Kā stiprināt nervus, ja parunāšanās vien nepalīdz

Situācijā, kad ierastais dienas ritms ir krasi mainījies un kad katram no mums ir jāatrod jauna dienas kārtība, trauksme un bailes var būt tik izteiktas, ka ar izrunāšanos vien nepietiek. Neiroloģe, algoloģe Daina Jēgere stāsta, kas no dabas veltēm šajā situācijā varētu noderēt.

Dabas vielas avots, kas var palīdzēt situācijās, kad ir sajūta par emocionālās stabilitātes trūkumu.

FOTO: Shutterstock.com

Dabas vielas avots, kas var palīdzēt situācijās, kad ir sajūta par emocionālās stabilitātes trūkumu.

Daba ir avots, ko nervu nomierināšanai un emocionālās labsajūtas saglabāšanai var izmantot visplašākajā mērā. 
Var palīdzēt relaksācija dabā – tās ir mierīgas pastaigas mežā vai pludmalē, rosīšanās dārzā vai vienkārši pasēdēšana parkā uz soliņa. 
Šajā situācijā var arī lieliski īstenot darbu dabā. Nekas netraucē paņemt datoru un iet strādāt ārā pagalmā saulītē. 
Sports dabā – vēl viens lielisks veids pozitīvu emociju gūšanai. Var doties ārā skriet, nūjot, braukt ar velosipēdu vai doties intensīvās pastaigās. 
Dabas vielas ir vēl viens avots, kas var palīdzēt situācijās, kad ir sajūta par emocionālās stabilitātes trūkumu. Bieži vien tiek izmantotas dažādas augu kombinācijas, kas parasti dod labu efektu. 

 

Augi ar nervu sistēmu nomierinošu un stiprinošu iedarbību
Melisa. Melisai piemīt nomierinoša, pretsāpju, pretkrampju, sviedrējoša, vēdera izeju mīkstinoša iedarbība, tā rosina ēstgribu un uzlabo gremošanu. Lieto pret galvas reiboņiem, kuņģa neirozēm, ādas slimībām.

Mātere. Mātere palīdz sirdij darboties ritmiski. Var lietot sirds neirožu, stresa situācijās un paaugstināta asinsspiediena gadījumā. Māteres aktīvās vielas palēnina sirds ritmu, pastiprina sirds muskuļa saraušanās spēju un pazemina arteriālo asinsspiedienu. Māteres preparātus nedrīkst lietot, ja ir pazemināts asinsspiediens vai palēnināta sirdsdarbība.

Baldriāns. Baldriāns satur valeranonu, kam piemīt ne tikai nomierinošas īpašības, bet tas ir spēcīgs spazmolītiķis, kam ir arī citostatiskas īpašības. 

Vīgrieze. Vīgrieze iedarbojas nomierinoši, palielina izturību pret stresu. Vīgriežu tēja veicina iemigšanu, taču, dienā lietota, novērš stresu, bet nerada miegainību. Tannīni nodrošina savelkošas īpašības. Tie kopā ar salicilskābi padara vīgriežu tēju par labu mutes un rīkles skalojamo līdzekli, palīdz apstādināt caureju un ir pret kuņģa čūlu. Vīgriezes izmanto arī trofisku čūlu, plašu brūču un apdegumu dziedēšanai.

Apiņi. Apiņu tējas lieliski palīdz dažādu saslimšanu dziedēšanā, kuras izsauc nervu sistēmas darbības traucējumi. Izmanto arī tonizējošo tēju sastāvos. Veicina arī kuņģa un zarnu darbību.

Asinszāle. Šim augam ir izteikts antidepresanta efekts. Uzsākot lietot asinszāli, svarīgi zināt, ka tas ir augs, kurš tīra asinis. Ja kādas saslimšanas dēļ ārsts izrakstījis antibiotiķus, uz šo laiku jāatceļ asinszāles lietošana, jo tā var samazināt antibiotiķu efektivitāti.

Vilkābele. Šo augu lieto sirds išēmiskās slimības gadījumā, paaugstināta asinsspiediena, bezmiega un nervozitātes mazināšanai. Klīniski un eksperimentāli ir pierādīts, ka vilkābeles preparāti paplašina sirds un citus asinsvadus, palēnina sirds ritmu, pastiprina sirds spēku.

Rodiola jeb zeltsakne. Stimulējošs augs – spēj stiprināt organisma pretošanos nelabvēlīgiem ārējās vides faktoriem. Saknes lieto kā stimulējošu līdzekli, kas dod mundrumu un uzlabo fizisko un garīgo izturību, paaugstina darba spējas. Šī auga preparāti var būt labi palīgi sportistiem, studentiem un cilvēkiem, kas pārcietuši smagas slimības, operācijas.

Sarkanais āboliņš. Tas mazina depresiju un nemieru, ir apveltīts ar nomierinošām un tonizējošām īpašībām. Bagāts ar izoflavoniem (vielām, kas darbojas kā antioksidanti), kalciju, magniju, fosforu, kāliju, B1, B3 un C vitamīniem.

Muira puama. Piemīt nervu sistēmu tonizējošas īpašības. To var lietot organisma enerģijas izsīkuma (piemēram, izdegšanas sindroma) gadījumā. Šis ekstrakts mazina stresu, uzlabo nervu sistēmas darbību un sekmē fizisko un garīgo labsajūtu. Uzlabo smadzeņu asinsriti un vielmaiņu, paaugstina koncentrēšanās spējas, uzlabo atmiņu un mazina nogurumu.

Reklāma
Reklāma

Bupleire. Uzlabo organisma spēju cīnīties ar iekaisuma procesiem, veicina imūnsistēmas stiprināšanu, palīdz atbrīvot organismu no toksīniem. Piemīt pretiekaisuma, viegli sedatīvas un analgētiskas īpašības.

Grifonija. Unikāls augs nervu sistēmas problēmu gadījumos. Izmanto cīņai pret depresiju un atmiņas uzlabošanai. Nomāc tā smadzeņu centra aktivitāti, kas atbild par apetīti, samazinot cukuru saturošu produktu patēriņu, un palīdz cīnīties ar pirmsmenstruālo sindromu.

Kalifornijas magone. Pazīstama arī kā zelta magone vai Kalifornijas saule, tautas medicīnā tiek lietota daudzās pasaules valstīs. Tā satur lielu daudzumu vitamīnu C un E, nepiesātinātās taukskābes, magniju un dzelzs sāļus. Ārstniecības augu speciālisti piedēvē magonei miegu veicinošu un nomierinošu iedarbību.

Žeņšeņs. Palīdz saglabāt garīgās un fiziskās spējas izsīkuma, vājuma, noguruma brīžos. 

Ginkgo biloba. Augs, kas uzlabo atmiņu un uzlabo asinsriti, mikrocirkulāciju artērijās un vēnās. 


Nervus stiprina arī:

  • magnijs
  • melatonīns 
  • D vitamīns 
  • kalcijs 
  • B6 vitamīns 
  • B1 un B2 vitamīni

Gan emocionālās labklājības nodrošināšanai, gan arī imunitātes stiprināšanai vērts lietot:
upenes, mežrozītes, plūškoku, C vitamīnu, cinku, laktoferīnu, pienskābās baktērijas.

 


Raksta publicēšanu atbalsta GoRelax – emocionālam balansam un veselīgam miegam (ražotājs: zaļās farmācijas uzņēmums Silvanols).  

GoRelax Silvanols

Saistītie raksti