik daudz iespējas, piemēram, bagāžnieks, stūres regulēšana, amortizatori vai tik liels ātrumu skaits. Komplektā var nebūt dubļusargi, atbalsta kāja, lukturītis, zvaniņš vai grozs. Bet bez vienas lietas gan nevar iztikt – atstarotāji. Latvijā, braucot ar velosipēdu, obligāti gan priekšā, gan aizmugurē jābūt atstarotājiem.  
Jaunākais šī gada modelis ar vēl nebijušu dizainu un skaistām krāsām noteikti piesaista uzmanību, bet vai tas ir to vērts? Varbūt pirms diviem gadiem ražotais velosipēds vairs nav modē, bet lētāks gan tas ir kļuvis. Vecāki modeļi nebūs mazāk kvalitatīvi, bet tā kā tiek ražoti jauni, iepriekšējiem tiek samazinātas cenas. Un kāpēc gan to neizmantot, lai ietaupītu?

Atsauksmes
Internetā gandrīz par jebkuru velosipēdu var atrast atsauksmes. Tas ir ļoti noderīgi, it īpaši izvēloties lētāku velosipēdu. Vispirms salīdzini vairākus modeļus un iepazīsties ar to specifikācijām un pēc tam izlasi atsauksmes. Bet atceries izmantot kritisko domāšanu, jo ne vienmēr visas atsauksmes ir pamatotas.

Speciālista viedoklis
Ja nevari saprast, kurš velosipēds labāk atbildīs tavam ikdienas ritmam un būs kvalitatīvākais konkrētā budžeta ietvaros, pajautā kādam speciālistam. Veikala konsultanti vai meistari velosipēdu salonā noteikti varēs sniegt kādu noderīgu padomu, kas palīdzēs pieņemt lēmumu.

Ikvienam mājās ir jābūt velosipēdam, vienalga, vai tas ir jaunākais modelis vai budžeta klases variants. Arī lēti velosipēdi sagādās prieka pilnus brīžus un pildīs tās pašas funkcijas. Ienāc 1a.lv un izvēlies velosipēdus visai ģimenei par draudzīgām cenām. Lai vasaras kopā būšanas laiks paiet svaigā gaisā! 

Foto: Pexels.com, Freepik.com, Unsplash.com