Zīdaiņa zobiņu pareiza kopšana

Parasti speciālisti mazuļa mutes dobuma kopšanu iesaka uzsākt vēl pirms zobiņi izšķīlušies. Taču pēdējais brīdis, kad sākt bērnu radināt pie zobu tīrīšanas procesa, ir reizē ar zobu iznākšanu. 

Pirmajos bērna dzīves gados zobu birstēm vajadzētu būt ar pēc iespējas mazāku galviņu praktiska apsvēruma dēļ.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmajos bērna dzīves gados zobu birstēm vajadzētu būt ar pēc iespējas mazāku galviņu praktiska apsvēruma dēļ.

Zobu šķilšanās kārtība

Zobu šķilšanās parasti sākas mazuļa sestajā dzīves mēnesī. Parasti pirmie parādās divi apakšējie priekšējie zobiņi, kam seko četri augšējie priekšējie zobi. Divpadsmit mēnešu vecumā bērnam vajadzētu būt sešiem priekšējiem zobiem, bet var būt vairāk un var būt arī mazāk. Visi divdesmit piena zobi izšķiļas no divu līdz trīs gadu vecumam. Ja bērnam zobi sāk šķilties nedaudz ātrāk vai vēlāk, par to nav jāsatraucas, jo katra bērna attīstība notiek nedaudz atšķirīgi. 

 

Mutes dobuma tīrīšana – vēl pirms pirmajiem zobiem

Bieži vien vecāki bērniem mutes dobumu no pirmajām dienām netīra, jo uzskata, ka to darīs tikai tad, kad parādīsies zobi. Vēlākais, kad jāuzsāk tīrīt zobus, – kolīdz parādās pirmais zobs, nevis kad tas ir pilnīgi izšķīlies. Tas, ko mamma un tētis noteikti var izmantot, – bērna neapzināto vēlmi visu bāzt mutē, līdz ar to viņam var dot rokā zobu birstīti, lai grauž. Patiesībā tas mazulim sagādās patīkamus brīžus, jo tādā veidā tiek masētas smaganas. Bērnam pašam kļūst vieglāk, kā arī tādējādi tiek atvieglots zobu šķilšanās process. Ja bērnam zobus sāk tīrīt lielākā vecumā, gadās tā, ka vecāki pamēģina, mazais sāk protestēt, un vecāki atmet procesam ar roku.

 

Zobu birstes izvēle

Sākotnēji maza bērna mutes dobuma kopšanai vecāki var izmantot  silikona uzgalīšus jeb uzpirksteņus, kas ir parocīgi lietošanai un labi noder arī satūkušo smaganu masēšanai (nopērkami aptiekās). Kad vecāki ir tikuši līdz zobu birstes izvēlei, jāzina, ka tās ir gan ar parastiem sariem, gan ar silikona. Ir arī ar lielākiem gumijotiem rokturiem, lai bērnam pašam ērti turēt rokās. Pavisam maziem bērniem var izvēlēties tādu zobu birsti, kurai ir apaļš abām rokām satverams rokturis. Labas ir tās birstes, kam ir gari rokturi – tā, lai bērns pats var tīrīt, bet pietiek vietas arī vecāka rokai, lai satvertu galu un tīrīšanas kustības veidotu mērķtiecīgāk. Zobu birste jāmaina ik pēc trim mēnešiem un jāizvēlas atbilstoši bērna vecumam, kas parasti rakstīts uz tās iepakojuma. 

Pirmajos bērna dzīves gados zobu birstēm vajadzētu būt ar pēc iespējas mazāku galviņu praktiska apsvēruma dēļ – ja zobu birste ir par lielu, ir grūti iztīt zobus, kas atrodas dziļāk. 

 

Zobu pasta

Kamēr zobi vēl nav parādījušies, nav obligāti jālieto zobu pasta. Taču vēlāk, kad zobi jau izšķīlušies, to stiprināšanai ir nepieciešams fluors, ko katru dienu bērna zobiņi uzņem ar zobu pastu. Kad bērns paaugsies, ir iespēja papildus stiprināt zobiņus ar fluoru saturošām tabletēm, iepriekš konsultējoties ar zobārstu. 

 

Reklāma
Reklāma

Pudeļu kariess

Vecāki domā, ka kariess ir tikai tad, kad zobā jau ir caurums (bieži bērniem to sauc par pudeļu kariesu), bet patiesībā tas sākas pakāpeniski ar virsmas bojājumu.  Maziem bērniem bieži vien zobu veselībai visvairāk kaitē saldināto dzērienu lietošana gan dienā, gan arī naktī. Rezultātā uz zobiem veidojas aplikums, kas strauji bojā zobus. Labākā profilakse – iemācīt bērnam padzerties ūdeni, kā arī regulāra zobu tīrīšana divas reizes dienā.

 

Tīrīšana no rīta un vakarā

Ideālā variantā vecākam, piemēram, ar silikona uzpirksteni vajadzētu tīrīt bērna zobus pēc katras ēšanas, bet, protams, dzīvē kaut ko tādu īstenot ir sarežģīti. Joprojām ir spēkā rekomendācija, ka zobi jātīra vismaz divas reizes dienā. Ja to dara rūpīgi, tad ar to pietiek, lai zobi būtu veseli. Tas attiecas arī uz pieaugušiem cilvēkiem – pa dienu mēs ēdam daudz, bet tīrām zobus no rīta un vakarā. Turklāt bērnam arī naktī siekalas veidojas vairāk nekā pieaugušajiem, tādējādi papildus pasargājot zobus. Ja ir iespējams, droši var uzmanīgi iztīrīt zobus aizmigušam bērnam. 

 

Ja mazulis pretojas zobu tīrīšanai

Parasti zobu tīrīšanas procedūra maziem bērniem nepatīk. Vislabāk šo procesu pārvērst par rotaļu. Kamēr mazulis atver muti, kad tai tuvina suku un krāsainu birsti, vecākam jāpaspēj ar šo birsti tikt līdz zobiem. Nevajadzētu bērnu turēt ar varu, bet ir situācijas, kad mazuļa galviņa tomēr nedaudz jāpietur un ar pirkstiem nedaudz jāpaver mute. Vēl jāņem vērā, ka mazie ātri iemanās muti aizvērt un iekost birstē vai mammas pirkstā. Lai mazais birsti neuzskatītu par bubuli, iegādājies otru, ar ko mazais var spēlēties (tā būs spēļu birste). 

 

Bērna pirmā vizīte pie zobārsta

Vislabāk, ja pirmā vizīte pie speciālista kopā ar bērnu notiktu apmēram sešu mēnešu vecumā. Protams, šajā vecumā grūti no bērna gaidīt lielu uzmanību un spēju pacietīgi noturēt vaļā muti, tāpēc vecākiem jāapzinās, ka vizīte vairāk domāta bērna nākotnei. Vecāki šajā apmeklējumā pie speciālista var gūt praktisku pieredzi, kā pareizi rūpēties par savas atvases zobiem.