Kuru kēksa veidni izvēlēties?

Piecu veidu kēksu veidnes – skaidrojam to labās un ne tik labās īpašības.

Šī panna pirms mīklas iepildīšanas ļoti rūpīgi jāieziež ar taukvielām, lai kēkss nepiedegtu un būtu arī viegli izņemams.

FOTO: Shutterstock.com

Šī panna pirms mīklas iepildīšanas ļoti rūpīgi jāieziež ar taukvielām, lai kēkss nepiedegtu un būtu arī viegli izņemams.

■ Melnā metāla veidnes.

Labi absorbē karstumu un novada to uz mīklu, kas veidnē iepildīta. Īsā laikā var izcept glītu zeltaini brūnu kēksu. Tikai noteikti pirms mīklas iepildīšanas ļoti rūpīgi jāieziež ar taukvielām, lai kēkss nepiedegtu un būtu arī viegli izņemams. Mīnuss – viegli saskrāpēt, tādēļ tīrīšanai nevajag izmantot asu skrāpi.


■ Alumīnija lējuma veidnes.

Arī labi vada karstumu, un tajās sanāk brīnišķīgi kēksi – tie izcepas viscaur vienmērīgi, taču neapbrūnē tik ļoti kā melnā metāla veidnē. Šīm veidnēm ir pretpiedeguma pārklājums, tāpēc kēksu var vieglāk izņemt un arī pašu veidni vieglāk izmazgāt nekā citas.

■ Emaljas veidnes.

Patiesībā tās ražo no augstvērtīga metāla ar dedzinātu keramikas pārklājumu, sevišķi izturīgas pret karstumu un labi vada siltumu. Kēksi sanāk skaisti zeltaini brūni, vienīgi jācep mazliet ilgāk nekā citās veidnēs. Viegli tīrāmas un izturīgas pret skrāpējumiem.

■ Keramikas veidnes.

Reklāma
Reklāma

Vizuāli izskatās ļoti glītas, taču kēksi tajās izcepas bālgani. Keramika diezgan slikti vada siltumu, tāpēc cepšanas laiks var būt pat par trešdaļu ilgāks nekā citās veidnēs. Ja veidne pirms mīklas iepildīšanas ir labi ieziesta ar taukvielām, kēksu var viegli izņemt. Arī mazgāšana nesagādā problēmas, vienīgi jāuzmanās no triecieniem, jo keramika mēdz plīst.

■ Silikona veidnes.

Praktiskas, neplīstošas un aizņem maz vietas. Labi vada siltumu, un kēksi izcepas vienmērīgi brūni. No tām kēksus var viegli izņemt, veidnes ir viegli tīrāmas. Taču ir viens mīnuss – ja veidne nav gatavota no ļoti laba materiāla, mīklā var nokļūt silikona daļiņas. Tāpēc pavisam jaunu veidni vispirms ieteicams ielikt uz vienu stundu 200 grādu karstā cepeškrāsnī. Pēc tam kārtīgi izmazgā ar trauku mazgājamo līdzekli un viegli ieziež ar eļļu.

 

Autors: žurnāls "100 Labi Padomi", avots Jauns.lv