Sirds ābele – vilkābele

Vilkābele ir sirds zālīte. Tās preparāti uzlabo asinsriti visā organismā, bet, kur plūst asintiņš, tur ir dzīvība. Vilkābeli lieto sirds išēmiskās slimības gadījumā, paaugstsināta asinsspiediena pazemināšai, bezmiega un nervozitātes mazināšanai. Klīniski un eksperimentāli ir pierādīts, ka vilkābeles preparāti paplašina sirds un citus asinsvadus, palēlina sirds ritmu, pastiprina sirds spēku.

Klīniski un eksperimentāli ir pierādīts, ka vilkābeles preparāti paplašina sirds un citus asinsvadus, palēlina sirds ritmu, pastiprina sirds spēku.

FOTO: Shutterstock.com

Klīniski un eksperimentāli ir pierādīts, ka vilkābeles preparāti paplašina sirds un citus asinsvadus, palēlina sirds ritmu, pastiprina sirds spēku.

Asirnssarkanā vilkābele (Crataegus sanguinea Pall.). Medicīnā izmanto vilkābeļu ziedus un augļus. Grieķiski cratys nozīmē varens, tātad, spējīgs stiprināt. Un tiešām vilkābeles ogu un ziedu preparāti stiprina sirdi, pazemina asinsspiedienu, palēlina sirdsdarbību.

Vienirbuļa vilkābele (Crataegus monogtna Jaco.), kas ir diezgan bieži izplatīta apstādījumos pie lauku mājām, tad ziedus var vākt kopā ar lapiņām, kas ir ziedu ķekara tuvumā, bet jāuzmanās no dzelkšņiem – citādi sāpes. Ieteicams ziedus un lapiņas sasmalcināt un žāvēt strauji 40-50 grādu tempertūrā, lai iznīcinātu ābolu tinēja un citu taurenīsū sadētās oliņas, pretējā gadījumā pēc 2-3 nedēļām savāktajā tējā sāksies rosību un tad darbs būs pagalam – jāmet viss laukā.

Ārstniecībā izmanto ziedus, lapas un augļus no visu vilkābeļu sugām, pat dekoratīvo, bet no vienirbuļa vilkābeles, kurai ir melni augļi, izmanto tikai lapas un ziedus.

Ārsta praksē ir pierādījies, ka vilkābeles preparāti labi sader ar sirds glikozīdiem, piemēram, strofantīnu vai digoksīnu, ko lieto sirds mazspējas ārstēšanai. Arī pie miokarda infarkta vilkābeles preparāti ir ļoti ieteicami, kā arī pie dažādiem sirdsdarbības ritma un impulsu vadīšanas traucējumiem. Vilkābeles droga satur apmēram 20 aktīvas vielas, kuru darbības mehānisms pilnībā nav skaidrs, taču tas netraucē vilkābeles preparātus droši izmantot, jo saprātīgās devās (ne visu pudelīti uzreiz) tie ir droši, neizraisa nekādas blakusparādības vai toksisku iedarbību.

Reklāma
Reklāma

Receptei: Sirds slimību ārstēšanai ņem 3 ēdamkarotes smalcinātu ziediņu ar lapām, aplej ar 3 glāzēm karsta ūdens, ļauj ievilkties 2 stundas, nokāš, lieto pa 1/2 glāzei 3 reizes dienā.

Recepte: Var pagatavot tinktūru no svaigiem ziediem. Ņem 50 gr ziedu, aplej ar 500 ml degvīna, ļauj 7 dienas ievilkties. Lieto pa 20 pilieniem ar ēdamkaroti ūdens 3 reizes dienā pirms ēšanas. Šis līdzeklis noder arī pie nervozitātes, bezmiega, fiziska un garīga noguruma.