VIDEO: kā notiek Covid-19 testa veikšana?

Covid-19 tests gan pieaugušajiem, gan bērniem tiek veikts vienā veidā - paņemot paraugu no augšējās rīkles daļas, kas atrodas aiz deguna dobuma. Šādu procedūru izmanto ne tikai Covid-19, bet arī citu elpceļu infekciju un baktēriju klātbūtnes noteikšanai. Procesu apraksta Jaunanglijas medicīnas žurnāls.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dobumu, no kura tiek savākts materiāls, sauc par nazofarneksu. Šī procedūra nav sarežģīta, tomēr mediķim ir jāuzmanās, ja pacientam bijusi kāda deguna trauma vai operācija, novirzījusies deguna starpsiena, hroniski bloķēti deguna kanāli vai arī koagulopātija (asins reces traucējumi).

Jāatzīst, procedūra nav patīkama.


Sagatavošanās
Nazofarneksa kociņi ir izgatavoti no gara, elastīga plastmasas vai metāla kociņa un poliestera, viskozes vai neilona uzgaļa. Papildus šiem kociņiem mediķim ir jāizmanto vēl vairāki individuālie aizsardzības līdzekļi, tostarp halāts, cimdi, sejas maska un aizsargvairogs. Piesardzības pasākumi, ņemot testu no pacienta, ir īpaši svarīgi, lai neinficētos.


Masku, dodoties veikt testu, ir ieteicams lietot arī pašam testa veicējam, lai gadījumā, ja tests ir pozitīvs, neaplipinātu citus. Pirms Covid-19 testa nodošanas maska ir rūpīgi jānoņem, kā arī salvetē jāizpūš deguns, lai atbrīvotos no liekā sekrēta.


Process
Pacients atliec galvu (lai mazinātu diskomfortu, ieteicams aizvērt acis), bet mediķis ievada nazofarneksa kociņu gar deguna starpsienu nāss apakšējā daļā, paralēli aukslējām, līdz kociņš atduras. Tādējādi kociņš sasniedz dziļumu, kas vienāds ar attālumu no nāsīm līdz auss atverei. Speciālisti iesaka kociņu paturēt nedaudz ilgāk, lai tas absorbētu sekrētu, un tad, lēnām griežot, vilkt to laukā.

Reklāma
Reklāma

Pacientam pēc procedūras atkal jāuzliek sejas masku.


Pēcapstrāde
Paņemtais kociņa uzgalis tiek ievietots marķētā mēģenē, bet atlikušo kociņa daļu var nogriezt. Mēģeni ievieto maisiņā, kas paredzēts bioloģiski bīstamām vielām, un nosūta uz laboratoriju.

Tālāk pašam mediķim jāveic atbildīgs uzdevums - jāatbrīvojas no personīgajiem aizsarglīdzekļiem, neapdraudot savu dzīvību.

Darbības tiek veiktas sekojošā secībā:
Jānovelk halātu;
Jānovelk cimdus;
Jānomazgā rokas;
Jāuzvelk cimdus;
Jānoņem sejas vairogu;
Jānovelk cimdus;
Jānomazgā rokas;
Jāuzvelk cimdus;
Jānoņem sejas masku;
Jānovelk cimdus;
Jānomazgā rokas.

Papildu tam visam jāatcerās, ka vienreizlietojamie aizsarglīdzekļi ir droši jāutilizē.

Zināms, ka vēl viena alternatīva testa veikšanai ir parauga ņemšana no pacienta rīkles, iebīdot kociņu pēc iespējas dziļāk mutes dobumā.