8 dabīgas Lieldienu olu krāsošanas receptes

Katrai ģimenei ir savas tradīcijas un paņēmieni Lieldienu olu krāsošanai. Šogad noteikti vērts izmēģināt ko jaunu, ar dabīgām krāsām iegūtu toni. Lūk, daži ieteikumi.

FOTO: Shutterstock.com

Rozā krāsai – biešu sula ar etiķi vai dzērveņu sula. Košākam tonim: puslitru sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar divām ēdamkarotēm etiķa, olas ieliek karstajā šķidrumā un ļauj 1-2 stundas ievilkties. Gaišam tonim: uzvāra olas spēcīgā dzērveņu sulā, atļauj tām ievilkties.

Tradicionāli sarkanbrūnai – sīpolu mizas. Četras krūzes sarkano vai balto sīpolu mizas vāra 30 minūtes līdz 1 stundai, pievieno olas. Atkarībā no turēšanas ilguma, olas sanāks no sarkanīgi brūnas līdz tumši sarkanai krāsai. Olas pēc tam var apsmērēt ar olīveļļu – spīdumam.

Dzeltenai – kurkuma. Trīs ēdamkarotes kurkumas jeb dzeltensaknes ieber puslitrā ūdens, uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties.

Koši zilai – zilais kāposts. Sīki sakapātu kāpostu iemērc uz nakti puslitrā ūdens, pievienojot 6 ēdamkarotes baltā etiķa. No rīta šķīdumā ieliek jau novārītas olas, atļauj ievilkties.

Tumši violetai – sarkanvīns. Spēcīgu sarkanvīnu pārlej olām tā, lai tās pilnībā noklāj, pēc 12 stundām olas izņem un atstāj nožūt. Svarīgi – nemazgāt un nepārklāt tās ar eļļu. 

Gaiši rozā tonis – avokado mizas. Avokado mizas un uz pusēm sagrieztus kauliņus ieliek ūdenī un vāra vismaz stundu. Pēc tam izņem mizas un kauliņus, pievieno ēdamkaroti etiķa un ievieto olas. Olas uzvāra un atstāj ievilkties vismaz 15 minūtes.

Koši dzeltenai – burkānu laksti. Sakapātus burkānu lakstus un mizas vāra ūdenī 15 minūtes, pievieno 2 tējkarotes etiķa, novārījumā liek mērcēties olas.

Lillā krāsai – upenes. Olas ievārījumā vāra apmēram 10 minūtes, pēc tam ļauj ievilkties vēl aptuveni 10 minūtes.

Reklāma
Reklāma