Kā steidzami sniegt palīdzību zīdainim aizrīšanās gadījumā. Jānoskatās ikvienai mammai un tētim!

Kā sniegt akūtu un steidzamu palīdzību zīdainim, ja viņš ir aizrijies, Mammamuntetiem.lv stāsta un rāda ārsts Mareks Marčuks, RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra simulāciju instruktors un "Skola Mammām un Tētiem" nodarbības "Bērna drošība un pirmā palīdzība" vadītājs.

Ja bērns ir aizrijies, lūdziet līdzcilvēkam zvanīt 113, izstāstīt, ka bērns ir aizrijies, obligāti pieminot apziņas un elpošanas stāvokli.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja bērns ir aizrijies, lūdziet līdzcilvēkam zvanīt 113, izstāstīt, ka bērns ir aizrijies, obligāti pieminot apziņas un elpošanas stāvokli.

1) Situācijās, kad jaundzimušais vai zīdainis ir aizrijies, tāpat kā lielākiem bērniem, sākotnēji mēs konstatējam faktu: ir pēkšņi sācies klepus, bērnam sāk trūkt elpas un viņš sāk smakt.
 

2) Vispirms pārliecināmies par klepus efektivitāti – vai tas ir efektīvs vai nē. Ja klepus nav efektīvs, mēs pārejam pie aktīvas palīdzēšanas ar uzsitieniem pa muguru, kā arī krūškurvja kompresijām. 


3) Vispirms novietojam zīdaini uz sava apakšdelma pozīcijā “galvgalis zemāk nekā ķermeņa jostas daļa”. Novietojam bērnu ar vēderu pret mūsu roku un veicam piecas reizes muguras uzsitienus pa mugurkaula viduslīniju virzienā no jostas daļas uz galvgali. Uzsitieni ir jāizdara pietiekami spēcīgi. Glāstīšana vai paijāšana šajā situācijā nebūs atbilstošākais. 


4) Pēc pieciem uzsitieniem pa muguru mēs vēršam mazuli uz sava otra apakšdelma, pārbaudām muti, vai tajā nav viegli vizualizējams un viegli evakuējams svešķermenis. Ja neesam simtprocentīgi pārliecināti, ka tas izdosies, tad ar saviem pirkstiem necenšamies svešķermeni izdabūt ārā, bet pārejam pie piecām krūškurvja kompresijām. 


5) Krūškurvja kompresijas. Atrodam krūšu viduslīniju, novelkam iedomātu perpendikulāru līniju starp krūšu “zirnīšiem” un šajā iedomātajā krustpunktā novietojam savas brīvās rokas otrā un trešā pirksta spilventiņus, un veicam piecas reizes masāžu dziļumā – vidēji viena trešdaļa no bērna krūškurvja apkārtmēra.


6) Pēc tam, kad esam veikuši šīs piecas kompresijas jeb masāžas, atkārtoti pārbaudām muti, vai svešķermenis nav pavirzījies uz priekšu un mēs to nevaram ērti evakuēt. Ja tas tā nav, atkal griežam bērnu uz vēdera un atkārtojam piecas reizes muguras uzsitienus. Tā secīgi, ikreiz pārbaudot muti – vai svešķermenis nav pavirzījies uz priekšu –, pildām krūškurvja kompresijas un muguras uzsitienus pa piecām reizēm, līdz ierodas glābēji vai izmainās situācija: bērns sāk klepot efektīvāk vai svešķermeni ir izdevies evakuēt.

 

 

Video padoms tapis, sadarbībā ar RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centru.

 

Ja sniedzat bērnam palīdzību un apkārt ir citi līdzcilvēki:

Ja konstatējat, ka bērns ir aizrijies un neizdodas no svešķermeņa atbrīvoties, mudinot bērnu klepot vai klepus ir neefektīvs: vispirms  novērtējiet bērna apziņu un elpošanu. Lūdziet līdzcilvēkam zvanīt 113, izstāstīt, ka bērns ir aizrijies, obligāti pieminot apziņas un elpošanas stāvokli. Tad piekodiniet atgriezties pie jums. Pēc tam nekavējoties uzsāciet muguras uzsitienus un vēdera grūdienus.