Rotaļas, kas veicina burtu un zilbju apguvi

Jā, pastāv vienkāršas rotaļas, kas bērnam var veicināt burtu un zilbju apguvi! Idejās žurnālam "Mammām un Tētiem. Bērnudārznieks" dalās "Rimi Bērniem" ekspertes psiholoģe Iveta Aunīte un sertificēta fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča.

Ja bērna valodā ir kāds burts, kuru viņam ir sarežģīti izrunāt, tad apzināti ir jārāda attēli un jāmeklē vārdi, kuros šis burts ir, un tad jālūdz izrunāt, šo burtu vēl izteiksmīgi pagarinot.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērna valodā ir kāds burts, kuru viņam ir sarežģīti izrunāt, tad apzināti ir jārāda attēli un jāmeklē vārdi, kuros šis burts ir, un tad jālūdz izrunāt, šo burtu vēl izteiksmīgi pagarinot.


1. uzdevums. Saderīgo vārdu meklēšana. Bērnam prasa, kurš vārds neskan ritmā ar pārējiem vārdiem – piemēram, pasaka “panna, vanna, henna, kanna”. Bērns šādi trenē dzirdi, mēģinot atrast to vārdu, kas skan citādi nekā pārējie.


2. uzdevums. Vārdi uz viena burta. Nosauc vienu burtu, un tad katrs ģimenes loceklis sauc kādu vārdu, kas sākas ar šo burtu. Divi zaķi ar vienu šāvienu – ir pozitīvs kopā būšanas laiks un vēl bērns kaut ko rotaļājoties iemācās.


3. uzdevums. Pantiņi ar zilbēm. Skaita dzejolīšus vai dzied dziesmiņas, kurās ir jārunā zilbēs, piemēram, kā pēkšķina pīle, kā gailis sauc un suns rej.

 

4. uzdevums. Kā sauc burtiņus. Bērnam nosauc vārdu, attiecīgi mazākam bērnam īsāks vārds, lielākam – garāks, un tad viņam jāpasaka, kāds burtiņš vārdā ir pirmais, trešais un pēdējais pēc kārtas.

 

5. uzdevums. Atmini vārdu! Nosauc bērnam vārdu pa burtiem un liek pateikt, kāds vārds sanāk.

 

Reklāma
Reklāma

6. uzdevums. Sarunas caur salmiņu. Skaņu pareizai izteikšanai var ņemt salmiņu un, kā pūšot burbuļus, teikt kādu skaņu caur šo salmiņu, piemēram, BRRR.

 

7. uzdevums. Grūto burtu treniņš. Ja bērna valodā ir kāds burts, kuru viņam ir sarežģīti izrunāt, tad apzināti ir jārāda attēli un jāmeklē vārdi, kuros šis burts ir, un tad jālūdz izrunāt, šo burtu vēl izteiksmīgi pagarinot. Piemēram, bērnam ir grūti izteikt burtu R, tad viņam lūdz teikt vārdu „RRRabaRRRbeRRRs”.

 

8. uzdevums. Sataustītie burti. Var izgriezt no dažādiem materiāliem burtus un dot bērnam ar rokām tos iztaustīt un sajust, nostiprinot atmiņā burtu formas.

 

9. uzdevums. Punktiņu savilkšana. Lai trenētu koncentrēšanos, kas nepieciešama lasītprasmes apguvei, var sazīmēt uz lapas punktiņus un lūgt bērnam tos ar zīmuli savienot.

Saistītie raksti