Humuss. Gatavojam mājās!

Humuss ir ēdiens, kas uz Latvijas galdiem jau ir iekarojis stabilu vietu, ienākot no Austrumzemju virtuvēm. Tā pamatsastāvdaļa ir turku jeb aunzirņi, un šo spēcinošo pastu itin vienkārši ir iespējams pagatavot mājas apstākļos!

Humusa recepte ir vienkārša, atliek vien sagādāt vajadzīgās sastāvdaļas.

FOTO: Shutterstock.com

Humusa recepte ir vienkārša, atliek vien sagādāt vajadzīgās sastāvdaļas.

Sastāvdaļas:

Turku zirņi 300 g

Tahini (sezama pasta, ko var gatavot arī pats) 3 ēd.k.

Ķiploks, samalts 1 daiviņa

Olīveļļa (augstas kvalitātes) 3 ēd.k. vai pēc vajadzības

Citrona sula 1 ēd.k.

Sāls pēc garšas

 

Gatavošana:

1. Uzvāri aunzirņus (vari izmantot arī konservētus, tomēr gardāk būs ar paša vārītiem) - uz pāris stundām iemērc vēsā ūdenī. Uzbriedušus zirņus liec vārīties karstā ūdenī (vari pievienot šķipsnu sodas - tā mīkstinās ūdeni un palīdzēs zirņiem ātrāk uzvārīties). Zirņus vāri, līdz tie ir ļoti mīksti. 

Reklāma
Reklāma

2.Vārītos zirņus kopā ar nelielu ūdens daudzumu (izmanto to, kurā vārījās zirņi) sablenderē kopā ar sasmalcinātiem ķiplokiem, tahini pastu, citronu sulu, olīveļļu un šķipsnu sāls. 

3. Humusu vari bagātināt ar dažādām garšvielām, piemēram, paprikas pulveri, maltu kumīnu, pipariem, sasmalcinātiem, svaigiem pētersīļiem, timiānu, ciedru riekstiem u.c. 

Humusu pasniedz ar pitas maizi, tortillām, galetēm, svaigiem dārzeņiem vai kā piedevu salātiem u.c. ēdieniem, kam vien prasās pieēst to klāt. Lai labi garšo!

 

Video recepte

 

Sastāvdaļas