Kā palīdzēt mazuļa gremošanas sistēmas attīstībai dzīves pirmajos mēnešos

Pēc piedzimšanas mazuļa gremošanas sistēma nobriest pamazām. Tajā veidojas un attīstās mikroorganismi, kas veic uzņemtās pārtikas sašķelšanu. Taču reizēm zīdaiņa gremošanas sistēma tik viegli netiek galā. Mazulim var palīdzēt zīdīšana vai atbilstoša piena maisījuma izvēle, ja zīdīšana nav iespējama.

Arī pēc papildēdiena ieviešanas vēlākā vecumā mammas piena saglabāšanās uzturā turpina labvēlīgi ietekmēt mazuļa zarnu mikrobiomu.

FOTO: Shutterstock.com

Arī pēc papildēdiena ieviešanas vēlākā vecumā mammas piena saglabāšanās uzturā turpina labvēlīgi ietekmēt mazuļa zarnu mikrobiomu.

Rakstu sērija par mazuļa uzturu tapusi sadarbībā ar Aptaclub.


Mikroorganismi – mazuļa imūnsistēmas veicinātāji
Mammas piens ir ļoti būtisks mazuļa attīstībai un veselībai. Zīdīšana sniedz aizsardzību pret elpceļu un gremošanas trakta infekcijām, alerģiskām slimībām un samazina saslimšanas risku ar tādām hroniskām slimībām kā diabēts, aptaukošanās un iekaisīgu zarnu slimības. Turklāt saslimšanu riski zīdītiem mazuļiem ir mazāki arī pieaugušā vecumā. Mazāk zināms ir fakts, ka mammas pienā esošie mikroorganismi ir ārkārtīgi nozīmīgi sākotnējā jaundzimušā mikroorganismu kopuma izveidē un nobriešanā un līdz ar to būtiski ietekmē jaundzimušā imūnsistēmu. Īpaši pirmpiena sastāvs liecina par to, ka tā loma ir galvenokārt imonoloģiska, taču mammas piena labvēlīgā ietekme turpina saglabāties visu zīdīšanas laiku.

Ir atklāts, ka mammas piens satur vairāk nekā 200 sugu mikroorganismus. Šajā pienā atrodas arī mammas zarnu mikroorganismi, kas, pastāvīgi nokļūstot mazuļa gremošanas sistēmā, palīdz tur saglabāt veselīgu mikroorganismu līdzsvaru.

Labākais barošanas veids zīdīšana
Mammas piena saņemšana mazuļa zarnu mikrobiomu ietekmē tiešā veidā, apgādājot mazuli ar tam labvēlīgiem mikroorganismiem – ir atklāts, ka mammas piens satur vairāk nekā 200 sugu mikroorganismus. Šajā pienā atrodas arī mammas zarnu mikroorganismi, kas, pastāvīgi nokļūstot mazuļa gremošanas sistēmā, palīdz tur saglabāt veselīgu mikroorganismu līdzsvaru. Pirmo 30 bērna dzīves dienu laikā 30 % no viņa zarnās atrodamajām labvēlīgajām baktērijām tur nonāk no mammas piena un 10 % – no mammas krūšu ādas, ko mazulis satver zīžot. Šī proporcija ir tiešā veidā atkarīga no tā, cik mammas piena procentuāli ir mazuļa uzturā. Arī pēc papildēdiena ieviešanas vēlākā vecumā mammas piena saglabāšanās uzturā turpina labvēlīgi ietekmēt mazuļa zarnu mikrobiomu. Tāpat mammas pienā esošie prebiotiķi (vielas, ko mazuļa organisms nesagremo, bet kas baro zarnās mītošos labvēlīgos mikroorganismus) veicina labvēlīgo un ierobežo kaitīgo baktēriju vairošanos.

Prebiotikas atrodas gan mātes pienā, gan arī adaptētajos piena maisījumos un kvalitatīvos bērniem paredzētos pārtikas produktos.

Ja zīdīšana nav iespējama
Prebiotikas atrodas gan mātes pienā, gan arī adaptētajos piena maisījumos un kvalitatīvos bērniem paredzētos pārtikas produktos. To uzņemšana ar uzturu mazulim ir ļoti svarīga, lai veidotos vide, kurā attīstīties bērna vecuma posmam atbilstošam prebiotiku daudzumam. Gadījumā, ja bērnam pietrūkst prebiotiku, viens no izpausmes veidiem, pēc kura to var pamanīt, ir tā dēvētā disbakterioze, kas nozīmē, ka mazuļa gremošanas sistēmas darbībā ir problēmas. Un tas mazulim izraisa diskomfortu. Par to var liecināt bērna nemiers, vēdera pūšanās, izmaiņas vēdera izejā, raudāšana, vēdergraizes un citas pazīmes. Dažiem bērniem disbakteriozes dēļ var arī būt caureja vai arī aizcietējums.

Svarīga pareiza barošana!
“Lai piemeklētu atbilstošāko piena maisījumu savam mazulim, būtiski pirms barošanas uzsākšanas konsultēties ar ārstu. Vecākiem pašiem nevajadzētu izvēlēties specializēto maisījumu, domājot, ka tas kādā veidā varētu uzlabot bērna pašsajūtu – tāds maisījums ir nepieciešams tikai tad, ja zīdainim ir kādas veselības problēmas vai īpašas prasības. Vecākiem jāatceras, ka katram mazulim var būt individuālas reakcijas uz jebkura veida maisījumu. Tāpat arī jāatceras, ka, bērnam augot, jānomaina piena maisījuma “numurs” – pašiem mazākajiem (no 0 līdz 6 mēnešu vecumam) būs maisījums Nr. 1, pēc tam (no 6 līdz 12 mēnešiem) jau Nr. 2 utt.,” stāsta zīdīšanas konsultante Sandra Lase.
Viens no būtiskiem kritērijiem, pēc kā izvēlēties produktu, lai maisījums ģimenei ir pieejams – gan finansiāli, gan praktiski. Lai arī pastāv zināma korelācija starp maisījuma cenu un kvalitāti pēc sastāva, ne vienmēr varētu apgalvot, ka dārgāks maisījums ir labāks, tāpēc būtiskāk katrai ģimenei izvērtēt savas reālās iespējas iegādāties konkrēto maisījumu ilgtermiņā. Zīdainim piena maisījumu ēdienkartē vajadzētu iekļaut līdz gada vecumam, bet no viena līdz trīs gadu vecumam iekļaut uzturā piena dzērienu, kas palīdzēs nodrošināt daļu no nepieciešamās C un D vitamīna, dzelzs un kalcija dienas devas. Ja ir atrasts piemērots maisījums, bez vajadzības to mainīt nevajadzētu, vislabāk ir pieturēties pie viena – gremošanas sistēma mazulim vēl nav nobriedusi, un katrām izmaiņām tai ir jāpielāgojas. Būtiski ir ņemt vērā, ka zīdaiņa gremošanas sistēmai būtu jādod vismaz divas nedēļas laika, lai pierastu pie jaunu piena maisījumu vai produktu ieviešanas zīdaiņa uzturā. Piena maisījumu var iegādāties gan lielveikalā, gan aptiekā – tam nav izšķirošas nozīmes.

 

___________________________________________________

Svarīga informācija! Mātes piens ir vislabākais uzturs Jūsu zīdainim. Tajā ir visas nepieciešamās uzturvielas. Pirms uzsākt piena maisījuma lietošanu, konsultējieties ar savu ārstu.

aptaclubRaksts tapis sadarbībā ar Aptaclub.
Aptaclub darbojas saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas atziņām un ieteikumiem un dalās ar praktisku un noderīgu informāciju par zīdīšanu, bērnu uzturu un attīstību. Aptaclub vecāku tālruņa speciālistu komandā ir pieredzējuši speciālisti. Ja vēlaties bezmaksas konsultāciju par Jums interesējošiem tematiem saistībā ar piebarošanu vai piena maisījumiem, zvaniet pa tālruni 80200908, rakstiet e-pastu uz info@aptaclub.lv  vai
sazinieties ar mums sociālajos tīklos
 (FB vai IG). Kā arī, uzziniet padziļinātāku informāciju par Jums interesējošiem tematiem:
www.aptaclub.lv