Covid-19 krīzes laikā noteiks elastīgākus bezdarbnieka statusa iegūšanas nosacījumus

Papildu jau pieņemtajiem atbalsta mehānismiem uz Covid-19 krīzes laiku atsevišķām grupām plānots noteikt elastīgākus bezdarbnieka statusa iegūšanas nosacījumus.

Nepieciešamības gadījumā varēs atgriezties bezdarbnieka statusā, kas ļautu turpināt saņemt atbalsta pakalpojumus Nodarbinātības valsts aģentūrā, kā arī bezdarbnieka pabalstu.

FOTO: Shutterstock.com

Nepieciešamības gadījumā varēs atgriezties bezdarbnieka statusā, kas ļautu turpināt saņemt atbalsta pakalpojumus Nodarbinātības valsts aģentūrā, kā arī bezdarbnieka pabalstu.

Sagatavotie grozījumi "Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā" paredz līdz 2020.gada beigām ļaut iegūt bezdarbnieka statusu tām personām, kuras, zaudējot darba ņēmēja statusu vienlaikus bijušas arī mikrouzņēmuma īpašnieks vai pašnodarbinātais, kurš ir izvēlējies mikrouzņēmuma nodokļa samaksu un kura mikrouzņēmumam nav apgrozījuma, vai pašnodarbinātais, kurš negūst ienākumus.

Tāpat grozījumi paredz arī pagarināt laiku, kurā, nezaudējot bezdarbnieka statusu (šai laikā gan pārtraucot bezdarbnieka pabalsta izmaksu), darba meklētājam ļauts īslaicīgi strādāt. Līdzšinējo 60 dienu vietā šo periodu plānots pagarināt līdz 120 dienām. 

Šādas izmaiņas bez darba palikušajiem ļaus iesaistīties īslaicīgos darbos, piemēram, sezonālajos darbos lauksaimniecībā, lai nopelnītu iztiku pamatvajadzību nodrošināšanai, kā arī saglabātu saikni ar darba tirgu.

Reklāma
Reklāma

Pēc šī termiņa persona nepieciešamības gadījumā varēs atgriezties bezdarbnieka statusā, kas ļautu turpināt saņemt atbalsta pakalpojumus Nodarbinātības valsts aģentūrā, kā arī bezdarbnieka pabalstu.

Izmaiņas plānots pieņemt 9.aprīļa valdības sēdē un tās pēc tam vēl būs jāapstiprina Saeimai. Tuvākā parlamenta sēde provizoriski plānota 16.aprīlī.