Iezīmējas kartība, kādā šogad notiks 9. un 12. klašu eksāmeni

Skolēniem ir tiesības saņemt objektīvu zināšanu un prasmju novērtējumu par apgūto mācību vielu 9 un 12 gados, tāpēc eksāmeni šogad notiks, tā šodien, 14. aprīlī, tiešsaistē pastāstīja Valsts izglītības satura centrs (VISC) vadītājs Guntars Catlaks. Eksāmenu, un nevis gada noslēguma atzīmes ir svarīgas pašiem skolēniem.  Vidusskolēniem skolas pabeigšanas sertifikātu neesamība varētu ietekmēt viņu izredzes nākotnē studēt Latvijas vai ārzemju augstskolās. Arī Veselības ministrija ieteikusi neatteikties no eksāmeniem, bet plānot tos citā laikā.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tāpēc šogad eksāmeni notiks gan 9. klašu, gan 12. klašu absolventiem. Iecerēts tos organizēt tā, lai skolā pulcētos pēc iespējas mazāks skolēnu skaits vienlaikus. Skolēnus varētu dalīt divas grupās, mazāks būtu arī uzdevumu apjoms. 

Valsts izglītības satura centrs (VISC) piedāvā 9.klases skolēniem kārtot kombinēto eksāmenu, kurā plānots iekļaut uzdevumus mācībvalodā, matemātikā un Latvijas vēsturē. Plānots, ka šis eksāmens rakstiski notiks 16.jūnijā un 17. jūnijā. Tāpat tiks samazināts arī pārbaudes darba apjoms. Savukārt svešvalodā paredzēta tikai eksāmena mutvārdu daļa. 

Pēc Catlaka sniegtās informācijas, pašreizējie eksāmenu sesijas plāni paredz, ka 2.jūnijā būs angļu valodas eksāmens 12. klasei, kas turpināsies arī 3. un 4.jūnijā, 3.jūnijā paredzēta vācu valoda, 4.jūnijā - krievu valoda, un 5.jūnijā - franču valoda un krievu valoda 12. klasei. Arī pārējo eksāmenu laiki drīzumā tikšot publiskoti.

Catlaks skaidroja, ka VISC gatavojas scenārijam, ka centralizētie eksāmeni notiks laika posmā no 2.jūnija līdz 7.jūlijam, kā arī paredzēti papildtermiņi gadījumiem, kad cilvēki nevar piedalīties eksāmenu kārtošanā slimības dēļ. Kopējais eksāmenu kārtošanas grafiks noslēgtos jūlija beigās un centra direktors cer, ka 12.klasēm sertifikātus izsniegtu 17.jūlijā, bet tiem kuri kārtojuši papildtermiņā - pašās jūlija beigās.

Catlaks uzsvēra, ka tāpat jāņem vērā tas, ka situācija var neuzlaboties, tamdēļ scenārijs "B" paredz, ka eksāmenu sesija notiek jūnija otrajā pusē un jūlijā. Pie šī scenārija paredz arī iespējas samazināt eksāmenu skaitu.

Tāpat VISC ir izstrādājuši arī scenāriju "C", proti, ja ārkārtējā situācija turpinās un klātienes nodarbības nevar notikt, tad tiktu atcelta eksāmenu sesija vispār un eksāmenu rezultātu aizstātu ar gada vērtējumu.

Reklāma
Reklāma