Imunoloģe: Vitamīni un mikroelementi nepasargā bērnu no vīrusiem tiešā veidā, bet uzlabo spēju cīnīties

Šobrīd, kad aktīvi notiek cīņa pret vīrusiem, īpaša loma ir tieši imunitātei, kas, pienākot pavasarim, ir vairāk jāstiprina. Tādēļ Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas imunologs un asoc. profesore Nataļja Kurjāne ir sagatavojusi ieteikumus, kam aicina vecākus pievērst īpašu uzmanību, rūpēs par bērnu veselību.  

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Katram cilvēkam ir savas imūnsistēmas īpatnības, no kurām daļa ir ģenētiski nosacīta, bet daļa atkarīga no citiem faktoriem, kur viens no tādiem faktoriem ir cilvēka vecums. Bērnam līdz skolas vecumam imūnsistēma vēl nav labi attīstīta, tāpēc arī bieži novērojama uzņēmība pret dažādām infekcijām. Vīrusiem piemīt vislielākā struktūras mainība, līdz ar to cilvēka organismam ir maza iespēja  izveidot specifisku imunitāti pret tiem. Visas imūnās reakcijas sākas ar tā dēvēto nespecifisko imunitāti, kura pirmā reaģē uz jebkuru antigēnu, kas nonācis organismā. Un tieši no šīs imunitātes daļas stāvokļa ir atkarīgs, cik bieži mēs slimojam ar vīrusu infekcijām, ko tautā sauc par saaukstēšanām. Šobrīd, pavasarī, gribētu pievērst uzmanību uztura vielām imunitātes stiprināšanai. 

 

Svarīgie vitamīni imunitātes spēcināšanai
Nav neviena vitamīna, kurš nepiedalītos imūnās sistēmas darbībā. Tomēr, no imunoloģiskā viedokļa, ir daži vitamīni un mikroelementi, kuru svarīgā nozīme ir pierādīta daudzos pētījumos. Tie ir D, C, A un E vitamīni, kā arī B6, B12 un folijskābe, un tādi mikroelementi kā cinks, selēns un dzelzs. Visi minētie vitamīni un mikroelementi regulē imūnās reakcijas un apgādā šūnas ar enerģiju. Visi zin, ka ziemas laikā Latvijas iedzīvotājiem trūkst D vitamīns, tas ir saistīts ar saules gaismas trūkumu gada tumšākajā periodā. Tādēļ vērtīgi, veicot analīzes un konsultējoties ar ģimenes ārstu, parūpēties par to, lai D vitamīns būtu atbilstošā daudzumā. Tas ir, jo īpaši svarīgi tieši bērniem, jo ietekmē augšanas procesu. Tāpat var pārbaudīt vitamīna B12, dzelzs, folijskābes līmeni asinīs, ja tas ir nepieciešams. Piemēram, ja jūsu bērns nepietiekoši ēd sarkanās gaļas produktus vai olas - varbūt tie viņam negaršo, vai jūsu ģimenes pieradumu dēļ (tomēr sarkana gaļa nav tik populāra mūsdienās, piemēram, salīdzinot ar putnu gaļu, kur nav pietiekoši daudz šo vitamīnu vai mikroelementu), kas nosaka ēdienkarti. Tam visam būtu jāliek aizdomāties par to, vai viss tas, kas nepieciešams jūsu bērna imunitātei, tiek pietiekami uzņemts dabīgā veidā.  Omega-3 taukskābes (tās atrodamas zivīs) arī ir nepieciešamas ne tikai imunitātes, bet arī smadzeņu attīstībai un asinsvadiem, kaulu un nervu sistēmai. 

Jāatceras, ka pārmērīga un nepamatota imunitātei „dabīgu” preparātu lietošana var kaitēt jūsu bērnam. 


Protams, minētie vitamīni un mikroelementi nepasargās jūsu bērnu no vīrusiem tiešā veidā, tie nav pretvīrusu preparāti, bet uzlabos pretinfekcijas imunitāti, dodot visu nepieciešamo veselīgas imūnās sistēmas attīstībai. Taču pieejai vajadzētu būt racionālai. Šobrīd aptieku un interneta tirgus piedāvā daudz pārtikas piedevu, kuru efektivitāte nav pierādīta, vai arī vitamīnus un mikroelementus lielās devās (boost-devās). Jāatceras, ka pārmērīga un nepamatota imunitātei „dabīgu” preparātu lietošana var kaitēt jūsu bērnam.  Tāpēc, ja tas ir nepieciešams, jākonsultējas ar ārstu speciālistu.


Ir arī zināms, ka imūnā sistēma ir saistīta ar nervu sistēmu. Attīstoties nervu sistēmai, stiprinās arī imūnā sistēma. Šī saikne noris ar neirotransmiteru regulāciju. Tāpēc psihoemocionālais klimats jūsu ģimenē ir ārkartīgi svarīgs.

Reklāma
Reklāma

 

Ne tikai vitamīni

Cenšaties vairāk pavadīt laiku ar bērniem, spēlēties ar viņiem vai pastaigāties, nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, kā arī ieklausīties viņos. Nevajadzētu tikai aizrauties ar polivitamīniem un pārtikas piedevām. Arī ļoti aizņemtiem vecākiem būtu jāatrod laiks savam bērnam. Arī, ja tās būtu tikai 20 minūtes dienā, bet kvalitatīvi (kā zināt daudzums nenosaka kvalitāti), katru dienu, ar mīlestību un patiesu interesi par sava bērna jūtām un domām. Lai jūsu bērnam būtu stipra imūnā sistēma un līdzsvarota nervu sistēma tagad un nākotnē, viņam jābūt stabilai sajūtai, ka viņš ir mīlēts un jums, vecākiem, svarīgs. 

Vitamīni un minerālvielas