Kā barot bērnu, kas atsakās no piena un piena produktiem

Piens ir maza bērna uztura pamatu pamats. Lai mazulis ar ikdienas uzturu uzņemtu visas viņam nepieciešamās uzturvielas, arī pēc gada vecuma viņam nepieciešams izdzert ap 500 ml mātes piena vai 375 - 450 ml piena vai piena produktu dienā. 

Kalcijs ir arī no piena gatavotā kvalitatīvā saldējumā! To ēd visi bērni!

FOTO: Shutterstock.com

Kalcijs ir arī no piena gatavotā kvalitatīvā saldējumā! To ēd visi bērni!

Pienam ir svarīga loma cilvēka uzturā. Tas satur ogļhidrātus, olbaltumvielas, taukus, minerālvielas (kalcijs, magnijs, kālijs) un vitamīnus (B12, B2, mazākā apjomā B1 un A vitamīns), tādēļ tiek uzskatīts par pilnvērtīgu uzturu. 

Sasniedzot gada vecumu, bērniem sāk piedāvāt govs pienu, kazas pienu vai kādu no mākslīgajiem piena maisījumiem. Bet ir mazuļi, kas kategoriski atsakās no jebkāda veida piena produktiem. Viens no iemesliem var būt govs piena alerģija – viņi intuitīvi sajūt, ka no šīs produktu grupas vajadzētu atteikties. 

Kā portālam Mammamuntetiem.lv  skaidro uztura speciāliste Astra Sabule-Leite - daudziem maziem bērniņiem ir govs piena alerģija, tas nozīmē, ka piens no uztura jāizslēdz. Gadiem ejot, alerģija parasti izzūd, bet ne vienmēr. Ir būtiska atšķirība starp govs piena alerģiju un laktozes nepanesību. Ja ir laktozes nepanesība, tad nedrīkst lietot pienu, bet var lietot skābpiena produktus. Taču, ja ir govs piena nepanesība, tad alerģiju izraisa olbaltumi, kas atrodas visos produktos, kas gatavoti no piena, respektīvi, arī kefīrs, jogurts, siers, krējums, utt. Un tos vienkārši nedrīkst lietot. Jāsaka gan, ka lielākajai daļai bērnu šī alerģija pāriet pēc 3 gadu vecuma. 

Citreiz atteikšanās no piena produktiem var būt tikai tāpēc, ka tie viņam negaršo. Tomēr pieļaut, ka bērns pilnībā iztiek bez tām uzturvielām, ko sniedz piens, siers, biezpiens un pienskābie produkti, nebūtu pareizi. 


Kā veidot ēdienkarti bez piena produktiem
Uzmanība jāpievērš tam, lai mazais pietiekami uzņemtu olbaltumvielas. Tās atrodamas olās, gaļā, zivīs. Tātad šie produkti būtu iekļaujami ikdienas ēdienkartē.

Savukārt kalcijs ir atrodams daudzos citos produktos. Kalcija dienas norma bērniem no 1 līdz 3 gadiem ir 500 - 700mg dienā. No 4 līdz 8 gadiem -  800 - 1 000 mg. Zināms, ka 1000 mg kalcija satur viena glāze piena vai šķēle siera. 

Vai arī šādos produktos: 

Reklāma
Reklāma
  • 300 mg glāze sojas piena. 
  • 500 mg kalcija satur glāze svaigi spiestas apelsīnu sulas. 
  • 187 mg  kalcija ir vienā nelielā bļodiņā auzu pārslas putras. Turklāt ātri pagatavojamā ausu pārslu putra šajā gadījumā nemaz nav sliktāka par pilngraudu pārslām. 
  • 126 mg kalcija ir arī jūras kāpostos. 
  • 88 mg kalcija ir vienā ēdamkarotē sezama sēklu. 
  • 72 mg kalcija ir 20 mandelēs.  Mandelēs ir arī citi labumi – kālijs, E vitamīns un dzelzs. 
  • 188 mg kalcija ir 2 tasēs svaigu kāpostu. 
  •  Kalcijs ir arī no piena gatavotā kvalitatīvā saldējumā! To ēd visi bērni! 

 

 

Izmantota informācija no grāmatas "Dzīvības elementi"